You are here

Ώθηση αφίξεων από… USA

13/08/2010 13:30
Αισιόδοξος εμφανίστηκε σήμερα ο υπουργός Εμπορίου, Αντώνης Πασχαλίδης, για την πορεία των τουριστικών αφίξεων, διαβλέποντας σημαντική βελτίωση της κατάστασης τον Αύγουστο.

Θετική νότα στις φετινές αφίξεις, είπε ο υπουργός, δίνει η εντυπωσιακή άνοδος 29% στις αφίξεις Αμερικανών που ενισχύσουν τη γενική εικόνα.

«Είχαμε μια εντυπωσιακή αύξηση από Αμερικανούς τουρίστες της τάξεως του 29%. Δεν μιλούμε ότι ήταν 500 και έγιναν 600, ήταν λίγες χιλιάδες», είπε.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία, το πρώτο 7μηνο έφθασαν στην Κύπρο 14 χιλ. Αμερικανοί, έναντι 18 χιλ. ολόκληρο το 2009. Ο μεγαλύτερος αριθμός Αμερικανών τουριστών στο νησί σημειώθηκε το 1994 όταν είχαν φθάσει τις 30 χιλ.

Για περαιτέρω ενίσχυση των αφίξεων από την Αμερική, ο υπουργός ποντάρει πολύ στις διαβουλεύσεις για τη δημιουργία του κοινού πακέτου τουρισμού Κύπρου – Ισραήλ, το οποίο θα είναι έτοιμο την επόμενη καλοκαιρινή περίοδο.

Λόγω στενών δεσμών, το Ισραήλ έχει μεγάλη ροή Αμερικανών τουριστών (εβραϊκής καταγωγής και μη) από την οποία θα μπορούσε να ευνοηθεί η Κύπρος.

Ως γνωστό το θέμα τέθηκε επί τάπητος κατά τη συνάντηση του υπουργού Εμπορίου με τον ομόλογο του από το Ισραήλ.

Εν τω μεταξύ το υπουργείο Εμπορίου και ο ΚΟΤ καταβάλλουν εντατικές προσπάθειες για να ικανοποιήσουν το αίτημα εκατοντάδων τουριστών από την Ρωσία για να περάσουν τις διακοπές τους στην Κύπρο.

Εξαιτίας των διακοπών των δεκαπενταύγουστου υπάρχει έλλειψη αεροπορικών θέσεων και ξενοδοχειακών κλινών, σημείωσε ο υπουργός συμπληρώνοντας, ότι «εμείς συνεχίζουμε να προσπαθούμε σε συνεργασία με τον ΚΟΤ με τις αεροπορικές μας εταιρείες αλλά και τις ιδιωτικές αεροπορικές άλλες εταιρείες προσπαθούμε να μπουν ναυλωμένες πτήσεις».

Ταυτόχρονα, είπε γίνονται προσπάθειες για να βρεθούν άδεια δωμάτια σε κάποιες περιοχές της Κύπρου στις όποιες ακόμη δεν έγιναν κρατήσεις για να ικανοποιήσουν το αίτημα όσο το δυνατό περισσότερων τουριστών από τη Ρωσία αλλά και από άλλες χώρες.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου