You are here

Η πρώτη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών

19/03/2010 10:38
Το πρώτο φωτοβολταϊκό σύστημα παρέδωσε σήμερα ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Αντώνης Πασχαλίδης στο Λύκειο Αποστόλου Βαρνάβα.

Όπως τόνισε ο κ. Πασχαλίδης σε χαιρετισμό του στην τελετή παραλαβής, το έργο αυτό αποτελεί μία πρωτοβουλία της υπηρεσίας Ενέργειας του υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, η οποία κατάφερε να εξασφαλίσει συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής της ΕΕ για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων συνολικής δυναμικότητας 1,1 μεγαβάτ (MW) σε 54 σχολεία, 6 δημόσια κτήρια και 5 στρατόπεδα. Όπως είπε, η εγκατάσταση των 65 αυτών συστημάτων αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη Ιουνίου 2010 και ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι της τάξης των €5 εκ.

Το φωτοβολταϊκό σύστημα στο Λύκειο Αποστόλου Βαρνάβα, δυναμικότητας 20 κιλοβάτ (KW), έχει ήδη συνδεθεί με το δίκτυο της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου. Η αναμενόμενη ετήσια παραγωγή του συστήματος, θα είναι της τάξης των 30,000 κιλοβατώρων, που αντιστοιχεί σε αποφυγή 28 τόνων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Τα έσοδα από την πώληση του ηλεκτρικού ρεύματος που θα παράγεται από το φωτοβολταϊκό αυτό σύστημα θα τα επωφελείται η Σχολική Εφορεία Στροβόλου.

«Η Κύπρος, εξαρτάται, σχεδόν αποκλειστικά από εισαγόμενη ενέργεια για κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών και το κόστος εισαγωγής αυτής της ενέργειας είναι πολύ μεγάλο για ένα τόσο μικρό νησί. Για το λόγο αυτό, η ανάπτυξη και η χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) αποτελεί μία από τις άμεσες προτεραιότητες της ενεργειακής πολιτικής της Κυπριακής Κυβέρνησης καθώς και τη μοναδική ίσως λύση για την Κύπρο για μείωση των εισαγωγών ενέργειας», ανέφερε ο υπουργός.

Όπως είπε, τα φωτοβολταϊκά συστήματα είναι μια τεχνολογία, η οποία τα τελευταία χρόνια σημειώνει γοργούς ρυθμούς εξέλιξης. Εντός του 2009, εγκαταστάθηκαν στην Κύπρο φωτοβολταϊκά συστήματα δυναμικότητας 1,7 MW αυξάνοντας τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ στα 3,33 μεγαβάτ.

Το 2009 υπογράφηκε η σύμβαση επιδότησης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τα δύο πρώτα αιολικά πάρκα, συνολικής δυναμικότητας 113,5 MW. Οι εργασίες κατασκευής του πρώτου αιολικού πάρκου, δυναμικότητας 82 ΜW ξεκίνησαν εντός του 2009 και το πάρκο αναμένεται να λειτουργήσει περί τα τέλη του 2010. Τέλος, υπάρχουν μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αξιοποίηση βιομάζας συνολικής ισχύος 4,4 MW.

«Ένας βασικός παράγοντας βελτίωσης της αποδοτικότητας του ενεργειακού μας συστήματος είναι και η ενημέρωση του κοινού και ιδιαίτερα των μαθητών με σκοπό την ευαισθητοποίησή του για τα θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών», πρόσθεσε.

«Στη συγκεκριμένη προσπάθεια εξοικείωσης των μαθητών με τις ΑΠΕ εντάσσεται και η σημερινή παράδοση από το υπουργείο Εμπορίου, 46 μικρών εκπαιδευτικών φωτοβολταϊκών συστημάτων στους εκπροσώπους των σχολείων που επιλέγηκαν σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού», κατέληξε.