You are here

Ανοίγουν τα αεροδρόμια και ξεκινά ο τουρισμός

22/05/2020 07:15

Αποφάσεις ορόσημο για τα αεροδρόμια και την τουριστική βιομηχανία αναμένεται να λάβει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο, ενώπιον του οποίου θα κατατεθεί εμπεριστατωμένο σχέδιο δράσης της καθοδηγητικής επιτροπής.

Με βάση το σχέδιο αυτό, θα στηριχθεί το άνοιγμα των αεροδρομίων και κατ’ επέκταση η σταδιακή επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας που θεωρείται η μεγάλη πληγείσα από τις δραματικές επιπτώσεις που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού.

Το σχέδιο δράσης έχει καταρτιστεί από υπουργική επιτροπή με τη συμμετοχή ανώτερων τεχνοκρατών από τα υπουργεία οικονομικών, υγείας, εξωτερικών, του υφυπουργείου τουρισμού, της πολιτικής αεροπορίας και μελών της επιδημιολογικής ομάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch από αξιωματούχους που έχουν γνώση των τεκταινομένων, οι σημερινές αποφάσεις του υπουργικού δεν θα εστιάζονται μόνο στις διαδικασίες για το άνοιγμα των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου, αλλά θα ληφθεί μία σειρά μέτρων, στη βάση πρωτοκόλλων, τα οποία θα διασφαλίζουν πρώτα και πάνω από όλα τη δημόσια υγεία.

Προς τον στόχο αυτό, τα μέλη της επιστημονικής ομάδας, έχουν ετοιμάσει έκθεση αξιολόγησης της επιδημιολογικής εικόνας 20 χωρών που έχει προτείνει η υπουργική επιτροπή, από τις οποίες η Κύπρος θα μπορούσε εν μέσω πανδημίας, να προσελκύσει τουρίστες.

Η αποκατάσταση της αεροπορικής σύνδεσης της Κύπρου με άλλες χώρες θα γίνει σε διάφορες φάσεις. Η πρώτη φάση που προβλέπει το άνοιγμα των αεροδρομίων για επιβατικά και εμπορικά αεροσκάφη στις 9 Ιουνίου.

Οι 20 χώρες που περιλαμβάνονται στη λίστα και οι οποίες έχουν ήδη αξιολογηθεί από την επιστημονική ομάδα στη βάση της επιδημιολογικής τους εικόνας θα κατηγοριοποιηθούν σε διάφορες ομάδες.

Η κατηγοριοποίηση αυτή θα αναθεωρείται σε τακτά χρονικά διαστήματα από το υπουργείο υγείας και την επιστημονική ομάδα.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα χώρες, εντός και εκτός Ευρώπης, φαίνεται ότι στην πρώτη κατηγορία θα περιληφθούν η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Μάλτα και σε δεύτερη φάση η Γερμανία η Αυστρία και η Ελβετία.

Θετική είναι η επιδημιολογική εικόνα των κρατών της βαλτικής και όπως εκτιμάται θα περιληφθούν και αυτές ίσως στις αρχικές φάσεις αν όχι και στην πρώτη φάση.

Στην έκθεση της επιστημονικής ομάδας προτείνεται αλυσίδα υγειονομικών και άλλων μέτρων μεταξύ των οποίων θα είναι η ρύθμιση των όρων εισόδου των επιβατών στη Δημοκρατία.

Οι επιβάτες που θα προέρχονται από χώρες με πολύ καλή σήμερα επιδημιολογική εικόνα, ενδέχεται να έχουν ελεύθερη μεν είσοδο, αλλά όλοι ανεξαιρέτως θα τυγχάνουν ελέγχου από θερμικές κάμερες.

Θεωρείται δεδομένο από τις υγειονομικές αρχές ότι όλες οι αεροπορικές εταιρείες θα εφαρμόζουν αυστηρά τις πρόνοιες σε σχέση με την πληρότητα των πτήσεων.

Το υπουργικό με τη σύσταση της επιστημονικής ομάδας ενδέχεται να καταργήσει το μέτρο της καραντίνας για τους ταξιδιώτες που θα επισκέπτονται την Κύπρο.

Ωστόσο, στην περίπτωση που θα επιβεβαιώνεται οποιοδήποτε κρούσμα κορωνοϊού, τo επηρεαζόμενο άτομο ή άτομα θα περιορίζονται σε ξενοδοχείο αναφοράς το οποίο θα επιλεγεί ειδικά με σχετική συμφωνία από το υπουργείο υγείας.

Επίσης, η επιστημονική ομάδα εισηγείται όπως όλοι οι τουρίστες που θα φθάνουν στα αεροδρόμια της Δημοκρατίας θα πρέπει να υπογράφουν σχετική βεβαίωση, βάσει της οποίας θα δηλώνουν ότι δεν θα έχουν οποιαδήποτε αξίωση είτε από τις αρχές της Δημοκρατίας, είτε από τις ξενοδοχειακές μονάδες στις οποίες θα καταλύσουν, στην περίπτωση κατά την οποία θα προσβληθούν από τον κορωνοϊό.

Σε ότι αφορά τις ξενοδοχειακές μονάδες, η λειτουργία τους θα εξαρτηθεί μόνο αν οι διευθύνσεις τους θα αποδεχθούν γραπτώς και εφαρμόζουν αυστηρά όλες τις πρόνοιες των πρωτοκόλλων του υπουργείου υγείας.

Του Λεύκου Χρίστου