You are here

Κίνδυνος να δανείζεται με 15% το κράτος

27/06/2011 10:26
Το κόστος δανεισμού του κράτους από τις αγορές του εξωτερικού διπλασιάστηκε περίπου σε7,5% και ο κίνδυνος είναι ορατός να φθάσει το 12% και 15% με αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία.

Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΣ της Lordos Hotels, Τάκης Κυριακίδης, στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της εταιρείας που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή.

Όπως σημείωσε, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, μεταξύ άλλων, για τη μείωση του κρατικού μισθολογίου και των κρατικών δαπανών σε μακροπρόθεσμη βάση και για την αντιμετώπιση του συνταξιοδοτικού προβλήματος, η Κύπρος κινδυνεύει να μπει σε επιτήρηση, ίσως μέχρι το φθινόπωρο και το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2012.

«Και θα έχει να κάνει και με το ΔΝΤ. Είναι τότε που μεταξύ άλλων θα διαταραχθούν και οι εργατικές σχέσεις. Η Πορτογαλία μπήκε στον έλεγχο του ΔΝΤ όταν δανειζόταν με χαμηλότερο κόστος από ότι η Κύπρος σήμερα».

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι η οικονομική κρίση που άρχισε το 2008 και συνεχίζεται, είναι η χειρότερη από τη μεγάλη οικονομική κρίση του 1929-1932 με τις ιδιαίτερα δυσμενείς οικονομικές και άλλες επιπτώσεις που διαφοροποίησαν ουσιαστικά τον τότε κόσμο. Τα τελευταία τρία χρόνια γινόμαστε μάρτυρες πτώχευσης κρατών, διάλυσης εταιρειών, ιδιαίτερα ψηλής ανεργίας, ουσιαστικής μείωσης του βιοτικού επιπέδου πολλών χωρών στα επίπεδα που ήταν πριν 10 και 20 χρόνια, αγανάκτησης και εξέγερσης πολιτών και ιδιαίτερα νέων, που χρησιμοποιώντας σύγχρονες μεθόδους επικοινωνίας όπως το facebook, συντονίζουν προσπάθειες ανατροπής καθεστώτων όπως π.χ. στην Αφρική και αλλαγής κυβερνήσεων στην Ευρώπη».

«Μέσα στα πλαίσια της επιδίωξης για ισομερή καταμερισμό των βαρών, αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ άλλες χώρες μειώνουν ουσιαστικά τους μισθούς και τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων, εμείς συζητούμε για χρόνια, όχι αν θα μειωθούν οι μισθοί και τα επιδόματα αλλά πόσο θα αυξηθούν. Ο κρατικός και ημικρατικός τομέας έχει τεράστια παρεμφερή οφέλη, που αυξάνουν ουσιαστικά τα έσοδα ιδιαίτερα των υψηλόβαθμων υπαλλήλων και κατ’ επέκταση το κόστος του Κύπριου φορολογούμενου», τόνισε.

Για τα θέματα τουρισμού, ανέφερε ότι τα σοβαρότατα διαχρονικά προβλήματα ποιότητας, κόστους και ανταγωνιστικότητας συνεχίζουν να επηρεάζουν αρνητικά την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού μας σε υγιή βάση. Δεν προσφέρουμε ποιότητα ανάλογη με το κόστος του τουριστικού μας προϊόντος (value for money).

Η Κύπρος μπορεί και πρέπει να έχει μια αρκετά καλύτερη θέση διεθνώς, από την 24η που κατέχει σήμερα, για την ταξιδιωτική και τουριστική της ανταγωνιστικότητα. Το τι πρέπει να γίνει είναι πολυμελετημένο και γνωστό . Το ζητούμενο είναι να υλοποιήσουμε επιτέλους αυτά που γνωρίζουμε ότι πρέπει να γίνουν, για μια επανατοποθέτηση του κυπριακού τουρισμού με συλλογική, συντονισμένη και συνεχή προσπάθεια», είπε.

Όσον αφορά τα αποτελέσματα της εταιρείας, ο κύκλος εργασιών του Συγκροτήματος το 2010, αυξήθηκε κατά 14,7% σε €8,56 εκ., λόγω αύξησης των πληροτήτων των ξενοδοχείων.

Το μεικτό κέρδος αυξήθηκε κατά 21% σε €3,95 εκ. και το κέρδος πριν τις καθαρές
χρηματοοικονομικές δαπάνες, τις αποσβέσεις, τις χρεωλύσεις και τη φορολογία, γνωστό ως EBITDA, αυξήθηκε κατά €824 χιλ. ή 83% σε €1,8 εκ.

Το Συγκρότημα πραγματοποίησε καθαρό κέρδος μετά τη φορολογία €410 χιλ., σε σύγκριση με ζημιά €436 χιλ. το 2009.

Με βάση τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του Συγκροτήματος και τις ενδείξεις για το υπόλοιπο του έτους, αναμένεται ότι το Συγκρότημα το 2011 θα έχει καλύτερα αποτελέσματα από εκείνα του 2010.

Το ΔΣ αποφάσισε να προτείνει την καταβολή μερίσματος €0,01 ανά μετοχή.

Γ.Χ.