You are here

Υπό ενοικίαση χιλιάδες κατοικίες μέσω Airbnb

13/08/2018 07:08

Χιλιάδες κατοικίες και διαμερίσματα της Κύπρου, διατίθενται μέσω της πλατφόρμας Airbnb εν μέσω της κορύφωσης της τουριστικής σεζόν.

Η Airbnb και παρόμοιες πλατφόρμες εξελίσσονται σε μεγάλη απειλή για τα ξενοδοχεία που επένδυσαν εκατοντάδες εκατομμύρια σε ανακαινίσεις τα τελευταία δύο χρόνια, χωρίς να υπολογίζουν στη ραγδαία αλλαγή που φαίνεται να προκύπτει στη συμπεριφορά των τουριστών.

Τα δεδομένα από την πλατφόρμα της Airbnb δείχνουν και το μέγεθος της ζημιάς που προκαλεί στα ξενοδοχεία, αφού οι τιμές για ένα δωμάτιο σε ξενοδοχείο αντιστοιχούν με τις τιμές ενοικίασης πολυτελών οικιών.

Για παράδειγμα, πολυτελής βίλα στην Πάφο ενοικιάζεται προς €196 το βράδυ ενώ στον Πρωταρά είναι διαθέσιμη βίλα προς €85 το βράδυ.

Χαμηλότερες τιμές προσφέρονται για ενοικίαση διαμερισμάτων. Στη Λάρνακα διαμέρισμα 2 υπνοδωματίων προσφέρεται προς ενοικίαση με €30 την νύχτα και στην Πάφο με €38.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων Ζαχαρίας Ιωαννίδης σημειώνει στη StockWatch ότι οι κρατήσεις που γίνονται μέσω διαδικτυακών πλατφόρμων αποτελούν μεγάλη απειλή για τα ξενοδοχεία αλλά και εστία αθέμιτου ανταγωνισμού γι’ αυτό και επιβάλλεται η έγκριση της σχετικής νομοθεσίας το συντομότερο δυνατό όπως το έχουν ήδη πράξει εδώ και αρκετό καιρό αρκετές χώρες.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη, «οι τιμές στα καταλύματα που ενοικιάζονται μέσω της υπηρεσίας δεν διαφέρουν αισθητά από τις τιμές που προσφέρουν τα ξενοδοχεία ανάλογα με την κατηγορία των αδειούχων καταλυμάτων».

Ταυτόχρονα, προσθέτει, σε μεγάλο βαθμό το επίπεδο υπηρεσιών που κάποιος μπορεί να απολαμβάνει από τα αδειούχα τουριστικά καταλύματα και το σημαντικότερο την ασφάλεια και σιγουριά που παρέχουν τα αδειούχα καταλύματα, δεν υφίστανται στα ιδιωτικής φύσεως καταλύματα που προσφέρονται μέσω των διαφόρων πλατφόρμων.

«Επιβάλλεται όπως με την επανέναρξη των εργασιών της βουλής να εξεταστεί και θεσπιστεί σχετική νομοθεσία μέσω της οποίας αυτά τα καταλύματα θα υποχρεούνται να εγγράφονται σε σχετικό μητρώο και έτσι να ελέγχονται τόσο τα έσοδα που προκύπτουν από αυτά, καταβάλλοντας και τις αντίστοιχες φορολογίες και τέλη προς το κράτος και τις τοπικές αρχές αλλά και να ελέγχονται σε συστηματική βάση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους για τα θέματα ασφάλειας και υγείας όπως συμβαίνει και με τις αδειούχες τουριστικές μονάδες», τονίζει.

Η υπηρεσία Airbnb, η οποία χρόνο με το χρόνο αυξάνεται και στην Κύπρο, δημιούργησε ένα είδος «παραξενοδοχείας» η οποία συνοδεύεται με φοροδιαφυγή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού.

O ΚΟΤ μελέτησε τις πρακτικές και άλλων χωρών και μετά από απόφαση του ΔΣ αποφασίστηκε όπως το θέμα αντιμετωπιστεί από το κράτος, ως ένα ζήτημα επιβολής φορολογίας.

Σύμφωνα με τον ΚΟΤ, η διοχέτευση τουριστών σε μεμονωμένα καταλύματα οδηγεί σε αθέμιτο ανταγωνισμό, το κράτος στερείται σημαντικά έσοδα, υπάρχει κίνδυνος υποβάθμισης των επιπέδων των παρεχόμενων υπηρεσιών, μειώνεται η κατά κεφαλή δαπάνη και επίσης δημιουργούνται προβλήματα σε θέματα ασφάλειας και υγείας, καθότι τα καταλύματα αυτά στερούνται ελέγχου από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. 

Πολλές χώρες όπως είναι η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία έχουν λάβει μέτρα για αντιμετώπιση του φαινομένου κυρίως φορολογικής φύσης, αφού οι ενοικιαστές των κατοικιών δεν καταβάλλουν φόρους.

Της Γεωργίας Χαννή