You are here

Συσκέψεις στο Υπ. Εμπορίου για Ιράκ

17/09/2002 17:42
Η προμήθεια πετρελαίου στη Κύπρο όσο και το θέμα του τουρισμού είναι τα δύο κεφάλαια τα οποία θα πληγούν άμεσα, από μια ενδεχόμενη πολεμική σύρραξη στο Ιράκ, επηρεάζοντας δυσμενώς τη πορεία της κυπριακής οικονομίας. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, τα δύο αυτά ζητήματα θα απασχολήσουν ειδικές συσκέψεις του υπουργείου του την ερχόμενη εβδομάδα.

«Έχουμε πλήρη εξάρτηση από τα εισαγόμενα καύσιμα και πετρέλαια και αντιλαμβάνεσθε σε ποίο βαθμό μπορεί να επηρεαστεί η κυπριακή οικονομία, περιλαμβανομένου και του τουριστικού ρεύματος» τόνισε ο Νίκος Ρολάνδης ύστερα από συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) κατά την οποία συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων και οι επιπτώσεις στη τουριστική βιομηχανία από μια σύρραξη στο Ιράκ.

Κατά τη συνάντηση με τον ΠΑΣΥΞΕ, τέθηκε επί τάπητος το θέμα της κατάργησης της καταβολής εισφοράς 3% υπέρ του ΚΟΤ, ενώ σύμφωνα με τον κ. Ρολάνδη πιθανόν το θέμα να τεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου σε μια από τις προσεχείς του συνεδρίες.

«Μετά την ανταλλαγή απόψεων που είχαμε σήμερα και την προσκόμιση κάποιων πρόσθετων στοιχείων, τα οποία θα μας δοθούν και γραπτώς, το υπουργείο θα μελετήσει ξανά το θέμα και είμαι της άποψης» σημείωσε ο κ. Ρολάνδης, «ότι εφόσον έχει ανασταλεί και δεν έχει αποσυρθεί θα είναι και πάλιν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου τις προσεχείς εβδομάδες».

Ο κ. Ρολάνδης επιβεβαίωσε ότι παραμένει η διάσταση εκτιμήσεων και απόψεων μεταξύ του υπουργείου και του Συνδέσμου Ξενοδόχων για τη τουριστική κίνηση: «Τα δικά μας στοιχεία παραμένουν και ο ΚΟΤ μας τα έχει επικυρώσει εκ νέου: γύρω στο 9 με 10% αύξηση λόγω των γεγονότων/πλημμύρων στην Ευρώπη, εκτός εάν υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις στον τουρισμό λόγω ενδεχόμενης κρίσης στο Ιράκ.»

Του Κυριάκου Κυριακίδη