You are here

Υπέγραψε τελικά ο ΠΑΣΥΞΕ

08/07/2003 21:09
Υπό διαμαρτυρία υπέγραψε πριν από λίγο την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης για τα ξενοδοχεία ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων. Είναι η πρώτη φορά στις εργασιακές σχέσεις που μία από τις δύο πλευρές υπογράφει συμφωνία που αφορά ανανέωση συλλογικής σύμβασης υπό διαμαρτυρία ενώπιον υπουργού Εργασίας.

Αυτό έγινε το απόγευμα από τον πρόεδρο και τους δύο αντιπροέδρους του ΠΑΣΥΞΕ στο γραφείο του ίδιου του Υπουργού Εργασίας Μάκη Κεραυνού, ο οποίος ωστόσο έδωσε γραπτή επιβεβαίωση προς τον ΠΑΣΥΞΕ ότι πράγματι τον Αύγουστο του 2002 ο λειτουργός βιομηχανικών σχέσεων της μεσολαβητικής υπηρεσίας του υπουργείου Εργασίας Μάριος Αβρααμίδης, υπέβαλε πρόταση σύμφωνα με την οποία στην ανανέωση της συλλογικής σύμβασης μεταξύ του ΠΑΣΥΞΕ και των δύο συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ δεν θα συνυπόγραφε ο άλλος σύνδεσμος ξενοδόχων ΣΤΕΚ.

Μάλιστα στην πρόταση ξεκαθάριζε και το επίμαχο θέμα του ταμείου προνοίας για το οποίο ο μεσολαβητής τόνιζε ότι αποτελεί κεκτημένο δικαίωμα του ΠΑΣΥΞΕ και των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ από το 1968 και δεν επρόκειτο σε αυτό να συμμετάσχει ο ΣΤΕΚ.

Τελικά ο ΠΑΣΥΞΕ υπέγραψε όπως προαναφέραμε τη σύμβαση ως έχει αλλά είναι ενδεικτική η δήλωσε στην StockWatch του αντιπροέδρου του ΠΑΣΥΞΕ Χρίστου Κοιτάζου: «Η υπογραφή του ΠΑΣΥΞΕ τέθηκε με διαμαρτυρία και με το πιστόλι στον κρόταφο».

Πάντως το θέμα αποτέλεσε αντικείμενο έντονης συζήτησης ανάμεσα στο λειτουργό της μεσολαβητικής υπηρεσίας Μάριο Αβρααμίδη, τον διευθυντή της υπηρεσίας Χαράλαμπο Κολοκοτρώνη και τον υπουργό Εργασίας Μάκη Κεραυνό. Όπως πληροφορείται η StockWatch ο κ. Κολοκοτρώνης δήλωνε άγνοια για το ότι ο μεσολαβητής της υπηρεσίας είχε δώσει μία τέτοια πρόταση προς τον ΠΑΣΥΞΕ. Από την πλευρά του, ο μεσολαβητής επέμενε ότι η πρόταση του ήταν γνωστή σε όλους τους αρμοδίους και επέμενε να δοθεί γραπτή επιβεβαίωση προς τον ΠΑΣΥΞΕ, πράγμα το οποίο έκανε ο ίδιος ο Υπουργός Εργασίας.

Έτσι το Υπουργείο Εργασίας δικαιώνει μεν ηθικά τον ΠΑΣΥΞΕ, ωστόσο τη διαχείριση του ταμείου ευημερίας και όχι του ταμείου προνοίας θα την έχουν τώρα εξίσου ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ όπως και οι δυο συνδικαλιστές οργανώσεις ΣΕΚ και ΠΕΟ.