You are here

Ξεσπούν απεργίες στα ξενοδοχεία

03/07/2003 00:40
Μετωπική η αντιπαράθεση μεταξύ συντεχνιών και ΠΑΣΥΞΕ

Απεργιακές κινητοποιήσεις αναμένεται να ξεσπάσουν σήμερα Πέμπτη σε πολλές από τις ξενοδοχειακές μονάδες μέλη του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ). Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΕΚ και ΠΕΟ θα ενεργοποιήσουν την καταρχήν απόφαση τους να αντιδράσουν δυναμικά, αφού ο ΠΑΣΥΞΕ αποφάσισε απόψε να μην αποδεχθεί το επίμαχο θέμα του ταμείου ευημερίας.

Ο γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας ξενοδοχοϋπαλλήλων της ΣΕΚ Νίκος Επιστηθίου δήλωσε ότι η απόφαση του ΠΑΣΥΞΕ δεν αφήνει άλλα περιθώρια στην εργατική πλευρά και σημείωσε ότι αύριο θα αρχίσει η δυναμική αντίδραση στις ξενοδοχειακές μονάδες.

Ο ΠΑΣΥΞΕ αντέδρασε άμεσα και ο πρόεδρος του Αυγερινός Νικήτας δήλωσε ότι εάν οι συντεχνίες προβούν σε δυναμικά μέτρα τότε θα ακολουθήσει ανταπεργία. Υπέρ της ανταπεργίας ψήφισε σήμερα το απόγευμα, σε μυστική ψηφοφορία, το 80% των μελών του ΠΑΣΥΞΕ, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου. Στη Συνέλευση, που διήρκεσε γύρω στις τέσσερις ώρες, αποφασίστηκε όπως η μεσολαβητική πρόταση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μάκη Κεραυνού γίνει αποδεκτή, εκτός του σημείου που αναφέρεται στο Ταμείο Ευημερίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Η έκρυθμη κατάσταση στον ξενοδοχειακό τομέα, σε μία περίοδο ευαίσθητη για την
τουριστική βιομηχανία, προκαλεί σοβαρές ανησυχίες για το μέλλον της οικονομίας του τόπου. Οι ξενοδόχοι υποστηρίζουν ότι το κόστος των οικονομικών αιτημάτων της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης στον κλάδο ανέρχεται στο 7.3% σε σύγκριση με 2% που είναι η αύξηση της παραγωγικότητας.

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία οι τουριστικές αφίξεις την πρώτη πενταμηνία του 2003 ήταν μειωμένες κατά 12.9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ τα τουριστικά εισοδήματα μειώθηκαν κατά 16.9% ή ΛΚ 50 εκατ., ποσό που αποτελεί το 1% περίπου του Κυπριακού ΑΕΠ.