You are here

Τηλεπικοινωνίες: Νέα εργαλεία στα χέρια καταναλωτών

26/04/2020 00:01

Δύο νέα εργαλεία για τη σύγκριση τιμών και ποιότητας υπηρεσιών των εταιρειών τηλεπικοινωνίας έχει ετοιμάσει το γραφείο επιτρόπου ρύθμισης ηλεκτρονικών επικοινωνιών και ταχυδρομείων (ΓΕΡΗΕΤ), τα οποία μπορούν να συμβάλουν στη διαμόρφωση της συμπεριφοράς των καταναλωτών σε ότι αφορά την επιλογή προϊόντων και υπηρεσιών τηλεπικοινωνίας.

Πρόκειται συγκεκριμένα για το διαδραστικό εργαλείο σύγκρισης τιμών των υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών cyCompare και το σύστημα εκτίμησης ποιότητας ευρυζωνικών συνδέσεων cyNettest.

Μιλώντας στη StockWatch, ο αρμόδιος επίτροπος Γιώργος Μιχαηλίδης ανέφερε ότι η παρουσίαση των δύο νέων εργαλείων καθυστέρησε λόγω των εξελίξεων σε σχέση με την πανδημία, ωστόσο αναμένεται ότι θα προχωρήσει εντός των επόμενων 1-2 εβδομάδων.

cyCompare για σύγκριση τιμών προϊόντων και υπηρεσιών

Το εργαλείο cyCompare παρέχει τη δυνατότητα σύγκρισης διαφόρων προϊόντων και υπηρεσιών παρόχων που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο και αφορούν σταθερή τηλεφωνία, κινητή τηλεφωνία, ευρυζωνική πρόσβαση (σταθερή και κινητή) και τις δεσμοποιημένες υπηρεσίες, δηλαδή τα πακέτα υπηρεσιών τηλεφωνίας, διαδικτύου και τηλεόρασης.

Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι το εργαλείο θα βοηθήσει τους καταναλωτές να λαμβάνουν πιο ενημερωμένες αποφάσεις για προϊόντα και υπηρεσίες, δεδομένου και του μεγάλου εύρους των διαθέσιμων προϊόντων και υπηρεσιών που καθιστά δυσκολότερη την επιλογή.

Σύμφωνα με το ΓΕΡΗΕΤ, το εργαλείο παρέχει πληροφορίες συμβουλευτικού χαρακτήρα με την καταχώρηση πληροφοριών για προϊόντα, υπηρεσίες, τιμές και πρόσθετα στοιχεία ή χαρακτηριστικά να γίνεται απευθείας από τους παροχείς.

Το γραφείο προτρέπει τους χρήστες του εργαλείου να ελέγχουν απευθείας με τον παροχέα τους όρους και προϋποθέσεις της σύμβασης κάθε προϊόντος ή και υπηρεσίας που τους ενδιαφέρει και να ενημερώνουν το ΓΕΡΗΕΤ σε περίπτωση που εντοπίσουν διάσταση μεταξύ των στοιχείων που λαμβάνουν από τους παροχείς και των στοιχείων που εμφανίζονται στο εργαλείο.

cyNettest για μετρήσεις ποιότητας συνδέσεων

Το εργαλείο μετρήσεων cyNettest παρέχει τη δυνατότητα διεξαγωγής μετρήσεων με σκοπό την εκτίμηση της ποιότητας των ευρυζωνικών τους συνδέσεων.

Όπως ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης, το εργαλείο μετρά κατά πόσο ο καταναλωτής παίρνει αυτό που πληρώνει και κατά πόσο αυτό που παίρνει είναι ικανοποιητικό.

Σημείωσε ότι  μέσω του εργαλείου οι χρήστες μπορούν να δουν μετρήσεις σε χάρτη της περιοχής τους ώστε να εντοπίζουν τις καλύτερες υπηρεσίες, με τις ψηλότερες ταχύτητες.

Σύμφωνα με το ΓΕΡΗΕΤ, το cyNettest παρέχει τη δυνατότητα στους συνδρομητές σταθερής και κινητής ευρυζωνικής πρόσβασης, να διεξάγουν μετρήσεις σχετικά με την ταχύτητα σύνδεσης (λήψη/αποστολή), την καθυστέρηση (ping) καθώς και για παραμέτρους ποιότητας όπως η ισχύς σήματος, η συνδεσιμότητα θυρών, η μετατροπή περιεχομένου, ο χρόνος μεταφοράς σε ιστοσελίδα αναφοράς, ο όγκος κίνησης υποβάθρου και άλλα.

Αυτό μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους, μέσω της ιστοσελίδας για μετρήσεις που αφορούν σταθερές ευρυζωνικές συνδέσεις, μέσω της εφαρμογής για προσωπικούς υπολογιστές για μετρήσεις που αφορούν σταθερές ευρυζωνικές συνδέσεις και μέσω των εφαρμογών από τα Google & Apple Stores οι οποίες υποστηρίζουν κινητές και σταθερές ευρυζωνικές συνδέσεις για μετρήσεις μέσω ασύρματου δικτύου.

Της Μαρίας Χαμπή