You are here

Μειώνεται το κόστος χρήσης κινητών στην ΕΕ

10/05/2012 15:35
Αισθητή μείωση του κόστους χρήσης των κινητών τηλεφώνων, για όσους ταξιδεύουν στο εσωτερικό της ΕΕ, θα επιφέρει από την 1η Ιουλίου ο νέος κοινοτικός κανονισμός που εγκρίθηκε σήμερα από την ολομέλεια της Ευρωβουλής.

Οι νέοι κανόνες θα επιτρέψουν επίσης στους καταναλωτές να αγοράζουν υπηρεσίες περιαγωγής από διαφορετικές επιχειρήσεις-παρόχους και θα διευκολύνουν το άνοιγμα της αγοράς σε νεοεισερχόμενες επιχειρήσεις, ούτως ώστε να τονωθεί ο ανταγωνισμός και να μειωθούν οι τιμές.

Το ανώτατο όριο για τη χρήση υπηρεσιών δεδομένων θα ανέρχεται από την 1η Ιουλίου 2012 σε 70 σεντ του ευρώ ανά megabyte, και στη συνέχεια θα μειωθεί σταδιακά στα 45 σεντ το 2013 και στα 20 σεντ από την 1η Ιουλίου 2014. Μέχρι τώρα δεν υπήρχε ανώτατο όριο στις τιμές των υπηρεσιών αυτών.

Επιπλέον, τα νέα ανώτατα όρια στις φωνητικές κλήσεις ομιλίας θα μειώσουν το κόστος ανά λεπτό κλήσης από 35 σεντ του ευρώ που ισχύει σήμερα, στα 29 από την 1η Ιουλίου 2012 και στα 19 από τον Ιούλιο του 2014. Το κόστος των μηνυμάτων κειμένου (SMS) θα πέσει από τα 11 λεπτά που είναι η τρέχουσα τιμή τους στα 9 σεντ την 1η Ιουλίου 2012, και στα 6 στο τέλος του 2014.

Οι ειδοποιήσεις εντός ΕΕ για την πρόληψη «φουσκωμένων» λογαριασμών θα επεκταθούν ώστε να καλύπτουν και τις περιπτώσεις που οι Ευρωπαίοι ταξιδεύουν εκτός της Ένωσης. Από την 1η Ιουλίου 2012, οι καταναλωτές θα λαμβάνουν ένα προειδοποιητικό μήνυμα όταν ο μηνιαίος λογαριασμός τους πλησιάζει το ποσό των €50 (χωρίς ΦΠΑ), εφόσον το ξένο δίκτυο είναι συμβατό.

Ο νέος κανονισμός προτείνει, επίσης, για πρώτη φορά, μέτρα για την τόνωση του ανταγωνισμού. Από την 1η Ιουλίου 2014, οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν, εφόσον το επιθυμούν, ξεχωριστά και από διαφορετικές επιχειρήσεις-παρόχους τις υπηρεσίες περιαγωγής και τις εγχώριες υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας διατηρώντας τον ίδιο αριθμό τηλεφώνου. Η αλλαγή παρόχου θα γίνεται χωρίς χρέωση και ο πάροχος της χώρας κατοικίας θα είναι υποχρεωμένος να ενημερώνει τους καταναλωτές για αυτό τους το δικαίωμα.

Επιπλέον, από την 1η Ιουλίου 2012, οι φορείς εκμετάλλευσης εικονικών δικτύων κινητής τηλεφωνίας (MVNO), δηλαδή εκείνοι που δεν έχουν δικά τους δίκτυα, θα έχουν το δικαίωμα πρόσβασης σε δίκτυα άλλων παρόχων, σε τιμές χονδρικής, με σκοπό την παροχή υπηρεσιών περιαγωγής.

Οι νέοι κανόνες θα εγκριθούν και τυπικά από το Συμβούλιο τον Ιούνιο και θα έχουν άμεση ισχύ σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ από την 1η Ιουλίου 2012. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να επανεξετάσει τη λειτουργία των εν λόγω κανόνων μέχρι τις 30 Ιουνίου 2016.