You are here

S.O.S. KT για δημοσιονομικά και τουρισμό

14/02/2003 16:58
Τι λέει στη «SW» ο Χρ. Χριστοδούλου για τις οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από πιθανό πόλεμο στο Ιράκ

Προσοχή στη δημοσιονομική πολιτική. Αυτό συστήνει ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου, ενόψει ενός πιθανού πολέμου στο Ιράκ για τον οποίο δεν αποκλείει την πρόκληση παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, εκφράζοντας παράλληλα, την αποφασιστικότητα της Κεντρικής να προχωρήσει στη λήψη όλων εκείνων των μέτρων για διατήρηση των συνθηκών μακροοικονομικής σταθερότητας.

Σε δηλώσεις του στη Stockwatch, ο κ. Χριστοδούλου αφού αναφέρει ότι οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία θα αφορούν κατά κύριο λόγο, τον τομέα του τουρισμού και τις τιμές του πετρελαίου, εισηγείται προς την κυβέρνηση: Πρώτον, να προχωρήσει έγκαιρα και προληπτικά δια της διπλωματικής οδού, για μη συμπερίληψη της Κύπρου στη λεγόμενη «ζώνη πολέμου» και δεύτερον, για αποτροπή τυχόν έκδοσης ταξιδιωτικής οδηγίας για την Κύπρο.

Συγκεκριμένα, ο Διοικητής της ΚΤ, που κλήθηκε από τη «SW» να σχολιάσει τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει για την Κύπρο ένας πόλεμος στο Ιράκ, αναφέρει ότι αυτός «θα οδηγήσει σε αύξηση στις τιμές των πετρελαιοειδών, γεγονός που θα επηρεάσει αρνητικά τον πληθωρισμό και το ισοζύγιο πληρωμών, καθώς και την εν γένει οικονομική δραστηριότητα. Σε μια τέτοια περίπτωση και, σε συνδυασμό με τις αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό» προσθέτει «θα πρέπει, αν παραστεί ανάγκη, να ληφθούν κατάλληλα δημοσιονομικά μέτρα για απάμβλυνση των αρνητικών επιπτώσεων. Επιθυμώ να τονίσω, όμως» επισημαίνει ο κ. Χριστοδούλου, ότι τα μέτρα αυτά πρέπει «να είναι μελετημένα, συνετά και να λαμβάνουν υπόψη την ανάγκη για διατήρηση της μακροοικονομικής σταθερότητας».

Στη συνέχεια, ο Διοικητής της ΚΤ αναφέρει ότι η Κύπρος βρίσκεται απέναντι σημαντικών δυνητικών προβλημάτων λόγω της αυξανόμενης πιθανότητας πολέμου στο Ιράκ, που, αν επαληθευθεί, αναμένεται να δημιουργήσει αναταράξεις και κλυδωνισμούς στην παγκόσμια οικονομία. Αναπόφευκτα, προσθέτει, θα πρέπει να αναμένεται ότι η μικρή και ανοικτή Κυπριακή οικονομία, θα επηρεαστεί επίσης, ενώ σε μια τέτοια περίπτωση, τονίζει ο Χριστόδουλος Χριστοδούλου, οι επιπτώσεις θα είναι ανάλογες της διάρκειας του πολέμου και θα αφορούν κατά πρώτο λόγο τον τομέα του τουρισμού και τις τιμές του πετρελαίου.

Αναφορικά με τον ευαίσθητο τομέα του τουρισμού, ο Διοικητής της Κεντρικής αναφέρει ότι ως αντιστάθμισμα στις πιθανές αρνητικές εξελίξεις σε σχέση με το τουριστικό ρεύμα προς την Κύπρο, «επιβάλλεται να ληφθούν όλα τα αναγκαία, κατά το δυνατόν, προληπτικά μέτρα από την Κυβέρνηση και τις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να αποτραπεί τυχόν συμπερίληψη της Κύπρου στη λεγόμενη «ζώνη πολέμου», γεγονός που θα αποθάρρυνε περαιτέρω το τουριστικό ρεύμα». Καταγράφοντας το τι, κατά την Κεντρική, θα πρέπει να γίνει ο κ. Χριστοδούλου, ιεραρχεί ενδεικτικά: Πρώτον, «θα πρέπει να γίνουν έγκαιρα οι κατάλληλες διπλωματικές επαφές με τις xώρες από τις οποίες εισρέει τουρισμός, με σκοπό να αποφευχθεί οποιαδήποτε αποθαρρυντική ταξιδιωτική οδηγία των χωρών αυτών προς τους πολίτες τους για την Κύπρο. Και δεύτερον, ότι «η προβολή του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου στο εξωτερικό θα πρέπει να ενταθεί».

Ερωτηθείς αν «απειλείται» η ισοτιμία της κυπριακής λίρας, ο κ. Χριστοδούλου υπογράμμισε ότι «η αξία της κυπριακής λίρας παρουσιάζει διαχρονικά αξιοπρόσεκτη σταθερότητα» σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι κατά τα τελευταία δέκα χρόνια που η κυπριακή λίρα είναι συνδεδεμένη με το Ecu και στη συνέχεια με το ευρώ, παραμένει «μέσα στο στενό περιθώριο διακύμανσης του 2,25%. Αυτή η σταθερότητα διατηρήθηκε, παρά τον πόλεμο στο Ιράκ το 1991 και τις κατά καιρούς συναλλαγματικές κρίσεις και διαταραχές, που έπληξαν τις διεθνείς χρηματαγορές» τόνισε ο κ. Χριστοδούλου.

Παράλληλα, είπε ότι η ΚΤ παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις και είναι έτοιμη «και αποφασισμένη να λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της και ιδιαίτερα της εφαρμογής της νομισματικής της πολιτικής, ώστε να περιφρουρηθούν οι συνθήκες μακροοικονομικής σταθερότητας στη χώρα μας».

«Θα πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους ότι,» σημειώνει με νόημα ο Χριστόδουλος Χριστοδούλου, «τα υγιή μακροοικονομικά δεδομένα και η σωστή και αποφασιστική στάση των αρμόδιων υπηρεσιών του κράτους και της Κεντρικής Τράπεζας, αποτελούν τα κύρια αμυντικά εργαλεία αλλά και τα ασφαλή εχέγγυα για την όσο το δυνατό καλύτερη αντιμετώπιση αυτής της ενδεχόμενης παγκόσμιας κρίσης».

Του Κυριάκου Κυριακίδη