You are here

Δεν θέλουν γκολφ οι κύπριοι

14/04/2009 12:24
Η πλειοψηφία της κοινής γνώμης δεν συμφωνεί με την κυβερνητική πολιτική της δημιουργίας γηπέδων γκολφ, σύμφωνα με έρευνα της CMR Cypronetwork Marketing Research & Consulting που διεξήχθη από τις 19 Φεβρουαρίου μέχρι τις 6 Μαρτίου για λογαριασμό του Κινήματος Οικολόγων και Περιβαλλοντιστών.

Η έρευνα έδειξε πως μόνο το 33% των πολιτών συμφωνούν με την πολιτική της κυβέρνησης για τη δημιουργία γηπέδων γκολφ, το 50% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι διαφωνούν ενώ 19% απάντησαν «δεν γνωρίζω, δεν απαντώ».

Στην επαρχία Αμμοχώστου, όπου προτείνεται γήπεδο γκολφ στο Κάβο Γκρέκο, η διαφωνία ανέρχεται στο 47%, στην επαρχία Λευκωσίας στο 42%, στην επαρχία Λεμεσού όπου ήδη υπάρχουν 3 γήπεδα γκολφ η διαφωνία είναι 48%. Στην επαρχία Λάρνακας όπου δεν υπάρχει γήπεδο γκολφ και που αντιμετωπίζει τα γνωστά προβλήματα ανάπτυξης διαφωνεί το 38% και συμφωνεί το 44%.

Όσον αφορά την επαρχία Πάφου, όπου προτείνονται συγκεκριμένες αναπτύξεις, η έρευνα κατέδειξε πως κανένας δεν συμφωνεί πλήρως με τη δημιουργία γηπέδων γκολφ και το ποσοστό διαφωνίας ανέρχεται στο 50%.

Διαφωνία αναφορικά με τη δημιουργία γηπέδων γκολφ εκφράζουν περισσότερο οι άντρες σε ποσοστό 43% ενώ οι γυναίκες διαφωνούν πλήρως σε ποσοστό 29%.

Όσον αφορά την ηλιακή ομάδα, περισσότερη διαφωνία εκφράζουν τα άτομα μεταξύ 35-44 και άνω των 65. Σε σχέση με τη μόρφωση, περισσότερη διαφωνία εκφράζουν οι απόφοιτοι δημοτικού.

Σκάνδαλο η παροχή κινήτρων

Παρουσιάζοντας την έρευνα πριν λίγες μέρες, η κοινοβουλευτική συνεργάτιδα των Οικολόγων Έφη Ξάνθου, χαρακτήρισε σκάνδαλο την πολιτική παροχής κινήτρων για οικιστική ανάπτυξη γύρω από τα γήπεδα γκολφ, προσθέτοντας ότι πρόκειται για πολιτική εξυπηρέτησης μιας μικρής ομάδας μεγαλοεπιχειρηματιών και πως οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες αναμένεται να αποκομίσουν σε λίγα μόνο χρόνια εκατομμύρια ευρώ κέρδη.

Η γγ των Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου ζήτησε τον τερματισμό της πολιτικής της ανάπτυξης των γηπέδων γκολφ, υπενθυμίζοντας πως ήδη λειτουργούν τρία γήπεδα γκολφ με παράλληλη μεγάλη έκταση οικιστικής ανάπτυξης, ανέφερε πως τα δύο εξ αυτών καλύπτονται με συμφωνία που προνοεί την παροχή εκατομμυρίων τόνων νερού από το φράγμα Ασπρόκρεμου και διατύπωσε τη θέση πως πολύ σωστά η Γενικός Ελεγκτής προτείνει την τροποποίηση των συμβάσεων με τους δύο επενδυτές ώστε οι όροι των συμβάσεων να είναι οι ίδιοι που θα εφαρμοστούν στους νέους επενδυτές.

Εξήγησε πως οι όροι για τους νέους επενδυτές είναι η χρήση αφαλατωμένου νερού, και αφού παρατήρησε πως η εισήγηση της Γενικού Ελεγκτού δεν εφαρμόστηκε από την κυβέρνηση, ανέφερε πως η χρήση αφαλατωμένου νερού επιβαρύνει το περιβάλλον καθώς η λειτουργία των μονάδων αφαλάτωσης Δεκέλειας και Λάρνακας απορρόφησε το 1,9% της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από την ΑΗΚ.

Η κα. Παναγιώτου είπε πως για τους Οικολόγους συνιστά σκάνδαλο και το γεγονός ότι από το 2005 εκκρεμεί η ανταλλαγή ιδιωτικής γης στη λίμνη Παραλιμνίου που ανήκει σε συγκεκριμένη εταιρεία και με κρατική δασική γη στο Κάβο Γκρέκο, παρά την αντίθεση της επιστημονικής επιτροπής για το Δίκτυο Φύση 2000, της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος και της Γενικού Ελεγκτή.

Η γγ των Οικολόγων σημείωσε πως ο νόμος για τις περιοχές του Δικτύου 2000 είναι σαφής όπως και η σχετική επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην οποία αναφέρεται ότι η δημιουργία γηπέδων γκολφ στο Κάβο Γκρέκο δεν συνάδει με το φυσικό περιβάλλον της περιοχής και αναμένεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο δασικό οικοσύστημα.

Κατά την κ. Παναγιώτου σκάνδαλο αποτελεί και η δημιουργία κινητής αφαλάτωσης στο Χα Ποτάμι στην Πάφο εκτός των όρων αδειοδότησης της.

Σκάνδαλο αποτελεί και η δημιουργία χωμάτινου φράγματος στην κοίτη του ποταμού για άρδευση γηπέδου γκολφ χωρίς να έχει χορηγηθεί η απαιτούμενη άδεια για εκτροπή και χρήση του νερού, είπε καταλήγοντας η γγ των Οικολόγων.

Η έρευνα έγινε με δείγμα 800 ατόμων, σε παγκύπρια βάση (αστικές και αγροτικές περιοχές, άντρες και γυναίκες 18+). Η συλλογή των στοιχείων έγινε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη μέθοδο CATI.

Γ.Χ.

Επισυνάπτεται η παρουσίαση της έρευνας