You are here

Τουρισμός: Συγκρατημένη αισιοδοξία;

27/06/2002 15:27
Μικρή η μείωση στα εισοδήματα

Μπορεί οι ξενοδόχοι μας να παραπονιούνται για τις μεγάλες μειώσεις (μέχρι και 30%, λένε) στις προκρατήσεις εντούτοις η εικόνα που παρουσιάζει η ευρύτερη τουριστική βιομηχανία δεν είναι όσο άσχημη όσο αρχικά φαινόταν. Αυτό προκύπτει από την μελέτη των νέων στοιχείων που θα δώσει σήμερα στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία και με βάση τα οποία τα εισοδήματα από τον τουρισμό παρουσιάζουν μεν μείωση, αλλά πολύ μικρότερη από την αντίστοιχη μείωση στις αφίξεις.

Σύμφωνα λοιπόν με τα πιο πρόσφατα στοιχεία οι εισπράξεις από τον τουρισμό ανήλθαν τον Απρίλιο 2002 στα ΛΚ 77 εκατομμύρια σε σύγκριση με ΛΚ 89,9 εκατομμύρια που ήταν πέρσι παρουσιάζοντας μείωση 14.3%. Αν και μεγάλη, η μείωση είναι πολύ μικρότερη από τη μείωση που είχαμε στις αφίξεις η οποία ανήλθε στο 24%. Σύμφωνα με τους τεχνοκράτες του Υπουργείου Οικονομικών αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση που παρουσιάζουν οι κατά κεφαλή δαπάνες των τουριστών.

Η αύξηση των χρημάτων που δαπανούν οι τουρίστες στην Κύπρο φαίνεται και από τα συνολικά εισοδήματα του πρώτου τετραμήνου, τα οποία μειώθηκαν μόλις κατά 3.6% σε σύγκριση με την μεγάλη μείωση 15% που είχαν οι αφίξεις κατά την ίδια περίοδο.

Η αύξηση των κατά κεφαλή δαπανών δημιουργεί προσδοκίες ότι η κάμψη που παρουσιάζει η τουριστική βιομηχανία θα είναι τελικά πολύ μικρότερη απ’ ότι αναμενόταν.

Τουριστικοί παράγοντες, πάντως, εξακολουθούν να διαφωνούν τόσο με τις προβλέψεις του Υπουργείου για μείωση 9% στις αφίξεις όσο και για τις εκτιμήσεις για τα εισοδήματα. Χθες, εξάλλου ο Πρόεδρος των Κυπριακών Αερογραμμών μίλησε για μείωση φέτος στις αφίξεις της τάξεως του 20%.