You are here

Υφ. Ναυτιλίας: Μνημόνιο Συνεργασίας με ΑΨΑ

12/04/2022 12:10

Στo πλαίσιo της Μακροχρόνιας Εθνικής Στρατηγικής για την Κυπριακή Ναυτιλία “SEA Change 2030” (www.cyshippingstrategy.com) η οποία περιλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων του κυβερνοχώρου στον τομέα της ναυτιλίας, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας παρά τω Προέδρω Βασίλης Δημητριάδης και ο Επίτροπος Επικοινωνιών Γιώργος Μιχαηλίδης υπέγραψαν σήμερα στο Υφυπουργείο Ναυτιλίας Μνημόνιο Συνεργασίας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το Μνημόνιο Συνεργασίας επιβεβαιώνει την αμοιβαία βούληση του Υφυπουργείου Ναυτιλίας (ΥΦΥΝ) και της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας (ΑΨΑ) για καθίδρυση μεταξύ τους συνεργασίας και καθορίζει το πλαίσιο αυτής της συνεργασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων του κυβερνοχώρου στον τομέα της ναυτιλίας.

Ειδικότερα, τονίζεται, η σχετική συνεργασία αποσκοπεί στη δημιουργία πλαισίου παροχής εκπαίδευσης και κατάρτισης για θέματα κυβερνοασφάλειας με τη στήριξη της ΑΨΑ και σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA) και τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κυβερνοασφάλεια (ENISA). Η εν λόγω συνεργασία αποσκοπεί επίσης στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων και κινδύνων που απορρέουν από τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ναυτιλιακής βιομηχανίας παρέχοντας καθοδήγηση και προστασία από τις απειλές και επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, σε συνεργασία με την ΑΨΑ.

Σύμφωνα με το Μνημόνιο Συνεργασίας, το ΥΦΥΝ και η ΑΨΑ θα συνεργαστούν σε τέσσερα επίπεδα/τομείς τα οποία περιλαμβάνουν την ανταλλαγή πληροφοριών, την επιχειρησιακή συνεργασία, τη συνεργασία στην εφαρμογή σχεδίων διαχείρισης κρίσεων και την παροχή τεχνικής υποστήριξης.