You are here

Θράσου: Αναπόφευκτη αύξηση στα τέλη αεροδρομίων

21/03/2007 09:12
Δύσκολο ως αδύνατο θεωρείται το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα παράταση στην επιβολή φορολογιών στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου από την κοινοπραξία Hermes Airports. Η διαχειρίστρια εταιρεία προτίθεται να επιβάλει αρχές Απριλίου νέες χρεώσεις στα τέλη επίγειας εξυπηρέτησης, ασφάλειας, διάσωσης, πυρόσβεσης και τροφοδότησης των αεροπλάνων. Με αφορμή το δημοσίευμα της StockWatch για τις αντιδράσεις που προκαλεί η αναμενόμενη αύξηση των τελών αεροδρομίων (IACA, ξενοδόχοι), ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων, Χάρης Θράσου, ανέφερε στην εφημερίδα Σημερινή ότι οι όροι της προσφοράς που δόθηκαν την περίοδο 2001-2002, έδιδαν το δικαίωμα στον όποιο προσφοροδότη πλειοδοτούσε στο διαγωνισμό να επιβάλει πρόσθετα τέλη, όταν θα αναλάμβανε τη διαχείριση των αεροδρομίων και όχι όταν θα ανέγειρε τα νέα κτίρια. «Η νέα κυβέρνηση δεν μπορούσε να αλλάξει τους αρχικούς όρους, καθώς η κοινοπραξία έλαβε εγγυήσεις από τράπεζες για τη χρηματοδότηση του έργου βάσει των αρχικών δεδομένων», σημείωσε ο κ. Θράσου.

Αντιδράσεις

Οι επικείμενες αυξήσεις στα τέλη αεροδρομίων προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις. Την περασμένη Πέμπτη ο σύνδεσμος εταιρειών ναυλωμένων πτήσεων (IACA), εξέδωσε ανακοίνωση εκφράζοντας την κάθετη του αντίθεση με την πρόθεση της Hermes να επιβάλει αυξήσεις στα τέλη επίγειας εξυπηρέτησης, ασφάλειας, διάσωσης, πυρόσβεσης και τροφοδότησης των αεροπλάνων, που θα φθάσουν το 70% ανά επιβάτη μέχρι το τέλος του έτους. Ο IACA, τα μέλη του οποίου διακινούν 100 εκ. επιβάτες ετησίως, υπεστήριξε πως οι αυξήσεις θα πλήξουν το τουριστικό προϊόν της Κύπρου.

Στις φωνές του συνδέσμου των 39 αεροπορικών εταιρειών ναυλωμένων πτήσεων (IACA) προστέθηκε και αυτή των ξενοδόχων, που καλούν την κυβέρνηση να πάψει να βλέπει το θέμα ως «εισπράκτορας φορολογιών» και να σταθμίσει τις επιδράσεις στο σύνολο της τουριστικής βιομηχανίας από την απώλεια ανταγωνιστικότητας.

Η ίδια η Hermes εξέφρασε έκπληξη για την ανακοίνωση του IACA, υποστηρίζοντας πως οι χρεώσεις έχουν ήδη συμφωνηθεί με τις αεροπορικές εταιρείες.

Η Hermes Airports διαχειρίζεται τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου για 25 χρόνια βάση συμφωνίας που έγινε το Μάιο του 2006. Η εταιρεία δεσμεύθηκε να κατασκευάσει νέα κτίρια επιβατών που θα κοστίσουν €643 εκ. Από τη διαχείριση αναμένεται να έχει συνολικά έσοδα €2 εκ., εκ των οποίων το ένα τρίτο θα επιστρέφεται στο κράτος.

Γ.Χ.