You are here

Ρένα Ρουβιθά Πάνου: Ποντάρει σε δύο μεγάλα έργα υποδομής η Cyta

02/05/2018 06:50

Σε εμπορική αξιοποίηση μεγάλων έργων υποδομής που βρίσκονται ήδη υπό ανάπτυξη ποντάρει η Cyta για να απαντήσει στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας των τηλεπικοινωνιών από τη συρρίκνωση των παραδοσιακών εσόδων.

Σε συνέντευξη της στη StockWatch η πρόεδρος της Cyta Ρένα Ρουβιθά Πάνου σταχυολογεί τις σημαντικές αλλαγές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στον οργανισμό και αναλύει το σκεπτικό των διαφόρων αποφάσεων που έχουν ληφθεί σε θέματα όπως το περιεχόμενο της Cytavision και η πώληση της Cyta Hellas.

Η μη εκτελεστική πρόεδρος του ημικρατικού οργανισμού υπογραμμίζει τη σημασία της αξιοποίησης των τεχνολογικών υποδομών και της αξιοπιστίας του οργανισμού προς αύξηση των εσόδων του.

Τονίζει ότι η προστασία του παραδοσιακού κύκλου εργασιών του οργανισμού, όσο και η εξεύρεση σημαντικών εναλλακτικών πηγών εσόδων, αποτελούν επιτακτική ανάγκη και ύψιστη προτεραιότητα για τη Cyta.

Σε αυτό το πλαίσιο, με βάση τα όσα αναφέρει η κ. Ρουβιθά Πάνου, η Cyta αναπτύσσει δύο σημαντικά έργα υποδομών που είναι το δίκτυο κινητών επικοινωνιών 4,5G και το παγκύπριο δίκτυο οπτικών ινών Fiber-To-The-Home. Όπως υποστηρίζει, τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό ολόκληρης της κυπριακής οικονομίας και πύλη για την εξέλιξη και το μέλλον του τόπου. 

Η αποτελεσματική εμπορική αξιοποίηση των νέων μεγάλων έργων υποδομών, με στόχο την αύξηση των παραδοσιακών και εναλλακτικών εσόδων του οργανισμού αποτελεί προτεραιότητα για τη Cyta η οποία, σύμφωνα με την πρόεδρο του οργανισμού, εργάζεται προς την εδραίωση της Κύπρου ως ισχυρό διεθνή τηλεπικοινωνιακό κόμβο, κάτι που εκτιμάται ότι θα φέρει σημαντικά έσοδα για τη Cyta και την Κύπρο. 

H Cytavision μετά τον ΑΠΟΕΛ

Στη συνέντευξη η κ. Ρουβιθά Πάνου, αναφέρεται σε «θέση ευθύνης» που τήρησε η Cyta στις συζητήσεις σχετικά με τα τηλεοπτικά δικαιώματα, αντλώντας επιβεβαίωση μέσω έρευνας που βασίστηκε στη μέθοδο των ομάδων εστίασης (focus groups).

Επισημαίνει ότι η Cytavision προχωρεί σε τρεις παράλληλους άξονες για να αντιμετωπίσει τα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν.  Αφορούν στην τεχνολογική αναβάθμιση, στον ουσιαστικό εμπλουτισμό του περιεχομένου και στην υιοθέτηση ακόμα πιο ευέλικτης τιμολογιακής πολιτικής.

Η πρόεδρος του οργανισμού κάνει λόγο για ξεκάθαρα ενθαρρυντικά αποτελέσματα που φαίνεται να έχει η εν λόγω προσπάθεια, σημειώνοντας πως ήδη καταγράφεται σταθερή άνοδος της συνδρομητικής βάσης.

Παράλληλα με τον εμπλουτισμό του τηλεοπτικού περιεχομένου, η Cytavision επικεντρώνεται στην ορθολογιστική οικονομική διαχείριση των εργασιών της και εστιάζεται στην καταπολέμηση της πειρατείας, τομέας στον οποίο αναμένεται ότι σύντομα θα υπάρξουν νέα θετικά αποτελέσματα, σύμφωνα με την κ. Ρουβιθά Πάνου.

Σε ότι αφορά την ενίσχυση, μεταξύ άλλων, του αθλητικού περιεχομένου της Cytavision, αναφέρεται στην επέκταση της συνεργασίας με την UEFA μέχρι και το 2021 για αποκλειστική μετάδοση στην Κύπρο των αγώνων του Champions League.

Ανοικτή σε στρατηγικές συνεργασίες

Η κ. Ρουβιθά Πάνου υπογραμμίζει ότι ο οργανισμός πρέπει να καταστεί πιο ευέλικτος, με εταιρική κουλτούρα ανοικτή στην αλλαγή και με έμφαση στην καινοτομία και στο διαρκή εκσυγχρονισμό των διαδικασιών του.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στη StockWatch, οι στοχευμένες διεθνείς στρατηγικές συνεργασίες μπορούν να προσθέσουν ουσιαστική αξία και να ενεργήσουν καταλυτικά στην επίτευξη των στόχων της Cyta. 

«Το κατά πόσον τέτοιες διεθνείς στρατηγικές συνεργασίες θα έχουν και μετοχική διάσταση, θα πρέπει να αξιολογηθεί και να αποφασισθεί από τα θεσμικά όργανα της πολιτείας, η οποία είναι και ο ιδιοκτήτης του Οργανισμού», ανέφερε.

Σε ότι αφορά τη συμφωνία πώλησης της Cyta Hellas που έλαβε πρόσφατα την έγκριση της επιτροπής ανταγωνισμού Κύπρου και αναμένει ανάλογη έγκριση από τις ελληνικές αρχές, η κ. Ρουβιθά Πάνου ανέφερε ότι δίνει επιχειρηματική συνέχεια στα όσα έχει δημιουργήσει η Cyta στην Ελλάδα και αξιοποιεί τις υφιστάμενες υποδομές της εταιρείας. 

Σχολιάζοντας την επέκταση στην Ελλάδα, αναφέρει ότι για κάθε δραστηριότητα, μια επιχείρηση οφείλει να διαθέτει αποτελεσματικούς μηχανισμούς παρακολούθησης, έτσι ώστε να μπορούν να λαμβάνονται έγκαιρα διορθωτικά μέτρα και να υπάρχει συνετή διαχείριση των κινδύνων.

Της Μαρίας Χαμπή