You are here

Ενημέρωση για το σχέδιο Ανάν ζητά η επ. Εμπορίου

24/02/2004 17:39
Κάλιο αργά παρά ποτέ... Με μεγάλη καθυστέρηση, τα μέλη της Νομοθετικής εξουσίας και ειδικότερα η αρμοδία επιτροπή για τον τουρισμό και το εμπόριο, αντιλήφθηκε πως η επίλυση του κυπριακού με βάση το σχέδιο Ανάν, θα δημιουργήσει προβλήματα δυσλειτουργίας και αθέμιτης ανταγωνιστικότητας, εφόσον τα δυο κεφαλαία δεν θα υπάγονται στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση αλλά στα συνιστώντα κράτη.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Λευτέρη Χριστοφόρου, η κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου θα εξετάσει άμεσα τις επιπτώσεις στον τουρισμό και το εμπόριο, από επίλυση του κυπριακού με βάση το σχέδιο Ανάν, σημειώνοντας ότι η Βουλή διαπίστωσε «ότι δύο σημαντικοί τομείς της οικονομίας, ο τουρισμός και το εμπόριο, δεν θα υπάγονται στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση για να υπάρχει ενιαία πολιτική και στρατηγική, αλλά θα αφήνονται στα συνιστώντα κράτη και φαίνεται», όπως είπε, ότι «θα δημιουργηθούν κάποια προβλήματα δυσλειτουργίας και αθέμιτης ανταγωνιστικότητας».

Ο κ. Χριστοφόρου είπε ότι η Επιτροπή θα ασχοληθεί με τις προεκτάσεις της πιθανής λύσης γενικότερα στην οικονομίας, προσθέτοντας πως η Βουλή θα ζητήσει ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς και θα προσπαθήσει να εξεύρει τρόπους ώστε εάν υπάρχει δυνατότητα να δημιουργηθεί ένας κεντρικός ενιαίος φορέας για τον τουρισμό και το εμπόριο και ίσως και για άλλους τομείς που μπορεί να επηρεάζονται όπως είναι η ενέργεια, η έρευνα και η τεχνολογία «για να μην υπάρξει πρόβλημα την επόμενη μέρα».

Ο κ. Χριστοφόρου εξέφρασε την εκτίμηση ότι «ο ενιαίος φορέας θα δημιουργεί τις συνθήκες για ισόρροπη και ισότιμη ανάπτυξη των συνιστώντων κρατιδίων», ενώ κληθείς να σχολιάσει εκτίμηση του υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας & Τουρισμού Γιώργου Λιλλήκα, πως μια λύση με βάση το σχέδιο Ανάν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό εάν δεν ληφθούν κάποια μέτρα, ο κ Χριστοφόρου τήρησε την κομματική γραμμή.

«Εμείς δεν πρόκειται να προβούμε σε όποιες γρήγορες αποφάσεις και πορίσματα επί του θέματος» σημείωσε καταλήγοντας.

Κ.Κ.