You are here

Θ. Θεοδοσίου, CL8: Κλειδί για ψηφιακό μετασχηματισμό τα κέντρα δεδομένων

15/01/2022 06:00

Τα κέντρα δεδομένων (datacenters) και οι πάροχοι υπηρεσιών cloud αποτελούν στρατηγικούς παράγοντες στον ψηφιακό μετασχηματισμό, καθώς συμβάλλουν στην ανάπτυξη και εξέλιξη του τομέα στην Κύπρο βοηθώντας τις επιχειρήσεις να λειτουργούν πιο αποδοτικά, υποστηρίζει ο Business Development Manager της Cloudlayer8 (CL8), Θεοδόσης Θεοδοσίου.

Σε συνέντευξή του στη StockWatch, ο κ. Θεοδοσίου σημειώνει ότι η τεχνολογία είναι ένα επιχειρηματικό εργαλείο που καθορίζει την επιτυχία και την επιβίωση μιας επιχείρησης.

«Ο κλάδος μας μετασχηματίζεται και το τμήμα τεχνολογίας δεν αποτελεί πλέον ένα κέντρο κόστους. Είναι πολύ πιο κοντά στην επιχείρηση και για κάποιους αποτελεί το αντικείμενο της ίδιας του της επιχείρησης. Η εξέλιξη με την πάροδο των χρόνων μετασχημάτισε την τεχνολογία πληροφορικής από πυροσβέστη, σε πρόνοια και μετά σε αυτοματοποίηση», τονίζει.

Παράλληλα, χαρακτηρίζει την τεχνολογία ως ευκαιρία και ταυτόχρονα απειλή, υποδεικνύοντας πως «αν δεν εκμοντερνιστούμε άμεσα, ο ανταγωνισμός θα το κάνει» και επισημαίνει ότι αυτό μπορεί άμεσα να επηρεάσει αρνητικά τις επιχειρήσεις.

Ο κ. Θεοδοσίου, αναφέρθηκε στην Uber και στην Airbnb ως επιχειρήσεις που αντιπροσωπεύουν μια νέα μορφή επιχειρηματικού προτύπου, σημειώνοντας ότι μετασχημάτισαν το επιχειρηματικό μοντέλο μιας υπάρχουσας ανάγκης των πελατών.

«Οι επιχειρήσεις ταξί και διανομής, υπάρχουν στην αγορά για χρόνια. Η καινοτομία τους ήταν ότι ανακάλυψαν και υλοποίησαν ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο με τη χρήση της τεχνολογίας και κατάφεραν να λύσουν προβλήματα και να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των πελατών τους», σημειώνει.

Ο κ. Θεοδοσίου επισημαίνει ότι το ενδιαφέρον εταιρειών για datacenters είναι αρκετά μεγάλο και προέρχεται από εξελιγμένες εταιρείες, «από αυτές που βλέπουν την τεχνολογία σαν ευκαιρία και όχι σαν ένα αναπόφευκτο κόστος».  

Τονίζει ότι εάν θέλουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις, high-tech firms στην Κύπρο και να γίνουμε κέντρο υπηρεσιών τεχνολογίας, «θα πρέπει να προωθήσουμε και τα τοπικά datacenters και cloud providers, για να μπορούμε να υποστηρίξουμε και να προσελκύσουμε και εμείς εταιρείες υψηλής τεχνολογίας».

Ωστόσο, όπως επισημαίνει, στην Κύπρο «έχουμε το ακριβότερο ίντερνετ και το ακριβότερο κόστος ηλεκτρισμού σε σύγκριση με ανταγωνιστικές χώρες. Επίσης υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού».

Στη συνέντευξή του, ο κ. Θεοδοσίου αναφέρεται και στα πλάνα της εταιρείας για το επόμενο διάστημα.

Η CL8 προσφέρει υπηρεσίες στον τομέα του datacenter και cloud computing με πελάτες από 72 χώρες, σχεδόν από όλες τις βιομηχανίες, από τράπεζες, Forex, shipping, ελεγκτικά γραφεία, δικηγόρους, εργοστάσια, καταστήματα, μέχρι ακόμα και internet providers και cloud providers από το εξωτερικό. Το datacenter είναι η επιλογή που έχουν οι επιχειρήσεις σήμερα να εγκαταστήσουν τον εξοπλισμό τους μέσα στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο ενός Data Center.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ.

Της Γεωργίας Χαννή