You are here

«Δεν ετέθη, δεν τίθεται και δεν θα τεθεί θέμα υποτίμησης της Λίρας»

14/04/2003 17:45
Τονίζει ο Διοικητής της ΚΤ, ενώ ο ΥΠΟΙΚ μιλά για νέες προβλέψεις πριν από το Πάσχα

Συγκρατημένη αισιοδοξία για μερική τουλάχιστον ανάκαμψη του τουριστικού ρεύματος προς την Κύπρο εκφράζουν ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού και ο Διοικητής της ΚΤ Χριστόδουλος Χριστοδούλου, ο οποίος αποκλείει κατηγορηματικά και σε οποιαδήποτε περίπτωση, το ενδεχόμενο υποτίμησης της Κυπριακής Λίρας λόγο «των πιέσεων της ισοτιμίας της Λίρας με το Ευρώ.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν το απόγευμα εγκαινιάζοντας μια σειρά στενών επαφών και συνεργασίας ο Υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε πολύ συγκρατημένος, σε σχέση με τους συναδέλφους του Υπουργούς Εργασίας και Συγκοινωνιών οι οποίοι νωρίτερα σήμερα εξέφρασαν την βεβαιότητα τους πως μετά τη λήξη του πολέμου στο Ιράκ το τουριστικό ρεύμα προς την Κύπρο θα ανακάμψει. «Έχουμε ζητήσει ως Υπουργείο Οικονομικών τα στοιχεία για τις αφήξεις Μαρτίου και αναμένουμε εντός των ημερών να τα έχουμε. Υπολογίζουμε εντός της επόμενης εβδομάδας και πριν από το Πάσχα, να έχουμε κάποιες νέες αναθεωρημένες προβλέψεις με βάση τη λήξη του πολέμου στο Ιράκ», τόνισε ο Μάρκος Κυπριανού εκφράζοντας την ευχή οι αναθεωρημένες προβλέψεις να είναι προς τα πάνω: «αυτό όμως θα το ξέρουμε και θα το γνωστοποιήσουμε μέσα στην επόμενη εβδομάδα», παρατήρησε. Από την πλευρά του ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας ανάφερε ότι κατά την σημερινή συνάντηση του με τον Υπουργό Οικονομικών έγινε μία πρώτη εκτίμηση της σημερινής κατάστασης της οικονομίας και των μελλοντικών προοπτικών, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει οποιεσδήποτε λεπτομέρειες. Περιορίστηκε να αναφέρει ότι οι εκτιμήσεις της ΚΤ και του ΥΠΟΙΚ είναι κοινές, προσθέτοντας ότι «κοιτάζοντας κανείς πολύ προσεκτικά την κατάσταση είναι συγκρατημένα αισιόδοξος σε σχέσει με την πορεία της Κυπριακής Οικονομίας, θέση με την οποία συμφώνησε και ο κύριος Κυπριανού».

Ωστόσο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφιβολίας αποκλείοντας την περίπτωση υποτίμησης της Κυπριακής Λίρας. «Δεν ετέθη , δεν τίθεται και δεν αναμένω σε καμία περίπτωση να τεθεί, εκτός εάν συμβεί κάτι το οποίο δεν διανοούμαι καν, ότι θα υποτιμηθεί η Κυπριακή Λίρα» τόνισε εμφαντικά ο κύριος Χριστοδούλου. Σημειώνοντας παράλληλα ότι η Κυπριακή Λίρα είναι πάρα πολύ σταθερή και ότι η διακύμανση της δεν έχει υπερβεί ακόμη το 2.25% (με δικαίωμα μέχρι το 15%), τονίζοντας ότι το Κυπριακό νόμισμα είναι πάρα πολύ ισχυρό και διεθνώς πάρα πολύ αξιόπιστο «και συνεπώς δεν υπάρχει θέμα συζήτησης για οποιαδήποτε υποτίμηση της Λίρας» ανέφερε ο Διοικητής της ΚΤ.

Του Κυριάκου Κυριακίδη