You are here

ΠτΔ: Σε σωστό δρόμο η αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου

10/09/2018 14:38

Παραλαμβάνοντας σήμερα την έκθεση από τον επίτροπο ρυθμίσεως ηλεκτρονικών επικοινωνιών και ταχυδρομείων Γιώργο Μιχαηλίδη, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σημείωσε ότι «είμαστε στο σωστό δρόμο, στη σωστή κατεύθυνση», ενώ εξέφρασε την ελπίδα «σύντομα να είμαστε ακόμα καλύτερα».

 Οι ευκαιρίες που υπάρχουν για να αναπτυχθούν οι κυπριακές εταιρείες μέσω του εξαγωγικού ηλεκτρονικού εμπορίου, οι επενδύσεις σε δίκτυα υψηλών ταχυτήτων αλλά και θέματα κυβερνοασφάλειας είναι μεταξύ των βασικών σημείων που περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση του γραφείου του επιτρόπου ρυθμίσεως ηλεκτρονικών επικοινωνιών και ταχυδρομείων (ΓΕΡΗΕΤ).

Έδωσε παράλληλα έμφαση σε θέματα κυβερνοασφάλειας, λέγοντας ότι το ζήτημα απασχολεί σήμερα όλες τις κυβερνήσεις, ενώ συνεχάρη τον επίτροπο και τους συνεργάτες του για το έργο τους.
 
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, στο προεδρικό μέγαρο, ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στα κύρια σημεία της έκθεσης του. Όπως είπε, η ανάπτυξη της αγοράς των ηλεκτρονικών επικοινωνιών αποτελεί τη δημιουργία του πλαισίου για να προωθηθούν επενδύσεις σε δίκτυα υψηλών ταχυτήτων, όπως στις οπτικές ίνες. Σχετική ανακοίνωση για επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα έγινε ήδη από τη Cyta, συμπλήρωσε.
 
Είπε επίσης ότι έγιναν αυτοματοποιήσεις στις διαδικασίες για να βοηθούν οι πάροχοι για την ανάπτυξη των δικτύων.
 
Για την περιαγωγή σε ευρωπαϊκές χώρες χωρίς επιπρόσθετες χρεώσεις (roam like at home) ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι η «αρκετά πολύπλοκη» αυτή διαδικασία ολοκληρώθηκε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.
 
Για τον τομέα των ταχυδρομείων, ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στην αναθεώρηση της στρατηγικής, λέγοντας πως «θέλουμε να αναπτυχθεί επιπλέον η αγορά», ενώ για την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου είπε ότι στόχος είναι να δοθούν ευκαιρίες στις κυπριακές εταιρείες να αναπτυχθούν μέσω εξαγωγών.
 
Τέλος αναφέρθηκε στην ίδρυση του εθνικού CSIRT, την ομάδα για τη διαχείριση συμβάντων κυβερνοασφάλειας για τις κρίσιμες υποδομές, λέγοντας ότι είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την ασφάλεια του κράτους στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.