You are here

Με νόμο οι τιμές γάλακτος

13/08/2010 13:11
Νέο όπλο θα έχει στα χέρια του ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Αντώνης Πασχαλιδής για να θωρακίσει τους καταναλωτές από την αυξημένη τιμή του γάλακτος.

Με το άνοιγμα της βουλής το υπουργείο Εμπορίου, σύμφωνα με τον κ. Πασχαλίδη θα καταθέσει νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο θα καθορίζονται οι ανώτατες τιμές βασικών προϊόντων, μεταξύ των οποίων και του γάλακτος.

«Θα είναι», σημείωσε σήμερα, «από τα πρώτα νομοσχέδια που θα καταθέσουμε στη βουλή το Σεπτέμβριο».

Παράλληλα, σχολιάζοντας δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία οι γαλακτοβιομηχανίες και το παρατηρητήριο τιμών ρίχνουν την ευθύνη στους αγελαδοτρόφους για τις ψηλές τιμές του γάλακτος, ο αρμόδιος υπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση του γιατί το θέμα μελετάται τόσο από τα ΜΜΕ όσο και τους αρμοδίους εις βάθος.

Το υπουργείο Εμπορίου, επισήμανε ο κ. Πασχαλίδης είχε καταγγείλει την υπόθεση στην Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού και τώρα σημείωσε αναμένεται η απόφαση της.

Με έντονο ύφος ο υπουργός, υπέδειξε ότι «το φαινόμενο να ρίχνει ο ένας το φταίξιμο στον άλλο είναι κυπριακό».

Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι όλοι οι κρίκοι της αλυσίδας φέρουν κάποια ευθύνη σημειώνοντας με νόημα ότι κάποιοι κρίκοι φέρουν κάποια μεγαλύτερη ευθύνη.

Ο κ. Πασχαλίδης, τόνισε ότι «η τιμή του γάλακτος στην Κύπρο είναι πολύ ψηλή και θα κατέβει με το α ή το β τρόπο».

Εξετάζονται οι αυξήσεις στα καύσιμα

Κάτω από το μικροσκόπιο της αρμόδιας επιτροπής παρακολούθησης τιμών του υπουργείου Εμπορίου, βρίσκονται οι τελευταίες αυξήσεις που επιβλήθηκαν στις τιμές των καυσίμων μέχρι και δύο σεντ το λίτρο.

Ο. κ. Πασχαλίδης, συμπλήρωσε, ότι «υπήρξαν αυξήσεις των τιμών των καυσίμων διεθνώς βεβαίως δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τις τιμές εδώ αμέσως την επόμενη με την αύξηση ή τη μείωση των τιμών διεθνώς γιατί δεν σημαίνει ότι τα φορτία που αυξήθηκαν χθες έφτασαν στην Κύπρο και μπήκαν σε ντεπόζιτα και πρατήρια».

Την ερχόμενη Δευτέρα ο υπουργός Εμπορίου θα ενημερωθεί από τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής κατά πόσο είναι δικαιολογημένες οι νέες αυξήσεις.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου