You are here

Προς ολομέλεια το «τέλος ΚΟΤ»

11/10/2005 09:05
Εντός 24 ωρών δεσμεύτηκαν χθες τα πολιτικά κόμματα να δώσουν τις τελικές τους θέσεις στο νομοσχέδιο, που προνοεί αντικατάσταση του τέλους 3% υπέρ του ΚΟΤ επί όλων των λογαριασμών που αφορούν υπηρεσίες επισιτισμού και διαμονής που προσφέρονται από τα εστιατόρια, τα κέντρα αναψυχής, τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα, με αύξηση του καταβλητέου συντελεστή ΦΠΑ από 5% σε 8% (εξαιρουμένης της διάθεσης οινοπνευματωδών ποτών, μπύρας και κρασιού). Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών, Άριστο Χρυσοστόμου, «την προσεχή Πέμπτη 13 Οκτωβρίου το νομοσχέδιο θα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής για τελική απόφαση στην Ολομέλεια».

Οι οργανώσεις του ΠΑΣΥΞΕ, ΣΤΕΚ και άλλων φορέων της τουριστικής οικονομίας διαφωνούν, επειδή πιστεύουν ότι, εάν ενσωματωθεί το 3% στον ΦΠΑ, θα είναι δύσκολο να ανασταλεί επιβολή του τέλους στο μέλλον.

Ο ΠΑΣΥΞΕ με υπόμνημα του στη Βουλή, αναφέρεται και στο πρόσφατο παράδειγμα της Γαλλίας που αποτελεί τον υπ’αριθμό ένα Ευρωπαϊκό προορισμό προσελκύοντας 77 εκ. τουρίστες ετησίως, η οποία μείωσε από 19,6% σε 5,5% το συντελεστή ΦΠΑ για τα εστιατόρια παρά το γεγονός ότι είναι πολύ μικρή η συμβολή του τουριστικού τομέα στην εθνική οικονομία της.

Τη θέση αυτή ασπάζεται και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Άριστος Χρυσοστόμου, ο οποίος σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας ανέφερε ότι «δεν βλέπει το λόγο γιατί να μην μπορέσει να μειωθεί και στην Κύπρο ο συντελεστής του ΦΠΑ».

«Υπάρχει και η πρόταση από κάποιους ότι πρέπει να καταργηθεί, όμως η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να το καταργήσει, έτσι, εκείνο που θα αποφασισθεί είναι κατά πόσον ενσωματώνεται το 3% στον ΦΠΑ ή όχι», επεσήμανε ο κ. Χρυσοστόμου.

Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται και η εισαγωγή ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ για αστικά ταξί, με βάση το οποίο οι μικρές επιχειρήσεις ταξί θα καταβάλλουν ετήσια, σε δύο ισόποσες δόσεις, ένα κατ' αποκοπή ποσό ΦΠΑ, χωρίς όμως να έχουν την υποχρέωση τήρησης βιβλίων.

Υιοθετείται επίσης μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 8% αντί του κανονικού 15% για τη μεταφορά επιβατών και αποσκευών στο εσωτερικό της Δημοκρατίας με υπεραστικά, αστικά και αγροτικά ταξί και με τουριστικά, εκδρομικά και περαστικά λεωφορεία.

ΣΙ