You are here

Οικονομία: Αισιοδοξία για τέταρτο τρίμηνο

30/12/2003 13:18

Ελπιδοφόρα μηνύματα για την πορεία της κυπριακής οικονομίας δίνει το Γραφείο Προγραμματισμού στην εννιαμηνιαία του ανασκόπηση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με τους αναλυτές του Γραφείου, «από τον Ιούλιο διαφαίνεται μια σταδιακή αλλά συγκρατημένη ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, η οποία εκτιμάται ότι έχει επιταχυνθεί κατά το τελευταίο τρίμηνο του χρόνου».

Η ανάκαμψη του δευτέρου εξαμήνου στηρίζεται κυρίως σε τρεις άξονες: στην έξαρση του κατασκευαστικού κλάδου, στην αυξημένη δημόσια καταναλωτική ζήτηση και στην αναμενόμενη τόνωση της ιδιωτικής κατανάλωσης. Όλοι σχεδόν οι δείκτες καταδεικνύουν την ανοδική πορεία του κατασκευαστικού κλάδου, σύμφωνα με την έκθεση, ενώ «παρατηρείται αυξημένη εξωτερική ζήτηση για εξοχικές κατοικίες». Παράλληλα, η κυβέρνηση «αύξησε τις επενδυτικές της δαπάνες κατά 40% περίπου το πρώτο εννιάμηνο του 2003» για να αναζωογονήσει την οικονομία, ενώ αύξηση παρουσιάζουν και οι επενδύσεις της ΑΗΚ και της ΑΤΗΚ. Το Γραφείο διαπιστώνει, επίσης, τη σταδιακή βελτίωση του καταναλωτικού κλίματος που σε συνδυασμό με την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών λόγω της μείωσης του ανώτατου φορολογικού συντελεστή εκτιμείται ότι θα συμβάλουν στην σχετική τόνωση της ιδιωτικής κατανάλωσης το τελευταίο τετράμηνο του έτους. Θετική συμβολή αναμένεται να έχει επίσης η αλλαγή στις φορολογίες των οχημάτων.

Προβλέψεις για 2004

Το Γραφείο εκτιμά ότι το 2003 η οικονομία θα μεγεθυνθεί με ρυθμό 2% ενώ το 2004 θα επέλθει ανάκαμψη, με το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ να φθάνει το 4%.

Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα η Στατιστική Υπηρεσία, ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο παρουσίασε σχετική επιτάχυνση, φθάνοντας το 1,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και το 2,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.

Η πρόβλεψη του Γραφείου για το 2004, στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην μερική ανάκαμψη της τουριστικής βιομηχανίας που το 2003 αναμένεται να έχει σχετική συρρίκνωση τόσο σε αφίξεις (-5%) όσο και σε εισοδήματα (-10%). Το Γραφείο Προγραμματισμού προβλέπει ότι το 2005 οι τουριστικές αφίξεις θα αυξηθούν με ρυθμό 5% και τα τουριστικά εισοδήματα θα καταγράψουν αύξηση 7%, επισημαίνοντας όμως ότι καλύτερη εικόνα για τη μελλοντική πορεία της βιομηχανίας θα προκύψει το πρώτο τρίμηνο του 2004, περίοδος κατά την οποία γίνονται συνήθως πολλές προκρατήσεις.

Θετική επίδραση στην τουριστική αλλά και στην εξαγωγική βιομηχανία, αναμένεται να έχει και η βελτίωση του εξωτερικού περιβάλλοντος, και η παρατηρούμενη ανάκαμψη των βασικών αγορών της Κύπρου.

Δημοσιονομικά

Η σχετική ανάκαμψη της οικονομίας δεν αναμένεται να έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο στα δημόσια οικονομικά, αφού, σύμφωνα με το Γραφείο, το έλλειμμα αναμένεται να ξεπεράσει το 5.4% που προέβλεψε αρχικά η κυβέρνηση. «Η αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος τους πρώτους εννιά μήνες του 2003 έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2002, αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος για ολόκληρο το χρόνο σε επίπεδα πέραν της αρχικής πρόβλεψης του 5.4% του ΑΕΠ» γράφει το σημείωμα. Όπως γράψαμε παλαιότερα, το έλλειμμα του πρώτου εννιαμήνου ήδη έφθασε το 5.9% του προβλεπόμενου ΑΕΠ για το έτος.

Για το 2004, το Γραφείο παραθέτει την πρόβλεψη του ΥΠΟΙΚ για μείωση του ελλείμματος στο 3.7% με δύο όμως προϋποθέσεις: την άμεση υλοποίηση του αναθεωρημένου προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης και την άσκηση περιοριστικής πολιτικής στις δημόσιες δαπάνες και τις μεταβιβαστικές πληρωμές.

Α.Ε.