You are here

Eυρωβουλή: Μειώστε φόρους αεροδρομίων

07/11/2008 15:16
Τη μείωση των φόρων αεροδρομίων και τη λήψη μέτρων για τη στήριξη του τουρισμού, περιλαμβάνει έκθεση της Ευρωβουλής που εγκρίθηκε από την Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης, ενισχύοντας τα αιτήματα εγχώριων τουριστικών φορέων που φωνάζουν για το ύψος των τελών που χρεώνει η κοινοπραξία Hermes για χρήση των κυπριακών αεροδρομίων.

Όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, ο ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Γιαννάκης Μάτσης, ως σκιώδης εισηγητής της έκθεσης της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης, προώθησε με επιτυχία τα εξής ζητήματα τα οποία ενσωματώθηκαν στο τελικό κείμενο.

- Καλούνται τα κράτη μέλη να αναλύσουν την πιθανότητα και να λάβουν μέτρα μείωσης των φόρων των αεροδρομίων λαμβάνοντας υπόψη τις οδηγίες του Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου έτσι ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα και η προσέλκυση τουριστών στις παράκτιες περιοχές.

-Υπογραμμίζεται η ανάγκη ενίσχυσης και σεβασμού της ασφάλειας πτήσεων και αεροδρομίων, περιλαμβανομένων και της μεταφοράς αποθηκών καυσίμων που βρίσκονται πλησίον αεροδρομίων, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο.

-Ενθαρρύνονται τα κράτη μέλη να προωθήσουν εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως ο ιατρικός, αθλητικός, αγροτικός και επαγγελματικός τουρισμός.

-Καλούνται τα κράτη μέλη να ενισχύσουν τις τουριστικές υποδομές λαμβάνοντας υπόψη την τελευταία τεχνολογία και περιορίζοντας τις εκπομπές άνθρακα με τη χρήση ανανεώσιμων μορφών ενέργειας.

-Καλούνται τα κράτη μέλη να προστατεύσουν την ιστορική, αρχαιολογική και γενικότερα την πολιτιστική κληρονομιά καθότι αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της τουριστικής ανάπτυξης.

-Το Ευρωκοινοβούλιο εισηγείται στις δημόσιες αρχές να θέσουν ως προτεραιότητα τη χρήση των διαρθρωτικών ταμείων για αέναη ανάπτυξη φιλικού περιβαλλοντικού τουρισμού στις παράκτιες περιοχές.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ, οι εισηγήσεις του κ. Μάτση έγιναν σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης και έχει ως στόχο τη λήψη μέτρων για να βοηθήσει και να προστατεύσει τις τουριστικές περιοχές της ΕΕ, όπως είναι η Κύπρος.