You are here

Τουρισμός: Αδύναμος κρίκος η Γερμανία

17/07/2003 04:53
Σε αδύναμο κρίκο της Κυπριακής τουριστικής βιομηχανίας εξελίσσεται η Γερμανία αφού για δεύτερη χρονιά οι τουριστικές αφίξεις από την μεγαλύτερη τουριστική αγορά της Ευρώπης παρουσιάζουν ιδιαίτερα μεγάλη μείωση. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία, οι αφίξεις Γερμανών τουριστών παρουσιάζουν μείωση 38%(!) το πρώτο εξάμηνο του 2003 έναντι του περσινού πρώτου εξαμήνου. Σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2001 η μείωση φθάνει το 53%.

Συγκεκριμένα, το πρώτο εξάμηνο του 2003 ήρθαν στην Κύπρο 50,286 Γερμανοί έναντι 80,555 πέρσι, και 106,505 το 2001. Οι φετινές απώλειες αποτελούν το ένα τέταρτο των συνολικών απωλειών της περιόδου, αφού η Γερμανία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά τουριστών για το νησί.

Μεγάλες απώλειες παρουσιάζει επίσης η Ρωσική (-20.1%) και η Σουηδική (-10.6%) αγορά ενώ σχετική άνοδο παρουσιάζει η Ελληνική (+7.2%), η Ιρλανδική (+7.4%) και η Νορβηγική (+3.3%) αγορά.

Συνολικά, το πρώτο εξάμηνο ήρθαν στην Κύπρο 892,655 τουρίστες έναντι 1.,017,387 πέρσι και 1,170,323 το πρώτο εξάμηνο του 2001. Η μείωση των αφίξεων έναντι του 2002 ανήλθε στο 12.3% και έναντι του 2001 στο 24%.

Υπερεξάρτηση στους Βρετανούς

Ευτυχώς για τους Κύπριους ξενοδόχους η κάμψη της Βρετανικής αγοράς είναι πολύ μικρότερη από την αντίστοιχη Γερμανική, με τη μείωση εξαμήνου να περιορίζεται στο 6.1% σε σύγκριση με πέρσι. Οι 522,641 που ήρθαν τους πρώτους έξι μήνες στο νησί, αποτελούν το 59% των συνολικών αφίξεων...

Λιλλήκας: Το Σεπτέμβριο τα νεότερα

Σχολιάζοντας την αρνητική εικόνα που παρουσιάζει η τουριστική βιομηχανία, ο αρμόδιος Υπουργός Γιώργος Λιλλήκας είπε την Τετάρτη ότι το νέο στρατηγικό σχέδιο για τον τουρισμό θα ανακοινωθεί μετά το καλοκαίρι, αφού γίνουν οι σχετικές διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους.

Ο κ. Λιλλήκας, που επιφυλάχθηκε να αναλύσει τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για τον τουρισμό μετά τις εν λόγω διαβουλεύσεις, ανέφερε πάντως ότι «είναι πάρα πολλά». Το νέο στρατηγικό σχέδιο, πρόσθεσε ο υπουργός, «θα εμπλουτιστεί με καινούργια στοιχεία, με νέες ιδέες και θα στοχεύει όχι μόνο στην αναβάθμιση της ποιότητας του τουριστικού μας προϊόντος αλλά και στον τερματισμό της εποχικότητας καθώς και στη δημιουργία προϋποθέσεων που θα μειώνουν σταδιακά, και την εξάρτηση μας από μεγάλους τουριστικούς οργανισμούς».

Απαντώντας σε ερώτηση για τον ρόλο που θα παίξει ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού (ΚΟΤ) στο νέο στρατηγικό σχεδιασμό ο κ. Λιλλήκας είπε ότι ο ρόλος αυτός θα καθοριστεί αφού γίνει μια σωστή εκτίμηση για τις ανάγκες που έχει η κυπριακή τουριστική βιομηχανία και για τις προοπτικές που διανοίγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπουργείο και ΚΟΤ θα έχουν από κοινού συνάντηση, κατέληξε ο κ. Λιλλήκας, στο τέλος Αυγούστου για να συζητήσουν το ρόλο που θα διαδραματίσει ο Οργανισμός στο μέλλον.