You are here

Σε αναγκαστική πώληση ξενοδοχεία λόγω μη αποπληρωμής χρεών

06/03/2002 15:10
Προς αναγκαστική πώληση των ξενοδοχείων, όσων δεν αποπληρώνουν δάνεια που εξασφάλισαν με ευνοϊκούς όρους, προχωρεί το Κτηματολόγιο, ενώ ήδη, από το 1999 εκκρεμούν δύο υποθέσεις για αναγκαστική πώληση.

Αυτό αναφέρθηκε στην επιτροπή Προσφύγων της βουλής, από τον Γενικό Λογιστής της Δημοκρατίας Λάζαρο Λαζάρου, ο οποίος πρόσθεσε ότι το πρόβλημα της μη αποπληρωμής των δανείων που δόθηκαν στο πλαίσιο της επαναδραστηριοποίησης μετά τα γεγονότα του 1974, ξεκίνησε από το 1989.

Βουλευτές κατάγγειλαν για "προχειρότητες" στη διαδικασία παραχώρησης δανείων σε εκτοπισμένους ξενοδόχους και άλλους επιχειρηματίες, τους Δανειστικούς Επιτρόπους και τις κυβερνητικές υπηρεσίες γενικότερα, επισημαίνοντας τη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρήθηκε εκ μέρους τους για την είσπραξη των οφειλομένων χρημάτων.

Ο βουλευτής Χριστόδουλος Ταραμουντάς (ΔΗΣΥ) και εισηγητής του θέματος, αποκάλυψε ότι δίνονταν δάνεια, μόνο με όνομα και χωρίς αριθμό ταυτότητας ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο, ενώ επιπλέον, δεν εζητούντο προσωπικές εγγυήσεις από αυτά τα πρόσωπα, όσον αφορά τα δάνεια που παρεχωρούντο.

Αποκάλυψε επίσης, ότι πωλήθηκαν παράνομα μετοχές πέραν του 51% των ξενοδοχείων αυτών στο ΧΑΚ, με αποτέλεσμα μη δικαιούχοι να απολαμβάνουν τα χαμηλά επιτόκια των δανείων αυτών, προσθέτοντας ότι από την στιγμή που είχαν πωληθεί οι μετοχές "θα έπρεπε να είναι και ληξιπρόθεσμα και απαιτητά, όπως καθορίζουν οι ίδιοι οι όροι δανειοδότησης, πράγμα το οποίο δεν έγινε και αυτά τα δάνεια έχουν ανανεωθεί, χωρίς να γνωρίζει κανείς με ποιο νόμο και με ποια διαδικασία".

Αντίθετη είναι η εκτίμηση του Γενικού Λογιστή, ο οποίος σε δηλώσεις του, ύστερα από την συνεδρία, εξέφρασε την θέση ότι τα δάνεια επαναδραστηριοποίησης εκτοπισθέντων ξενοδόχων "παρεχωρούντο με βάση τις πιστοποιήσεις του ΚΟΤ και, άρα, δεν τίθεται θέμα ότι τα δάνεια τα οποία δόθηκαν χρησιμοποιήθηκαν για άλλους σκοπούς, εκτός από την ανέγερση των ξενοδοχείων".

Ο πρόεδρος της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων (ΠΕΠ) Χρίστος Αρτεμίου, κατάγγειλε ότι ανάμεσα σε αυτούς που εξασφάλισαν δάνεια με ευνοϊκούς όρους ήταν και στελέχη κομμάτων, των οποίων τα ονόματα αρνήθηκε να αποκαλύψει.

Το σχέδιο δανειοδότησης που λειτούργησε μετά την τουρκική εισβολή του 1974, για τους εκτοπισθέντες ξενοδόχους λειτούργησε από το 1978 μέχρι το 1996 και δικαιούχοι ήσαν εκτοπισθέντες ιδιοκτήτες ξενοδοχείων ενός μέχρι πέντε αστέρων, τα οποία λειτουργούσαν στα κατεχόμενα μέχρι την τουρκική εισβολή του 1974.

Τα ποσά των δανείων κάλυπταν σε κάθε περίπτωση ποσοστό από 50 μέχρι 70 τοις εκατόν της συνολικής δαπάνης και είχαν επιτόκιο 5,5% για αποπληρωμή μέχρι 12 χρόνια, 5,75% για 15 χρόνια, ενώ σε περίπτωση καθυστερήσεων προβλεπόταν η καταβολή τόκου υπερημερίας 8% ή 9%.

Η συνολική δυναμικότητα των ξενοδοχείων που κτίστηκαν με τα δάνεια αυτά ήταν 2.200 κλίνες τότε, και σήμερα, με τις επεκτάσεις που έγιναν, έφτασαν τις 3.195 κλίνες.