You are here

Στην Κομισιόν οι χρεώσεις Hermes

22/03/2007 08:40
• Ο ΙACA καταγγέλλει την κυπριακή κυβέρνηση για υπερχρεώσεις στα αεροδρόμια

• Τι (δεν) απαντά ο Θράσου


Προ των πυλών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φέρνει την κυπριακή κυβέρνηση η συμφωνία που υπέγραψε πριν ένα χρόνο με την Hermes Airports για διαχείριση των κυπριακών αεροδρομίων. Με αφορμή την αύξηση στα τέλη αεροδρομίου που προτίθεται να επιβάλει σε τρία στάδια φέτος η Hermes, 39 εταιρείες ναυλωμένων πτήσεων απειλούν να προσφύγουν μέσω του συνδέσμου τους στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να καταγγείλουν ως «υπερβολικές» και «αδικαιολόγητες» τις αυξήσεις. Σε γραπτή του επικοινωνία με τη StockWatch, εκπρόσωπος του IACA αφήνει νέες αιχμές για τη διαφάνεια με την οποία χειρίζεται το θέμα η κυβέρνηση, η οποία θα λαμβάνει το ένα τρίτο των εσόδων από τη διαχείριση της Hermes.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του συνδέσμου, οι νέες χρεώσεις θα αυξήσουν το κόστος ανά επιβάτη από €21 σε €35 μέχρι το τέλος του χρόνου. Για τις αεροπορικές εταιρείες ναυλωμένων πτήσεων η διαφορά είναι αισθητή, αφού αρκετές από αυτές πετούν στην Κύπρο χρεώνοντας χονδρικά ναύλα κάτω των €100 ανά επιβάτη.

Πριν μία βδομάδα ο IACA είχε καταγγείλει με ανακοίνωση του τις αυξήσεις υποστηρίζοντας ότι υποσκάπτουν την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου. Σημείωσε ότι με τις νέες χρεώσεις τα κυπριακά αεροδρόμια θα είναι 100% ακριβότερα από αντίστοιχα Μεσογειακά και ζήτησε από την Hermes να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις τιμές. H Hermes υποστήριξε πως οι χρεώσεις αυτές συμφωνήθηκαν τόσο με την κυβέρνηση όσο και με τις εταιρείες ναυλωμένων πτήσεων.

Σε γραπτή του επικοινωνία με τη StockWatch, ο Διευθυντής του IACA, Luc Geens, απορρίπτει τους ισχυρισμούς της Hermes. Υποστηρίζει πως οι νέες χρεώσεις συζητήθηκαν έντονα αλλά ουδέποτε συμφωνήθηκε το ύψος τους. «Σε επιστολή που στείλαμε τον Ιανουάριο του 2007, σε σχέση με τις προτάσεις της Hermes δηλώσαμε ότι αναμένουμε από την Hermes να μειώσει τις αυξήσεις», ανέφερε στη StockWatch ο κ. Geens. «Προσθέσαμε πως όποιες αυξήσεις πρέπει να μπαίνουν στη βάση προσμετρήσιμων στόχων και συνεχούς βελτίωσης των υπηρεσιών».

Κτυπά πόρτα Κομισιόν

Ο IACA εστιάζει τα πυρά του στην στάση της κυβέρνησης η οποία θα λαμβάνει το ένα τρίτο των εσόδων από τη διαχείριση των αεροδρομίων χωρίς να έχει την υποχρέωση να τα επανεπενδύσει για βελτίωση των υπηρεσιών και ανάπτυξη της υποδομής. Ο κ. Geens επανέλαβε πως για το σύνδεσμο τίθεται θέμα διαφάνειας: «Η κυβέρνηση λαμβάνει μια υπερβολικά μεγάλη παραχώρηση του 33% των εσόδων της Hermes. Παρά τις επανειλημμένες μας παρακλήσεις για δικαιολόγηση των υπερβολικών χρεώσεων, ποτέ δεν λάβαμε απάντηση σε αυτή την ερώτηση». Σημειώνει παράλληλα πως σύνδεσμος, που έχει έδρα το Βέλγιο, θα προσφύγει στα ευρωπαϊκά σώματα για το θέμα. «O IACA θεωρεί πως η χρέωση αυτή είναι απαράδεκτη φορολόγηση της πολιτικής αεροπορίας και επειδή είναι υπερβολική, έχουμε πρόθεση να προσφύγουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Τι (δεν) απάντησε ο Θράσου

Ο Υπουργός Συγκοινωνιών, Χάρης Θράσου, αρνήθηκε να απαντήσει σε επανειλημμένα τηλεφωνήματα της StockWatch, που έφερε το θέμα στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.

Μιλώντας χθες στη «Σημερινή» δήλωσε πως οι χρεώσεις είναι αναπόφευκτες επικαλούμενος τους όρους της προσφοράς που είχε καταρτίσει και δημοσιεύσει η κυβέρνηση το 2002. Δεν ξεκαθάρισε αν το ύψος των χρεώσεων είναι μέρος της συμφωνίας και αν η λήψη του ενός τρίτου των εσόδων από το κράτος είναι απαραίτητος όρος για υλοποίηση της.

Απαντώντας στα χθεσινά σχόλια του κ. Θράσου, ο κ. Geens διερωτάται αν το 33% περιλαμβάνεται στο συμβόλαιο διαχείρισης των αεροδρομίων. Ακόμα και αν είναι, λέει, δεν επηρεάζει τα έξοδα αλλά μόνο τις χρεώσεις της κοινοπραξίας, που αυξάνονται λόγω του 33% που υποτίθεται ότι πρέπει να πληρώσει η Hermes στην κυβέρνηση.

Το Μάιο του 2006, κατά την υπογραφή της συμφωνίας με την Hermes Airports, ο κ. Θράσου είχε δηλώσει τα εξής: «Μετά από το 2007 θα υπάρξουν αυξήσεις ανάλογες με το ύψος του πληθωρισμού. Όσον αφορά κάποια επιπρόσθετα τέλη τα οποία επιτρέπονται στον επενδυτή να θέσει, αυτά θα γίνονται με τη σύμφωνο γνώμη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό γίνεται γιατί δεν μπορείς να αποσβέσεις τις επενδύσεις με τα υφιστάμενα τέλη».

Η Hermes Airports διαχειρίζεται τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου για 25 χρόνια βάση συμφωνίας που έγινε το Μάιο του 2006. Η εταιρεία δεσμεύθηκε να κατασκευάσει νέα κτίρια επιβατών που θα κοστίσουν €643 εκ. Από τη διαχείριση αναμένεται να έχει συνολικά έσοδα €2 εκ. Το ένα τρίτο θα επιστρέφεται στο κράτος, δηλαδή γύρω στα €30 εκ. το χρόνο.