You are here

Συμβατή με ΕΕ η ψηφιακή Cyta

08/03/2010 14:28
Το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο δεν απαγορεύει σε ένα ημικρατικό οργανισμό, ακόμη και στη Cyta, να διεκδικήσει άδεια για να εξασφαλίσει τη δεύτερη πλατφόρμα επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, δήλωσε ο Ρυθμιστικής Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Πόλυς Μιχαηλίδης, παρουσιάζοντας στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών τον προϋπολογισμό του γραφείου του για το 2010.

Τόνισε εξάλλου ότι η Cyta έχει το δικαίωμα να συμμετάσχει στη διαδικασία πλειστηριασμού μαζί με άλλους δύο ενδιαφερόμενους, την κοινοπραξία των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών και την ελλαδοκυπριακή κοινοπραξία LRG. Απαντώντας στις καταιγιστικές ερωτήσεις των βουλευτών, κυρίως του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ κατά πόσο η ενέργεια της Cyta συνεπάγεται με μονοπώλιο, αφού την πρώτη πλατφόρμα θα τη διαχειρίζεται το ΡΙΚ, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι είναι «πολιτικό θέμα».

Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι η υπηρεσία του δεν διεξήγαγε οποιαδήποτε μελέτη για να διαπιστώσει εάν η Cyta θα έχει κάποιο επιπλέον όφελος από την εξασφάλιση της δεύτερης πλατφόρμας, δηλαδή θα παρέχει μέσω της δεύτερης πλατφόρμας άλλες υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών.

Την ίδια ώρα ο Ρυθμιστής αποκάλυψε ότι πριν από 15 ημέρες ανοίχθηκαν οι προσφορές για τη δεύτερη πλατφόρμα και η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών τις εξετάζει ενδελεχώς.

Ακολούθως, είπε ο κ. Μιχαηλίδης, θα αρχίσει η διαδικασία του πλειστηριασμού, τονίζοντας παράλληλα για σκοπούς πληροφόρησης του κοινού ότι το γραφείο του Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων, θα αρχίσει εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για την ψηφιακή τηλεόραση το κόστος της οποίας αναμένεται να αγγίξει τις €700 χιλ.

Οι διαδικασίες, επεσήμανε ο κ. Μιχαηλίδης, προχωρούν κανονικά ούτως ώστε να εφαρμοστεί την 1η Ιουλίου του 2011 η ψηφιακή τηλεόραση στην Κύπρο.

Το θέμα θα συζητηθεί και αύριο στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Συγκοινωνιών και θα εξεταστεί η πρόταση νόμου των βουλευτών του ΔΗΣΥ Λευτέρη Χριστόφορου και του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου, με την οποία ζητούν όπως η Cyta να μη δραστηριοποιηθεί στον τομέα της ψηφιακής πλατφόρμας και να συμμετάσχει στον πλειστηριασμό για τη δεύτερη πλατφόρμα.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου