You are here

Επαφές Ρολάνδη στις ΗΠΑ

05/12/2001 14:30
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Ν. Ρολάνδης στα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης αναφορικά με τις επαφές του στις ΗΠΑ, ανάφερε ότι η Κυπριακή οικονομία έχει χαρακτηρισθεί από τις Βρυξέλλες ως η πιο προχωρημένη οικονομία των υπό ένταξη χωρών και έχει εναρμονίσει σε μεγάλο βαθμό την νομοθεσία της με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.

Χαρακτηριστικά ανάφερε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Κύπρου βρίσκεται στο 4.5% και το κατά κεφαλήν εισόδημα της ανήλθε στα $21,000, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας κατετάγη ως 22η στον κόσμο σε κατά κεφαλή εισόδημα. Σημείωσε ακόμα ότι η ανεργία βρίσκεται στο χαμηλό επίπεδο του 3.5% και ο πληθωρισμός στο 2%.

Αναφερόμενος στον σκοπό της επίσκεψης του, τόνισε ότι αυτός είναι η προώθηση της υψηλής τεχνολογίας, τομέας ο οποίος έχει τεράστιο περιθώριο στην Κύπρο για ανάπτυξη. Συγκεκριμένα ανάφερε ότι το Πανεπιστήμιο στο Albany που επισκέφθηκε, ειδικεύεται στην τεχνολογία και τα ηγετικά στελέχη του έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια συναντήσεων μαζί του. Σημείωσε επίσης ότι υπάρχουν δεσμοί και με άλλα Αμερικανικά πανεπιστήμια και επαφές με τεχνολογικά κέντρα και κυβερνήσεις. 0 κ. Ρολάνδης ανέφερε ακόμα ότι θα έχει συναντήσεις στη Βοστώνη με την μεγάλη τεχνολογική εταιρία IntelliSense, η οποία ενδιαφέρεται να έχει δραστηριότητες και παραγωγή στην Κύπρο στο μέλλον.

Ερωτηθείς για το διεθνές ενδιαφέρον για τα Κυπριακά εκκολαπτήρια, σημείωσε ότι το πεδίο δράσης στον τομέα αυτό δεν έχει περιοριστεί και θα γίνει αξιολόγηση όλων των αιτήσεων.

Επαφές θα έχει και στον τομέα τουρισμού, τον οποίο χαρακτήρισε ως την κινητήρια δύναμη της Κυπριακής οικονομίας. Χαρακτηριστικά ο κ. Ρολάνδης τόνισε ότι για πρώτη φορά σε τέσσερα χρόνια, τον Οκτώβριο, υπήρξε μια κάμψη στον τουρισμό κατά 10% και κατέληξε ότι για το 2001 θα προσπαθήσει να επιτύχει αύξηση 1-2% στις αφίξεις.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για προώθηση του τουρισμού, ο κ. Υπουργός σημείωσε ότι έχουν αυξηθεί κατά £10 εκάτ. περίπου τα έξοδα για τον τουρισμό του επόμενου χρόνου τα οποία θα δαπανηθούν σε διαφημίσεις, προβολή και άλλα κίνητρα.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη του στην έκθεση του Λονδίνου World Travel Market, και στην έκθεση της Φραγκφούρτης, ο κ. Υπουργός παρατήρησε ότι ναι μεν οι ενδείξεις είναι θετικές αλλά υπάρχει κάποιο μούδιασμα.