You are here

Ζημιές €21 εκ. η Cyta Hellas

16/06/2010 09:39
Μεγάλες ζημιές καταγράφει προς το παρόν η Cyta Hellas, η θυγατρική της Cyta που επιδιώκει να διεισδύσει στην ελληνική αγορά. Η εταιρεία, που ευελπιστεί ότι τα επόμενα χρόνια θα καταστεί κερδοφόρα, καταγράφει μεγάλες ζημιές €20,8 εκ. το 2009, με τον κύκλο εργασιών της να ανέρχεται προς το παρόν μόλις στα €13,8 εκ.

Ο ημικρατικός οργανισμός επένδυσε ήδη από το 2007 γύρω στα €52 εκ. στη Cyta Hellas και αναμένεται να «ρίξει» στο όλο εγχείρημα άλλα €10 εκ. το 2010. Θα πρέπει επίσης να προχωρήσει σε τραπεζικό δανεισμό για να καλύψει τις αναπτυξιακές του ανάγκες.

Τα στοιχεία για την πορεία της εταιρείας, που περιλαμβάνονται στην χθεσινή έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας για τη Cyta, φέρνουν στην επιφάνεια τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ορισμένες από τις θυγατρικές της.

Σε συνδυασμό με τις καταγγελίες που έγιναν για τη λειτουργία της Emporion Plaza, τα στοιχεία για τη Cyta Hellas αναμένεται να δυσκολέψουν την έγκριση του κονδυλίου €10 εκ. που ζητά η Cyta για ενίσχυση της Digimed, του επενδυτικού βραχίονα που κατέχει συμμετοχές σε θυγατρικές όπως η Emporion και η Cyta Hellas.

Το business plan

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη για τη Cyta, λόγω του ότι ο τομέας των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα είναι συνεχώς και έντονα μεταβαλλόμενος, η εταιρεία ανέθεσε σε ιδιωτική εταιρεία συμβούλων της Ελλάδας την επικαιροποίηση του επιχειρησιακού της σχεδίου στο οποίο λαμβάνει υπόψη και την οικονομική κρίση.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η εταιρεία αναμένεται να επιτύχει θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές το 2011 και να καταστεί κερδοφόρα το 2012. Αναφέρεται ότι έχει ανατεθεί εκ νέου σε συμβούλους η αναθεώρηση του σχεδίου και αναμένεται η υποβολή σχετικής Έκθεσης.

Όπως αναφέρεται, δύο από τις μεγαλύτερες αδυναμίες της εταιρείας σύμφωνα με τους συμβούλους είναι η απουσία οργανωμένου δικτύου λιανικής και η μη δυνατότητα παροχής συνδυαστικών πακέτων.

Σύμφωνα με το Γενικό Διευθυντή της Cyta Hellas, αναφέρει η Ελέγκτρια, για την αντιμετώπιση των πιο πάνω αδυναμιών η εταιρεία προχώρησε στη συνεργασία με τοπικά καταστήματα και αλυσίδες καταστημάτων προϊόντων πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, τα οποία λειτουργούν ως επίσημοι συνεργάτες της εταιρείας, ενώ παράλληλα χρησιμοποιεί τη μέθοδο τηλεπώλησης από την οποία
προέρχεται το 28% των πωλήσεων.

Επίσης, έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται δίκτυο καταστημάτων της Cyta Hellas.

Επιπρόσθετα, η εταιρεία εξετάζει τη δυνατότητα επέκτασης στην κινητή τηλεφωνία ή/και ψηφιακή τηλεόραση μετά την ολοκλήρωση της επέκτασης της εμπορικής λειτουργίας στην Αθήνα.

Αναφέρεται ότι η εταιρεία άρχισε την εμπορική της δραστηριοποίηση τον Οκτώβριο 2008 και παρά την καθυστέρηση για έξι μήνες του επιχειρησιακού σχεδίου, τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα της κρίνονται ικανοποιητικά όσον αφορά την προσέλκυση πελατών (πέραν των 50.000 μέχρι το τέλος του 2009).

