You are here

Αύξηση 12,3% στις εξαγωγές προϊόντων τη τελευταία 4ετία

17/10/2002 16:58
Κι αυτό, παρά τη μειωμένη ανταγωνιστικότητα τους, ανέφερε σε ομιλία του ο Ν. Ρολάνδης στη ΓΣ του ΕΒΕ Αμμοχώστου

Άνοδος στο σύνολο των εμπορικών συναλλαγών, από £2,54 δις το 1997 σε £3,16 δις το 2001, - αύξηση 24,3% - σημειώθηκε κατά την τελευταία τετραετία, ανέφερε ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης, μιλώντας στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αμμοχώστου. Ο κ. Ρολάνδης, σημείωσε μάλιστα, ότι και ο τομέας των εγχώριων εξαγωγών, παρουσίασε αύξηση της τάξης του 12,3%, παρά το χρόνιο πρόβλημα της μειωμένης ανταγωνιστικότητας των κυπριακών προϊόντων.

Στην ομιλία του, με την οποία ασχολήθηκε με το ευρύ φάσμα αρμοδιοτήτων που καλύπτει το υπουργείο του οποίου προΐσταται, όπως το εμπόριο, η βιομηχανία, ο τουρισμός, η ενέργεια, η συνεργατική ανάπτυξη, οι εξαγωγές υπηρεσιών, ο κ. Ρολάνδης τόνισε ότι η ανάπτυξη, ακολουθεί ρυθμούς πολύ ψηλότερους από τους διεθνείς και τους ευρωπαϊκούς, προσθέτοντας ότι ακόμη και τη φετινή «δύσκολη» χρονιά η αναμενόμενη ανάπτυξη της Κύπρου θα είναι περίπου διπλάσια από την ανάπτυξη της ΕΕ. Την τετραετία 1998-2001, η Κύπρος παρουσίασε ρυθμό ανάπτυξης κατά μέσο όρο 4,6% σε σύγκριση με 2,6% της Ε.Ε. και 3,4% της διεθνούς οικονομίας, παρατήρησε.

Μετά την εναρμόνιση της Περί Δημοσίων Ενισχύσεων Νομοθεσίας, είπε ο κ. Ρολάνδης, οι επιχορηγήσεις τροποποιούνται από την 1η Μαΐου 2003 ώστε να συνάδουν με τα προβλεπόμενα στο κοινοτικό κεκτημένο, προσθέτοντας ότι το Υπουργείο του κατάρτισε τέσσερα σχέδια τα οποία προβλέπουν τη διαφοροποίηση του ποσοστού συνεισφοράς του Κράτους.

Αναφερόμενος στον τομέα των υπηρεσιών, τον οποίο χαρακτήρισε «σημαντικό και δυναμικό τομέα με απεριόριστες δυνατότητες», ο υπουργός ανέφερε ότι η συνεισφορά του στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν ξεπερνά το 60%, αλλά δεν ήταν σε θέση να αναφερθεί σε συγκεκριμένους αριθμούς για το ακριβές μέγεθος των εξαγόμενων υπηρεσιών κατά τομέα δραστηριότητας, όπως είναι οι νομικές, λογιστικές, οικονομικές, τραπεζικές, ασφαλιστικές, εκπαιδευτικές, ιατρικές, τεχνολογικές και άλλες υπηρεσίες.

Για τη βελτίωση της παραγωγικότητας στη βιομηχανία, ο κ. Ρολάνδης τόνισε μεταξύ άλλων, ότι στα πλαίσια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για το Κεφάλαιο «Περιφερειακή Πολιτική και Διαρθρωτικά Ταμεία» της ΕΕ, το υπουργείο έχει ετοιμάσει, για να υποβληθούν μέσω του Γραφείου Προγραμματισμού στην Κομισιόν, εξειδικευμένα πολυετή προγράμματα στη βάση των οποίων θα συγχρηματοδοτηθούν μετά την ένταξη έργα από τα Ταμεία της ΕΕ.

Για πολλοστή φορά, ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, στο θέμα της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος, επισημαίνοντας ότι αν δεν ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα το μέλλον του κυπριακού τουρισμού προδιαγράφεται ιδιαίτερα ζοφερό. «Στο διεθνές τουριστικό σκηνικό», τόνισε ο κ. Ρολάνδης, «παρουσιάζονται συνεχώς νέοι τουριστικοί προορισμοί που μας ανταγωνίζονται προσφέροντας ελκυστικές τιμές, ενώ πολλοί παραδοσιακά ανταγωνιστικοί μας προορισμοί καταβάλλουν επίμονες προσπάθειες εμπλουτισμού του τουριστικού προϊόντος και των υπηρεσιών τους συγκρατώντας παράλληλα τις τιμές τους».

Ο κ. Ρολάνδης ανέφερε ότι το «Στρατηγικό Σχέδιο» και «ο Δωδεκάλογος» για τον τουρισμό στοχεύουν στην καθιέρωση της Κύπρου ως ενός τουριστικού προορισμού που θα διακρίνεται για την ποιότητά του, την πλούσια και πολυδιάστατη τουριστική εμπειρία και τα ψηλά επίπεδα εξυπηρέτησης και υπηρεσιών που παρέχει. Μαρίνες, θεματικά πάρκα, πολιτισμός, γήπεδα γκολφ, αγροτουρισμός, συνεδριακός τουρισμός αποτελούν μερικά από τα έργα που προωθήθηκαν», είπε.

Καταλήγοντας, ο υπουργός χαρακτήρισε ως αξιόλογο έργο για την περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου το νέο πολυμουσείο στην Αγία Νάπα - οι εργασίες του οποίου είναι σε εξέλιξη – ενώ αναφορικά με τη δημιουργία γηπέδου γκολφ, ανέφερε ότι προωθείται η διαδικασία για τη ζήτηση προσφορών εντός των ολίγων προσεχών εβδομάδων.

Του Κυριάκου Κυριακίδη