You are here

Στα €2,6 εκ. ο πρώτος προϋπολογισμός της αρχής ψηφιακής ασφάλειας

25/05/2018 10:07

Ο πρώτος προϋπολογισμός της αρχής ψηφιακής ασφάλειας, η ίδρυση και λειτουργία της οποίας ψηφίστηκε τον περασμένο Μάρτιο, τέθηκε ενώπιον της βουλής.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, το σύνολο των δαπανών για τη λειτουργία της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας για το οικονομικό έτος 2018 ανέρχεται στις €2.585.124, ποσό το οποίο αντιστοιχεί, στα έσοδα για το έτος 2018 ύψους €2.585.124, ως εκ τούτου ο προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος.

Στην εισηγητική έκθεση που συνοδεύει τον προϋπολογισμό, σημειώνεται ότι το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τον ορισμό του επιτρόπου ρυθμίσεως ηλεκτρονικών επικοινωνιών και ταχυδρομείων (ΕΡΗΕΤ), ως εθνική αρμόδια αρχή, στη βάση ευρωπαϊκής οδηγίας, για την ασφάλεια των συστημάτων δικτύου και πληροφοριών στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υποχρέωση να μεταφέρει τη σχετική οδηγία στην κυπριακή έννομη τάξη μέχρι το Μάιο 2018. Ως εκ τούτου, ο επίτροπος ετοίμασε μεταβατικό νομοσχέδιο για την ίδρυση και λειτουργία της αρχής ψηφιακής ασφάλειας, το οποίο έχει ψηφιστεί σε νόμο από τη βουλή στις 23 Μαρτίου 2018 με τίτλο ο περί της ασφάλειας δικτύων και συστημάτων πληροφοριών νόμος του 2018.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η αρχή καταρτίζει για κάθε οικονομικό έτος, το οποίο αρχίζει την 1η Ιανουαρίου και λήγει την 31η Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, προϋπολογισμό εσόδων και δαπανών ενώ, ο προϋπολογισμός για το πρώτο έτος λειτουργίας της αρχής, καλύπτει τα έσοδα και δαπάνες της αρχής για το οικονομικό έτος που αρχίζει από την ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας της αρχής και λήγει την 31η Δεκεμβρίου του ίδιου έτους.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού συνόδευε το νομοσχέδιο που υποβλήθηκε το περασμένο φθινόπωρο στη βουλή ενώ μετά την οριστικοποίηση του υποβλήθηκε εκ νέου στο υπουργείο μεταφορών, μετά από την ψήφιση του νόμου και τη συντονιστική συνάντηση με το υπουργείο οικονομικών.

Αυτός ο προϋπολογισμός έχει τεθεί ενώπιον της βουλής προς εξέταση και ψήφιση ακολουθώντας, όπως σημειώνεται, τις κατευθυντήριες γραμμές εγκυκλίου του υπουργείου οικονομικών αναφορικά με τους προϋπολογισμούς των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου για το 2018 ενώ, έχουν υιοθετηθεί και παρατηρήσεις του υπουργείου οικονομικών.

Οικονομικά ανεξάρτητος ο νέος ημικρατικός οργανισμός

Η νομοθεσία, όπως αναφέρεται, διασφαλίζει την οικονομική ανεξαρτησία της αρχής ψηφιακής ασφάλειας και την αποδοτική και αποτελεσματική λειτουργία της, αφού θα χρηματοδοτείται από τους φορείς κρίσιμων υποδομών και όχι από το κράτος.

Ο προσδιορισμός των κρίσιμων υποδομών πληροφοριών έγινε με απόφαση του υπουργικού και σε αυτούς περιλαμβάνεται αριθμός κυβερνητικών υπηρεσιών, όπως το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας, το Τμήμα Τελωνείων, το Γενικό Χημείο του Κράτους, το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής.

Οι κυβερνητικοί φορείς θα κληθούν να καταβάλουν προς την αρχή ψηφιακής ασφάλειας ετήσιο τέλος για τις προσφερόμενες υπηρεσίες, που υπολογίζεται να ανέλθει στις €570 χιλ. περίπου για το 2018.

Επίσης, ποσό €390 χιλ. που θα δοθεί ως χορηγία από το κράτος για τη λειτουργία του εθνικού CSIRT, έχει ήδη συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του υπουργείου μεταφορών, για το 2018.

Μ.Χ.