You are here

Μειώθηκαν οι τιμές κινητών αλλά…

29/06/2010 16:28
Μειώθηκαν τα τέλη για τις υπηρεσίες περιαγωγής από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας της ΕΕ, ωστόσο ο ανταγωνισμός δεν είναι ακόμα ισχυρός, σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την περιαγωγή που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κομισιόν, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας της ΕΕ έχουν μειώσει τα τέλη τους για τις υπηρεσίες περιαγωγής με βάση τα ανώτατα όρια τιμών που ορίζονται από τους κανόνες της ΕΕ, τα οποία θεσπίστηκαν για πρώτη φορά το 2007 και τροποποιήθηκαν τον περασμένο Ιούλιο και η διαφάνεια τιμών έχει βελτιωθεί. Το κόστος των κλήσεων περιαγωγής έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 70% από το 2005 και η αποστολή μηνύματος κειμένου μεταξύ κρατών μελών της ΕΕ κοστίζει 60% λιγότερο. Εντούτοις, τονίζει η ΕΕ, οι καταναλωτές ακόμα δεν επωφελούνται από τιμολόγια σημαντικά χαμηλότερα από αυτά που επιβάλλονται από τους κανόνες της ΕΕ. Η έκθεση της Επιτροπής καταλήγει συνεπώς στο συμπέρασμα ότι ο ανταγωνισμός στην αγορά υπηρεσιών περιαγωγής της ΕΕ δεν είναι ακόμα αρκετά ισχυρός ώστε να παρέχει καλύτερες δυνατότητες επιλογής και ακόμα καλύτερες τιμές στους καταναλωτές.

Η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδια για το Ψηφιακό Θεματολόγιο, κα. Neelie Kroes, δήλωσε τα εξής: «Το κόστος της χρήσης κινητών τηλεφώνων ή συσκευών σε άλλες χώρες της ΕΕ μειώνεται συνεχώς από τότε που θεσπίστηκαν οι πρώτοι κανόνες για τις υπηρεσίες περιαγωγής. Αλλά, τρία έτη μετά τη θέσπιση των κανόνων, οι περισσότεροι φορείς κινητής τηλεφωνίας προσφέρουν λιανικές τιμές που βρίσκονται πολύ κοντά στα νόμιμα ανώτατα όρια τιμών. Αν υπήρχε περισσότερος ανταγωνισμός στην αγορά υπηρεσιών περιαγωγής της ΕΕ θα προσφέρονταν καλύτερη επιλογή και ακόμα καλύτερες τιμές στους καταναλωτές».

Σύμφωνα με τους τροποποιημένους κανόνες για τις υπηρεσίες περιαγωγής που θεσπίστηκαν τον Ιούνιο του 2009, οι πολίτες της ΕΕ ωφελούνται από χαμηλότερα τιμολόγια για υπηρεσίες περιαγωγής φωνής και μηνυμάτων κειμένου (SMS) και έχουν καλύτερη ενημέρωση για τις τιμές που πληρώνουν για περιαγωγή δεδομένων.

Το ανώτατο όριο για τη μέγιστη τιμή που πληρώνουν οι καταναλωτές για φωνητικές κλήσεις περιαγωγής μειώθηκε από €0,46 σε €0,43 ανά λεπτό (χωρίς ΦΠΑ) από την 1η Ιουλίου 2009 και θα μειωθούν περαιτέρω σε €0,39 ανά λεπτό από την 1η Ιουλίου 2010. Το ανώτατο όριο τιμής ενός μηνύματος κειμένου μειώθηκε κατά σχεδόν 60% σε €0,11 από την 1η Ιουλίου 2009. Οι τιμές που χρεώνουν μεταξύ τους οι φορείς κινητής τηλεφωνίας για περιαγωγή δεδομένων θα μειωθούν από €1 σε €0,80 ανά MegaByte που μεταφορτώνεται από και προς τη συσκευή από τον Ιούλιο του 2010.

Αν και η νομοθεσία οδήγησε σε μείωση των τιμών, η σημερινή έκθεση δείχνει ότι, παρά τη θέσπιση νομοθετικών ορίων, η αγορά υπηρεσιών περιαγωγής της ΕΕ δεν είναι ακόμα αρκετά ανταγωνιστική ώστε να παρέχει την καλύτερη επιλογή και την καλύτερη τιμή στους καταναλωτές. Οι λιανικές τιμές τείνουν να ευθυγραμμίζονται με επίκεντρο τα νομοθετικά καθορισμένα ανώτατα όρια τιμών της ΕΕ. Στο τέλος του 2009, το νόμιμο ανώτατο όριο της ΕΕ για φωνητικές κλήσεις περιαγωγής ήταν €0,43 ανά λεπτό, και οι καταναλωτές που είχαν επιλέξει την «ευρωχρέωση» πλήρωναν κατά μέσον όρο €0,38 ανά λεπτό για μια εξερχόμενη κλήση περιαγωγής. Οι καταναλωτές με ευρωχρέωση πλήρωσαν επίσης κατά μέσον όρο €0,17 για εισερχόμενες κλήσεις περιαγωγής, τιμή ελαφρά χαμηλότερη από το νόμιμο ανώτατο όριο των €0,19.

Κατά την άποψη της Επιτροπής, οι κανόνες της ΕΕ παρέχουν στους φορείς κινητής τηλεφωνίας μεγάλο περιθώριο να προσφέρουν ελκυστικότερες χρεώσεις περιαγωγής κάτω από τα νόμιμα ανώτατα όρια. Τελικά η διαφορά μεταξύ των τιμολογίων περιαγωγής και των εθνικών τιμολογίων πρέπει να πλησιάζει το μηδέν έως το 2015, σύμφωνα με τους στόχους του ψηφιακού θεματολογίου για την Ευρώπη

Η ανάλυση της Επιτροπής δείχνει επίσης ότι οι καταναλωτές κάνουν μεγαλύτερη χρήση των υπηρεσιών περιαγωγής. Παρά μια κατ' εκτίμηση πτώση 12% στα ταξίδια, ο συνολικός όγκος των κλήσεων που λαμβάνονται και των μηνυμάτων κειμένου που αποστέλλονται από τους καταναλωτές όταν αυτοί βρίσκονται σε άλλη χώρα της ΕΕ έχει αυξηθεί κατά τα δύο προηγούμενα έτη. Ειδικότερα, το καλοκαίρι του 2009 απεστάλησαν 20% περισσότερα μηνύματα κειμένου, απ’ ό,τι το προηγούμενο καλοκαίρι, μετά την καθιέρωση του ανώτατου ορίου τιμής των 11 λεπτών ανά SMS για όλη την ΕΕ.

Οι υπηρεσίες περιαγωγής δεδομένων αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 40% σε όγκο το 2009. Δεδομένου ότι τα έξυπνα τηλέφωνα και άλλες φορητές συσκευές γίνονται πιο διαδεδομένα, αυτή η τάση αναμένεται ότι θα συνεχιστεί.

Η Επιτροπή θα επανεξετάσει πλήρως τους κανόνες του 2009 για την περιαγωγή μέχρι το τέλος του Ιουνίου του 2011. Θα αξιολογήσει εάν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι τους και εάν η αγορά υπηρεσιών περιαγωγής λειτουργεί όπως θα έπρεπε – δηλαδή ως ενιαία ψηφιακή αγορά.