You are here

Ψηφιακή υπογραφή κατά της γραφειοκρατίας

01/02/2012 16:01
Η ηλεκτρονική υπογραφή στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αναμένεται να βάλει φρένο στη γραφειοκρατία και την ταλαιπωρία των πολιτών.

Σύμφωνα με το Διευθυντή του Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών Στέλιο Χειμώνα, ο οποίος παρέστη στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, η οποία εξέτασε το σχετικό νομοσχέδιο, η ηλεκτρονική υπογραφή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις περιπτώσεις που απαιτείται ταυτοποίηση του υπογράφοντα ή να πιστοποιηθεί η αυθεντικότητα ενός ηλεκτρονικού εγγράφου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε ενώπιον της επιτροπής η ηλεκτρονική υπογραφή θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για δημόσιες συμβάσεις, ιδιωτικά συμβόλαια για υποβολή φορολογικών δηλώσεων και για την ταυτοποίηση προσώπων.

Όπως εξήγησε ο διευθυντής του τμήματος ηλεκτρονικών επικοινωνιών, κάθε πρόσωπο θα κατέχει ηλεκτρονική κάρτα ή USΒ με όλα τα στοιχεία του, την οποία θα τοποθετεί στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και με αυτή θα υπογράφει ηλεκτρονικά και παράλληλα θα επιβεβαιώνει την αυθεντικότητα του εγγράφου που αποστέλλει.

Ο κάθε κωδικός θα είναι μοναδικός και χορηγείται από ειδικούς οργανισμούς που πληρούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφάλειας των συναλλαγών και της ασφαλούς χρήσης των υπογραφών.

«Οι κωδικοί», είπε, «θα χορηγούνται σε κάθε πολίτη μια φορά και θα χρησιμοποιούνται πάντοτε για να υπογράφει το άτομο αυτό ηλεκτρονικά τα έγγραφα του», προσθέτοντας ότι «θα είναι ένας κωδικός για όλες τις χρήσεις για να ευκολύνει όλες τις συναλλαγές».

Την ικανοποίηση τους για την εισαγωγή του θεσμού της ηλεκτρονικής υπογραφής εξέφρασαν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, τα οποία τόνισαν την ανάγκη υιοθέτησης ασφαλιστικών δικλείδων για την προστασία της γνησιότητας της ηλεκτρονικής υπογραφής.

Ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Νομικών και βουλευτής του ΔΗΣΥ Ιωνάς Νικολάου, ανέφερε ότι η ηλεκτρονική υπογραφή είναι εξαιρετικής σημασίας, προσθέτοντας ότι «θέλουμε να δούμε να υποβάλλονται προσφορές με ηλεκτρονικές υπογραφές και να γίνονται καταχωρήσεις υποθέσεων στο δικαστήριο με ηλεκτρονικό τρόπο και την ανταλλαγή εγγράφων με το εξωτερικό».

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ο βουλευτής Άριστος Δαμιανού, τόνισε ότι πρόκειται για εκσυγχρονιστική νομοθεσία η οποία θα υποβοηθήσει το εμπόριο και τις συναλλαγές.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, σημείωσε ότι η εισαγωγή της ηλεκτρονικής υπογραφής θα συμβάλει στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας.

«Θέλουμε», σημείωσε, «ο πολίτης να μπορεί να καταθέτει αιτήσεις και φορολογικές δηλώσεις και δημόσιες προσφορές με τη χρήση των ηλεκτρονικών υπογραφών».

Της Ελευθερίας Παϊζάνου