You are here

Τάσσος για ΑΤΑ: Ευλογία όχι κατάρα

04/11/2003 15:39
Ευλογία για τον τόπο χαρακτήρισε το κοινωνικό ωφέλημα της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που έδωσε μετά την παρουσίαση του στρατηγικού σχεδίου για τον τουρισμό.

Απαντώντας στο ερώτημα ότι οι εργοδοτικές τάξεις στον ξενοδοχειακό και ευρύτερο τουριστικό τομέα υποστηρίζουν ότι ο θεσμός της ΑΤΑ διαβρώνει πάνω σε τακτό χρονικό διάστημα την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος και πώς ο πρόεδρος σχολιάζει αυτή τη θέση, ο κ. Παπαδόπουλος είπε:

«Το θέμα της ΑΤΑ δεν έχει εγερθεί στη σημερινή ευρεία σύσκεψη με τους τουριστικούς φορείς. Να σας υπενθυμίσω όμως ότι μιλάτε σε έναν άνθρωπο προς τον οποίο είχε ανατεθεί πριν από κάποια χρόνια από άλλη κυβέρνηση να κάνει μελέτη και να εκδώσει πόρισμα για την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή. Στην επιτροπή συμμετείχαν ο Γιώργος Βασιλείου, πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Ρένος Σολωμίδης, πρώην υπουργός Οικονομικών, ο Ιάκωβος Αριστείδου, πρώην υπουργός Εργασίας και ο μ. Ανδρέας Πατσαλίδης, διοικητής τότε της Τράπεζας Κύπρου. Κάναμε ακροάσεις με όλους τους εκπροσώπους των εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, οικονομικούς παράγοντες, βιομηχάνους και εμπειρογνώμονες. Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η ΑΤΑ δεν μειώνει την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας. Και επομένως ο ισχυρισμός αυτός δεν μπορώ να πω ότι με βρίσκει σύμφωνο».

Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος τόνισε στη συνέχεια ότι για την Κύπρο η ΑΤΑ όχι μόνο δεν είναι κατάρα αλλά ευλογία, όπως τη χαρακτήρισε. Διασφαλίζει, όπως είπε, την εργατική ειρήνη και επιτρέπει στους εργοδότες να προγραμματίσουν το εργατικό τους κόστος.

Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος της Δημοκρατίας απεκάλυψε και την πολιτική θέση της κυβέρνησης προς όλους τους εταίρους του τουρισμού ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί μείωση μισθών και μεροκαμάτων με το επιχείρημα, όπως είπε, της μείωσης του κόστους του τουριστικού πακέτου. «Δεν είναι με μειώσεις μισθών που αναβαθμίζουμε την ποιότητα της ζωής μας και ειδικότερα του τουρισμού», παρατήρησε ο κ. Παπαδόπουλος.

Του Λεύκου Χρίστου