You are here

Στο περίμενε οι επενδύσεις Cyta σε ακίνητα

02/07/2010 07:09
Στο συρτάρι μένουν προς το παρόν οι προτάσεις που φθάνουν στη Cyta για επενδύσεις σε ακίνητα. Η ένταση που υπάρχει στα ψηλά δώματα του οργανισμού αφήνει κατά μέρος τους αναπτυξιακούς της σχεδιασμούς, στους οποίους περιλαμβάνεται και η επένδυση μέρους του Ταμείου Συντάξεως των υπαλλήλων της Cyta σε ακίνητη περιουσία.

Το ταμείο έχει ενεργητικό €750 εκ. και τα τελευταία χρόνια έλαβε απόφαση να επενδύσει το 10-15% στα ακίνητα, επιδιώκοντας αποδόσεις ψηλότερες από το 4% που προσφέρουν οι τραπεζικές καταθέσεις, για κάλυψη των διαχρονικών του ελλειμμάτων.

Το Ταμείο διαχειρίζεται το εννιαμελές ΔΣ της Cyta και ο CEO του οργανισμού, Φώτης Σαββίδης, στη βάση μελετών υπηρεσιακών στελεχών του οργανισμού και λαμβάνοντας συστάσεις από εξωτερικούς συμβούλους.

Η σύσταση των εξωτερικών συμβούλων του Ταμείου ήταν να επενδύσει σε εμπορικά ακίνητα υψηλής τεχνολογίας.

Πριν ένα περίπου μήνα και πριν έρθουν στην επιφάνεια οι εσωτερικές διαμάχες στη διοίκηση της Cyta, το ΔΣ επένδυσε €42 εκ. σε δύο ακίνητα στην Οδό Εσπερίδων.

Τα ακίνητα στην Εσπερίδων

Το πρώτο ήταν ιδιοκτησία της οικογένειας Αθηαινίτη και αγοράστηκε στα €19 εκ. Όπως ανέφερε στη StockWatch, ο πρόεδρος της Cyta, Στάθης Κιττής, το ακίνητο μεταβιβάστηκε ήδη.

Το δεύτερο αγοράστηκε από την οικογένεια Μαρκίδη έναντι €23 εκ. και σε αυτό θα ανεγερθεί πολυόροφο κτίριο με υπόγεια parking.

Άλλο μέλος της διαχειριστικής επιτροπής του Ταμείου ανέφερε στη StockWatch ότι το ακίνητο έχει εμβαδόν γύρω στα 5,4 χιλ. τετραγωνικά, που συνεπάγεται κόστος γύρω στα €4,300 το μέτρο.

«Η Cyta αναμένει να έχει ενοίκια γύρω στα €20 το μέτρο όταν ολοκληρωθεί το έργο», ανέφερε ο κ. Κιττής, που ενδέχεται να είναι το 2014.

Η κυβέρνηση πληρώνει για ενοίκια γραφειακών χώρων κοντά στα €12 το τετραγωνικό μέτρο.

«Αυτή η περιοχή προσφέρεται για ψηλά ενοίκια, γιατί έχει μαζέψει πολλές μεγάλες εταιρείες», σημείωσε ο κ. Κιττής.

Στη συμφωνία που υπέγραψε η Cyta με τους πωλητές, φέρεται ότι υπάρχει πρόνοια για επιστροφή μάξιμουμ ποσού €3 το τετραγωνικό μέτρο για κάποια περίοδο σε περίπτωση που το ενοίκιο δεν φθάσει σε αυτά τα επίπεδα.

Ο πρόεδρος της Cyta απορρίπτει κατηγορηματικά ότι το κόστος αγοράς των κτιρίων ήταν ψηλότερο από αυτό που προσφέρεται σήμερα στην αγορά.

«Ότι λέγεται είναι για να πληγεί η Cyta και να κερδίσουν σε βάρος της ιδιώτες», ανέφερε. «Μας ελέγχει η Γενική Ελέγκτρια και αν υπάρχει κάτι το μεμπτό θα το βρει. Λειτουργούμε με κύριο γνώμονα το συμφέρον του οργανισμού που πρέπει να καλύψει τα ελλείμματα του Ταμείου», σημείωσε.

Ο κ. Κιττής είπε πως πριν ξεκινήσουν οι εσωτερικές διαμάχες η Cyta εξέταζε 5-6 προτάσεις για αγορά ακινήτων σε διάφορες περιοχές, οι οποίες όμως έχουν μείνει πίσω προς το παρόν.