You are here

Πρόστιμο €250 χιλ. στη WIN

02/02/2012 17:10
Διοικητικό πρόστιμο ύψους €250.000,00, επέβαλε η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών του Υπουργείου Εμπορίου, στην εταιρεία WIN Α.Ε. Τηλεπικοινωνιακά Προϊόντα.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση έρευνα της υπηρεσίας διαπίστωσε παραβάσεις και αθέμιτη εμπορική πρακτική της εταιρείας μέσω διαδικτύου και μέσω αποστολής μηνυμάτων SMS σε κινητά τηλέφωνα καταναλωτών.

Όπως αναφέρεται, οι καταναλωτές καλούνταν μέσω του ηλεκτρονικού τους υπολογιστή να συμμετέχουν σε διαγωνισμό για τη διεκδίκηση ενός iPhone 4 ή ipad ή σε παιχνίδι με την ονομασία IQ Κουϊζ μέσα από το οποίο ο καταναλωτής μπορούσε να διαπιστώσει το επίπεδο ευφυΐας του. Προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό ήταν οι καταναλωτές να απαντήσουν ορθά σε αριθμό ερωτήσεων.

Ακολούθως ο καταναλωτής παροτρυνόταν να συμπληρώσει στην οθόνη του υπολογιστή του τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου και ένα κωδικό που απεστέλλετο στο κινητό του τηλέφωνο αμέσως μετά την συμπλήρωση του αριθμού. Με την αποστολή του αριθμού του κινητού τηλεφώνου και του κωδικού οι καταναλωτές εγγράφονταν σε συνδρομητική υπηρεσία της εταιρείας WIN Α.Ε. Τηλεπικοινωνιακά Προϊόντα με χρέωση €8,82 την βδομάδα για να λαμβάνουν περιεχόμενο για τα κινητά τους τηλέφωνα.

Η κύρια παράβαση που εντοπίστηκε είναι η παραπλάνηση των καταναλωτών αναφορικά με την εμπορική επιδίωξη της εταιρείας. Ενώ στους καταναλωτές δινόταν η εντύπωση ότι ο σκοπός του παιχνιδιού/διαγωνισμού ήταν η διεκδίκηση των βραβείων ή η διαπίστωση του δείκτη ευφυΐας τους, στην πραγματικότητα η εμπορική επιδίωξη της εταιρείας ήταν η εγγραφή των καταναλωτών σε συνδρομητική της υπηρεσία με χρέωση €8,82 την εβδομάδα.