You are here

Κ. Πετρίδης: Η Κύπρος δεν αποτελεί φορολογικό παράδεισο

16/06/2021 10:08

Η Κύπρος δεν αποτελεί φορολογικό παράδεισο, τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Μιλώντας στο δίκτυο CNBC, σημείωσε ότι η χώρα προσφέρει ένα ανταγωνιστικό φορολογικό πλαίσιο ενώ έχει πολλά χαρίσματα όπως το νομικό σύστημα και οι δεξιότητες του προσωπικού και πολλά φορολογικά πλεονεκτήματα.

Με αφορμή την πρόσφατη απόφαση των υπουργών Οικονομικών των επτά πιο αναπτυγμένων χωρών(G7) για επιβολή παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου 15% ανά χώρα, o κ. Πετρίδης τόνισε πως η χώρα προσφέρει ένα αρκετά ανταγωνιστικό πλαίσιο με πολλά πλεονεκτήματα για προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων σε σύγκριση με άλλες χώρες.

Τόνισε ότι η Κύπρος είναι μία ελκυστική χώρα για επενδύσεις και εργασία.

Σημείωσε ότι ενόψει των εξελίξεων στην ΕΕ, προωθείται φορολογική μεταρρύθμιση που έχει να γίνει για 20 είκοσι χρόνια.

Κληθείς να απαντήσει πως θα επιτευχθεί η οικονομική ανάκαμψη μέσα από την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι η Κύπρος τα τελευταία χρόνια έχει δείξει ελαστικότητα αλλά και εν μέσω της πανδημίας. Ανέφερε ακόμη ότι καταγράφτηκε μία ισορροπία στην ανάπτυξη με την ύφεση το 2020 να είναι μικρότερη από το μέσο όρο της ΕΕ.

Σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια επιτεύχθηκε μία ισορροπημένη ανάπτυξη, με την ανάδειξη νέων τομέων της οικονομίας όπως των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των πανεπιστημίων και της παιδείας, της ναυτιλίας αλλά και ποικιλομορφίας του τουρισμού.

Για το 2021 αναμένεται ρυθμός ανάπτυξης γύρω στο 4% του ΑΕΠ, το οποίο θα καλύψει το κύριο μέρος του χαμένου εδάφους, όπως ανέφερε.

Ο κ. Πετρίδης τόνισε ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να υποδεχθεί τουρίστες σημειώνοντας ότι η χώρα έχει αντιμετωπίσει την πανδημία καλύτερα από την ΕΕ.

«Ο τουρισμός είναι μεγάλο μέρος της οικονομίας και ευελπιστούμε ότι θα είναι καταλύτης για την ανάπτυξη», είπε.

Απαντώντας σε ερώτημα για την επέκταση των περιορισμών στη Βρετανία για ταξίδια, σημείωσε ότι «δεν είμαστε μόνοι στον κόσμο. Πολλές από τις πολιτικές μας εξαρτώνται από άλλες χώρες. Είμαστε προετοιμασμένοι. Πιστεύω ότι είναι ρεαλιστικός αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης γιατί υπολογίζουμε σε 50% περίπου των τουριστών του 2019. Ελπίζουμε ότι οι περιορισμοί των χωρών θα αρθούν», σημείωσε.

Γ.Χ.