You are here

Ξέσπασμα της Cyta κατά της υπερβολικής ρύθμισης

04/02/2022 07:25

Tην ανάγκη άρσης των ρυθμιστικών περιορισμών στις τηλεπικοινωνίες επισημαίνει ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Cyta Μιχάλης Ιωαννίδης, στέλνοντας το μήνυμα ότι οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να ξεπεράσουν τον ρόλο της αστυνόμευσης που έχουν αναλάβει.

Στο πλαίσιο των απαντήσεων του σε ερωτήσεις μελών της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, ο κ. Ιωαννίδης αναφέρεται στα κυριότερα εμπόδια που επιβάλλονται στη Cyta από τον Επίτροπο Ρύθμισης Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων στην προσπάθεια ανάπτυξης της, υπογραμμίζοντας την όξυνση του ανταγωνισμού, λόγω της ένταξης παικτών από τους τομείς της πληροφορικής και του ευρύτερου κλάδου της τεχνολογίας.

Σημειώνει ότι «έχουμε φτάσει στη στιγμή που πρέπει να συζητήσουμε την άρση των ρυθμιστικών περιορισμών, με τρόπο που ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών να αντιμετωπίζεται ισότιμα με κάθε άλλο επιχειρηματικό τομέα που λειτουργεί σε μια ελεύθερη αγορά και που θα επιτρέπει στις τηλεπικοινωνίες να εξελιχθούν με τους δικούς τους όρους».

Επισημαίνει ότι «αναμένουμε από τις ρυθμιστικές αρχές να ξεπεράσουν τον ρόλο της αστυνόμευσης που έχουν αναλάβει, ούτως ώστε, σε συνεργασία με το Κράτος και τους παρόχους, να μετατραπούν σε εγγυητές επιπέδου απόδοσης δικτύου, όπως η κάλυψη, η καθυστέρηση και η ταχύτητα».

Υποδεικνύει ότι με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούν να διασφαλίζουν την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρονται στους καταναλωτές, δημιουργώντας έτσι, νέες ευκαιρίες ανάπτυξης για τους παρόχους και ενισχύοντας, παράλληλα, την προσπάθεια της Κύπρου για ψηφιακό μετασχηματισμό.

Ρυθμιστικές παρεμβάσεις μείωσαν επενδύσεις

Όπως αναφέρει ο κ. Ιωαννίδης, η αγορά των Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών ρυθμίζεται με βάση το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο μεταφράζεται σε τοπική τομεακή ρύθμιση και επιβάλλεται από τις Εθνικές Ρυθμιστικές Αρχές σε οργανισμούς που διαθέτουν σημαντική ισχύ στην αγορά.

«Μετά από μια μακρόχρονη πορεία ρυθμιστικών παρεμβάσεων, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε μια πανευρωπαϊκή μείωση των επενδύσεων με αποτέλεσμα η Ευρώπη να απωλέσει σημαντική ανταγωνιστική ισχύ έναντι των αγορών της Ασίας και της Αμερικής, οι ευρωπαϊκοί τηλεπικοινωνιακοί οργανισμοί, ζητούν διαχρονικά την τροποποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου, με τρόπο που να προωθούνται οι επενδύσεις και κατ’ επέκταση, η οικονομική ανάπτυξη, μέσα από την εξέλιξη σύγχρονων υποδομών», σημειώνει.

Τι καθορίζει τις τιμές

Ο κ. Ιωαννίδης έδωσε απαντήσεις και σε σχέση με την τιμολογιακή πολιτική της Cyta, υποδεικνύοντας ότι οι τιμές κάθε παρόχου δεν καθορίζονται μόνο λαμβάνοντας υπ' όψιν το κόστος κάθε πρότασης που παρέχεται στους πελάτες του, αλλά και άλλα στοιχεία αξίας, όπως κυρίως η παρεχόμενη υποστήριξη σε περιπτώσεις προβλημάτων ή βλαβών και η γεωγραφική κάλυψη.

Πρόσθεσε ότι η Cyta καθορίζει με μεγάλη προσοχή τις τιμές των προϊόντων της, ώστε ο πελάτης να απολαμβάνει τη σωστή τιμή για τη σωστή αξία «value for money». Υποστήριξε πως το ότι η Cyta μετά από τόσα χρόνια διατηρεί ακόμα το ψηλότερο μερίδιο αγοράς σε μία πολύ ανταγωνιστική αγορά, «αποτελεί απόδειξη ότι οι πελάτες αναγνωρίζουν ότι οι τιμές του Οργανισμού ανταποκρίνονται στην αξία των υπηρεσιών που παίρνουν».

Τόνισε παράλληλα, ότι το όποιο πλεόνασμα έχει κάθε χρόνο η Cyta, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ως υπερκέρδος, αφού επιτυγχάνεται μέσα σε ένα πολύ έντονο ανταγωνισμό την τελευταία δεκαετία με τρεις πολύ δυναμικές ιδιωτικές εταιρείες και με τις τιμές να παρουσιάζουν συνεχή πτωτική τάση.

Υπέδειξε ότι η Cyta δεν επαναπαύεται στα ψηλά της μερίδια, αλλά προσπαθεί συνεχώς να πετύχει την επιστροφή όλο και μεγαλύτερης αξίας στους πελάτες της με την εισαγωγή νέων υπηρεσιών και τη συνεχή βελτίωση στην τιμολόγηση των υπηρεσιών που τους παρέχει.

Επένδυση κερδών σε έργα τεχνολογίας

Ο κ. Ιωαννίδης τονίζει ότι στόχος της Cyta είναι η υπεύθυνη διαχείριση της κερδοφορίας της ώστε να εξασφαλίζεται η αναγκαία οικονομική ευρωστία που επιτρέπει τη διενέργεια σημαντικών επενδύσεων σε έργα τεχνολογίας, αναβάθμισης υποδομών και καινοτομίας.

Σημειώνει ότι το μέγεθος της χώρας και το ότι, ως νησί, η Κύπρος είναι απομονωμένη από τα διεθνή κέντρα δεδομένων με χερσαίες συνδέσεις, δημιουργούν την ανάγκη μεγάλων επενδύσεων με πολύ μεγάλους χρόνους ανάκτησης της επένδυσης (όπως n.χ. Υποβρύχια Καλώδια).

Αυτές οι επενδύσεις της Cyta, αφενός ενισχύουν την υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει η Cyta στους πελάτες της και αφετέρου, διατηρούν τη χώρα στην ομάδα κρατών με προηγμένες υποδομές τηλεπικοινωνιών, επιστρέφοντας χειροπιαστή αξία στους πολίτες και τις επιχειρήσεις του τόπου, αναφέρει.

Οι απαντήσεις δόθηκαν στο πλαίσιο της εξέτασης του προϋπολογισμού της Cyta για το 2022, ο οποίος εγκρίθηκε ομόφωνα χτες από την Ολομέλεια της Βουλής.

Της Ελένης Χαραλάμπους