Εσωτερικός έλεγχος

Η Γενική Ελέγκτρια θίγει και το θέμα του εσωτερικού ελέγχου της Cyta Hellas αναφέροντας ότι κατά το 2009 αγοράστηκαν υπηρεσίες εσωτερικού ελέγχου από ελεγκτικό οίκο και διαπιστώθηκαν αρκετά σημεία, τα οποία χαρακτηρίστηκαν ως μεσαίου κινδύνου, όπως:

-Ο Οργανισμός δεν διαθέτει πλήρως καταγεγραμμένη και εγκεκριμένη διαδικασία για τη διεκπεραίωση αγορών προμηθειών/υπηρεσιών/πάγιων στοιχείων,

-Δεν υπάρχει επίσημη διαδικασία η οποία να διασφαλίζει την παρακολούθηση τιμολογίων και δεν καταχωρούνται στο σύστημα οι όροι πληρωμής του προμηθευτή,

-Δεν υπάρχει εγχειρίδιο διαδικασιών το οποίο να καταγράφει ορθολογιστικά τις διαδικασίες που διέπουν τη Διεύθυνση Οικονομικών

-Δεν έχουν καταγραφεί αναλυτικές προδιαγραφές ασφάλειας.

Σημειώνεται ότι η Διεύθυνση της εταιρείας δεσμεύτηκε όπως υλοποιήσει τις εισηγήσεις των συμβούλων για εξάλειψη των κινδύνων εντός του 2010.

Έχοντας υπόψη το σημαντικό μέγεθος της επένδυσης στη Cyta Hellas το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας, στη συνεδρία ημερ. 3.7.2007, αποφάσισε όπως, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας λαμβάνει αμοιβή/αποζημίωση για τις υπηρεσίες του.

Χρέη Διευθύνοντος Συμβούλου εκτελεί ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Αρχής. Σύμφωνα με τη συμφωνία εργοδότησης του από την Αρχή τα καθήκοντα του περιλαμβάνουν «συμμετοχή στα Διοικητικά Συμβούλια των Συνδεδεμένων Εταιρειών ή/και η συμβολή στην ομαλή λειτουργία τους σε συνεργασία με τα Διοικητικά Συμβούλια τους και το συντονισμό των δραστηριοτήτων τους με τις δραστηριότητες της Αρχής».

Κεφάλαια Cyta

Η Ελέγκτρια αναφέρει και τις ενέργειες για αύξηση του κεφαλαίου της Cyta Hellas μετά τη δραστηριοποίηση της στην Ελλάδα.

Μετά από έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, παραχωρήθηκε ποσό €30 εκ. στη Digimed Communications Ltd, η οποία διέθεσε το 2009 στη Cyta Hellas €24,8 εκ. για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και €3,1 εκ. ως δάνειο.

Το υπόλοιπο ποσό που υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί η εταιρεία για την πανελλαδική δραστηριοποίηση της υπολογίζεται σε €50 εκ. και αναμένεται να προέλθει από δάνεια που θα συνάψει η Cyta Hellas από εμπορικές τράπεζες. Αναφέρεται ότι έχει περιληφθεί πρόνοια ύψους €10 εκ. στον Προϋπολογισμό της Αρχής για το 2010.

Λόγω της καθυστέρησης στην εξασφάλιση της χρηματοδότησης για το πανελλαδικό επιχειρησιακό σχέδιο, μεγάλο μέρος του σχεδίου έχει μετατεθεί χρονικά για 6 μήνες με αποτέλεσμα το Διοικητικό Συμβούλιο στις 7.7.2009 να αποφασίσει την προώθηση του έργου στην μητροπολιτική Θεσσαλονίκη και τις γειτονικές αστικές περιοχές για το οποίο υπήρχαν οι αναγκαίοι πόροι. Η εταιρεία έχει ήδη αρχίσει την εμπορική λειτουργία της στη Θεσσαλονίκη και αναμένεται ότι το όλο έργο κάλυψης όλης της αστικής και περιαστικής Θεσσαλονίκης θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούλιο 2010.

Η εταιρεία εργοδότη σήμερα συνολικά 336 υπαλλήλους. Μέχρι την 31.12.2009 είχε προβεί σε πάγιες επενδύσεις ύψους €46,3 εκ.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2007 και το μετοχικό της κεφάλαιο στις 31.12.2009 ήταν €53,9 εκ. (2008: €29,1 εκ.) και ανήκει κατά 93,64% στη Digimed Communications
Ltd και 6,36% στην Αρχή.

Γ.Χ.