You are here

Φουντώνει η μάχη για χρεώσεις Hermes

20/03/2007 08:56
• Hermes: Ενεργούμε σε συνεννόηση με την κυβέρνηση...

• ΠΑΣΥΞΕ: Να αφήσει τις επιχειρηματικές προσεγγίσεις το κράτος

• Αεροπορικές: Σκιές για συμφωνία


Πληθαίνουν οι αντιδράσεις κατά των αυξημένων χρεώσεων που προτίθεται να επιβάλει από τις αρχές του Απρίλη στα αεροδρόμια η διαχειρίστρια εταιρεία, Hermes Airports. Στις φωνές του συνδέσμου των 39 αεροπορικών εταιρειών ναυλωμένων πτήσεων (IACA) προστέθηκε χθες και αυτή των ξενοδόχων, που καλούν την κυβέρνηση να πάψει να βλέπει το θέμα ως «εισπράκτορας φορολογιών» και να σταθμίσει τις επιδράσεις στο σύνολο της τουριστικής βιομηχανίας από την απώλεια ανταγωνιστικότητας. Αντιδράσεις υπήρξαν και από παράγοντες του κλάδου, που άφησαν σκιές για τη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση με την κοινοπραξία. Η ίδια η Hermes εξέφρασε έκπληξη για την ανακοίνωση του IACA, υποστηρίζοντας πως οι χρεώσεις έχουν ήδη συμφωνηθεί με τις αεροπορικές εταιρείες. Η εταιρεία ρίχνει το μπαλάκι στην κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι οι ενέργειες της «είναι σε συνεννόηση με την κυβέρνηση». Το χθεσινό δημοσίευμα της StockWatch προκάλεσε και τις πρώτες πολιτικές αντιδράσεις.

Την περασμένη Πέμπτη ο σύνδεσμος εταιρειών ναυλωμένων πτήσεων εξέδωσε ανακοίνωση εκφράζοντας την κάθετη του αντίθεση με την πρόθεση της Hermes να επιβάλει αυξήσεις στα τέλη επίγειας εξυπηρέτησης, ασφάλειας, διάσωσης, πυρόσβεσης και τροφοδότησης των αεροπλάνων, που θα φθάσουν το 70% ανά επιβάτη μέχρι το τέλος του έτους. Ο IACA, τα μέλη του οποίου διακινούν 100 εκ. επιβάτες ετησίως, υπεστήριξε πως οι αυξήσεις θα πλήξουν το τουριστικό προϊόν της Κύπρου.

Στις αντιδράσεις των επηρεαζομένων προστέθηκε χθες και αυτή των κυπρίων ξενοδόχων. Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Ζαχαρίας Ιωαννίδης, κάλεσε την κυβέρνηση «να δει το θέμα πέραν της επιχειρηματικής προσέγγισης – όχι ενεργώντας απλά ως εισπράκτορας φορολογιών – και αφού αφουγκραστεί τις ήδη σοβαρές αντιδράσεις από μέρους των αεροπορικών εταιρειών όπως σαφέστατα εκφράζονται στις επισημάνσεις του IACA». Τόνισε πως οι όποιες αυξήσεις θα επηρεάσουν δυσμενώς το ήδη μεγάλο πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου.

Διαφάνεια...

Στην πρόσφατη του ανακοίνωση, ο IACA άφησε σοβαρές αιχμές για τη «διαφάνεια» της κυπριακής κυβέρνησης. Εκπρόσωπος του IACA δεν ήταν χθες σε θέση να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για τις αναφορές του συνδέσμου σε «διαφάνεια». Ερώτημα που υποβάλαμε γραπτώς στο σύνδεσμο για στοιχειοθέτηση της σύγκρισης που κάνει μεταξύ της Κύπρου και άλλων Μεσογειακών αεροδρομίων έμεινε αναπάντητο. Σύμφωνα με τον επαγγελματικό σύνδεσμο, οι χρεώσεις θα καταστήσουν την Κύπρο 100% πιο ακριβή σε σχέση με άλλα Μεσογειακά, τουριστικά αεροδρόμια.

Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων, Χάρης Θράσου, δεν ήταν διαθέσιμος για σχόλιο, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε η StockWatch. Το Μάιο του 2006, κατά την υπογραφή της συμφωνίας με την Hermes Airports, είχε δηλώσει τα εξής: «Μετά από το 2007 θα υπάρξουν αυξήσεις ανάλογες με το ύψος του πληθωρισμού. Όσον αφορά κάποια επιπρόσθετα τέλη τα οποία επιτρέπονται στον επενδυτή να θέσει, αυτά θα γίνονται με τη σύμφωνο γνώμη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό γίνεται γιατί δεν μπορείς να αποσβέσεις τις επενδύσεις με τα υφιστάμενα τέλη».

Αιχμές για συμφωνία...

Ανώτατο στέλεχος αεροπορικής εταιρείας που μίλησε στη StockWatch με τον όρο της ανωνυμίας, άφησε σοβαρότατες αιχμές για το περιεχόμενο της συμφωνίας που υπογράφτηκε μεταξύ της κυβέρνησης και της Hermes Airports. «Υπήρξε προφανής προχειρότητα σε ορισμένα θέματα, όπως για παράδειγμα σε αυτό του συστήματος τροφοδότησης (fuel throughput) που έμεινε εκτός του tender», μας ανέφερε. «Η αναδόμηση του συστήματος θα κοστίσει δεκάδες εκατομμύρια, τα οποία θα έπρεπε να επενδύσει ο στρατηγικός επενδυτής», πρόσθεσε. Υπεστήριξε πως η Hermes ζητά, τώρα, από τις αεροπορικές εταιρείες να πληρώσουν για να εφαρμοστεί νέο σύστημα τροφοδότησης.

Εκπρόσωπος της Hermes αρνήθηκε προς το παρόν να σχολιάσει την πληροφορία. Σχολίασε όμως την ανακοίνωση του IACA, αναφέροντας πως «υπάρχει συμφωνία με τον IACA η οποία καλύπτει το θέμα της ανακοίνωσης του. Ενόψει αυτής της ανακοίνωσης, θα επιδιώξουμε τις επόμενες μέρες συναντήσεις μαζί τους για να δούμε τι προκάλεσε την ανακοίνωση και εάν υπάρχει κάτι που άλλαξε από αυτά που υπέγραψαν». Τόνισε πως «υπάρχει συμφωνία με την κυβέρνηση να αυξηθούν τα τέλη στα επίπεδα αυτά».

Η Hermes Airports διαχειρίζεται τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου για 25 χρόνια βάση συμφωνίας που έγινε το Μάιο του 2006. Η εταιρεία δεσμεύθηκε να κατασκευάσει νέα κτίρια επιβατών που θα κοστίσουν €643 εκ. Από τη διαχείριση αναμένεται να έχει συνολικά έσοδα €2 εκ., εκ των οποίων το ένα τρίτο θα επιστρέφεται στο κράτος.

Πολιτικές αντιδράσεις

Το δημοσίευμα της StockWatch προκάλεσε χθες και τις πρώτες πολιτικές αντιδράσεις. Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Λευτέρης Χριστοφόρου, χαρακτήρισε «πολύ σοβαρό το θέμα» και είπε πως «χρήζει μελέτης». «Δεν πρέπει να γίνονται κινήσεις οι οποίες θα πλήττουν το τουριστικό μας προϊόν», είπε.