You are here

Μάιος: Μείωση μαμούθ στα τουριστικά εισοδήματα

01/07/2003 06:43
Σε μια από τις πιο δύσκολες περιόδους για την τουριστική βιομηχανία υποβάλλεται την Τρίτη η τελική μεσολαβητική πρόταση του Υπουργείου Εργασίας για επίλυση της διαφοράς που απειλεί την εργατική ειρήνη στα ξενοδοχεία. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία για τα τουριστικά εισοδήματα Μαΐου, που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα, ο κλάδος δεν κατάφερε ακόμα να ανακάμψει από το πλήγμα που δέχθηκε από τον πόλεμο στο Ιράκ.

Αντίθετα, η ανάκαμψη που παρατηρήθηκε τον Απρίλιο φαίνεται να ήταν προσωρινή με τα εισοδήματα να παίρνουν πάλι την κατιούσα τον Μάιο. Σύμφωνα με στοιχεία που καταρτίζει η Στατιστική Υπηρεσία, οι εισπράξεις από τον τουρισμό παρουσίασαν το Μάιο 2003 ανησυχητική μείωση 22.6% έναντι του περσινού Μαΐου διευρύνοντας την ψαλίδα από το περσινό πεντάμηνο στο –16.9%.

Την ίδια στιγμή που αιωρούνται απειλές για απεργιακά μέτρα στα ξενοδοχεία, τα τουριστικά εισοδήματα ήταν μειωμένα κατά £50 εκατομμύρια το πρώτο πεντάμηνο, ποσό που πλησιάζει το 1% του Κυπριακού ΑΕΠ.

Συγκεκριμένα, το πρώτο πεντάμηνο εισπράξαμε £254 εκατομμύρια από τον τουρισμό έναντι £306 εκατομμυρίων την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η σχετική μείωση του 16.9% είναι αρκετά μεγαλύτερη από την αντίστοιχη μείωση των αφίξεων, που σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας ανήλθε στο 12.9%.

Το πρώτο πεντάμηνο επισκέφθηκαν την Κύπρο 630,555 τουρίστες έναντι 724,194 πέρσι, ξοδεύοντας £404 ο κάθε ένας (5μ 2002: £423).

Ύστατη προσπάθεια Κεραυνού

Στις 10 την Τρίτη το πρωί ο Υπουργός Εργασίας Μάκης Κεραυνός προτίθεται να θέσει την τελική μεσολαβητική πρόταση για επίλυση της διαφοράς μεταξύ των εργοδοτικών συνδέσμων και των συντεχνιών. Η πρόταση θα έχει ορισμένες τροποποιήσεις από την προηγούμενη που βασίζονται στα όσα είπαν στις χθεσινές χωριστές τους συναντήσεις με τον Υπουργό, οι εκπρόσωποι των εργοδοτών ΣΤΕΚ και ΠΑΣΥΞΕ και οι συντεχνίες των εργαζομένων ΠΕΟ και ΣΕΚ.

Στέλνοντας μήνυμα συμφιλίωσης στα δύο στρατόπεδα, ο κ. Κεραυνός είπε ότι είναι αδιανόητο από τη μια να καταβάλλονται προσπάθειες από την Κυβέρνηση για να αυξηθεί το τουριστικό ρεύμα και από την άλλη να δίνουμε μηνύματα ότι δεν πρέπει να έρχονται τουρίστες επειδή υπάρχους απεργίες.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η σχετική δήλωση του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργου Λιλλήκα ο οποίος έριξε όμως το γάντι στους εργοδότες: «το δημόσιο έχει στερηθεί δεκάδες εκατομμύρια λίρες για να μπορέσει να προσελκύσει για τη φετινή χρονιά τουρίστες στην Κύπρο και θεωρώ ότι οι εργοδοτικές οργανώσεις των ξενοδόχων θα πρέπει να ανταποκριθούν θετικά σε αυτή τη προσπάθεια που καταβάλλει η Κυβέρνηση και το Κράτος».