You are here

Εύθραυστη ανάκαμψη στον τουρισμό

15/05/2022 06:00

Ζημιές κατέγραψαν το 2021 οι πλείστες εισηγμένες εταιρείες της τουριστικής βιομηχανίας, παρά τη βελτίωση που καταγράφεται στον τομέα και την αύξηση του κύκλου εργασιών τους, σε σχέση με το 2020.

H πορεία των πλείστων μεγάλων τουριστικών εταιρειών ήταν ζημιογόνα λόγω των πιέσεων που δέχεται ο τουριστικός κλάδος τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Οι επιπτώσεις της πανδημίας έριξαν κατακόρυφα τόσο τις τουριστικές αφίξεις, όσο και τα τουριστικά έσοδα.

Το πλήγμα που δέχθηκε ο τουριστικός τομέας από τις επιπτώσεις της πανδημίας και τα απανωτά lockdown, αποτυπώνεται στα οικονομικά αποτελέσματα.

Στα €25 εκατ. το μέγεθος των ζημιών

Σύμφωνα με συγκεντρωτικά στοιχεία που συνέλεξε η StockWatch από τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών, οι ζημιές των επτά εισηγμένων τουριστικών εταιρειών που ανακοίνωσαν μέχρι στιγμής αποτελέσματα, ανήλθαν σε €25,3 εκατ. έναντι κερδών €1,1 εκατ. το 2020.

Η αρνητική διαφοροποίηση αποδίδεται κυρίως στη μεγαλύτερη τουριστική εταιρεία Λούης που κατέγραψε ζημιές €30,3 εκατ. έναντι κερδών €12,8 εκατ. Οι ζημιές της Λούης αποδίδονται στο μη επαναλαμβανόμενο κέρδος €84 εκατ. από την πώληση των ξενοδοχείων στην Ελλάδα το 2020 αλλά και στην αύξηση των εξόδων της.

Αύξηση των κερδών της ανακοίνωσε η Salamis Tours λόγω της διψήφιας αύξησης του τζίρου της. Τα κέρδη της ανήλθαν στα €9,8 εκατ. από €4,3 εκατ. H εταιρεία ανακοίνωσε και παραχώρηση μερίσματος €0,08.

Οι ζημιές της Constantinou Bros Hotels μειώθηκαν στα €1,4 εκατ. από €11,3 εκατ.  Η μείωση των ζημιών αποδίδεται στην αύξηση του τζίρου της λόγω της άρσης των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία.

Οι ζημιές της Leptos Calypso Hotels μειώθηκαν στα €1,6 εκατ. από €4 εκατ. λόγω της αύξησης των εισοδημάτων και του κέρδους από εργασίες.

Οι ζημιές της CCC Tourist Enterprises ανήλθαν στο €0,3 εκατ. από €1,7 εκατ.

Αύξηση σημείωσαν οι ζημιές της Claridge και μείωση οι ζημιές της Top Kinisis.

Όσον αφορά τον κύκλο εργασιών, οι πλείστες εταιρείες καταγράφουν βελτίωση λόγω της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων και της επιστροφής στην κανονικότητα.

Της Γεωργίας Χαννή