You are here

Έκκληση Καρούσου για εμβολιασμούς στον τουρισμό

21/05/2021 16:35

Έκκληση σε όλους όσοι δραστηριοποιούνται στον τουρισμό να εμβολιαστούν, απηύθυνε σήμερα ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος, προσθέτοντας πως όσο αυξάνονται οι εμβολιασμοί τόσο πιο σύντομα η Κύπρος θα μπει στην «πράσινη» κατηγορία και θα ανοίξουν οι αερομεταφορές.

Σε δηλώσεις του στη Σωτήρα ο Υπουργός ερωτήθηκε για το θέμα του πράσινου πιστοποιητικού και απάντησε πως «εμείς το εφαρμόζουμε εδώ και πάρα πολλούς μήνες μέσω του CyprusFlightPass. Είναι γνωστό ότι μπορεί οποιοσδήποτε από τις 65 τόσες χώρες από τις οποίες επιτρέπουμε τα ταξίδια, να ταξιδέψει προς Κύπρο χωρίς κανένα περιορισμό, φτάνει να είναι είτε εμβολιασμένος, είτε να έχει τις ανάλογες εργαστηριακές αναλύσεις αναλόγως ταξινόμησης χωρών».
 
Ταυτόχρονα, εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι «φτάνουμε σε μια συμφωνία για το πράσινο πιστοποιητικό, που η Κύπρος χρησιμοποιεί εδώ και πολλούς μήνες, κάτι που μας έχει δώσει κάποιο πλεονέκτημα στο θέμα του τουρισμού και της αποκατάστασης των αερομεταφορών και της σύνδεσης της χώρας. Τα αεροδρόμια μας είναι έτοιμα να υποδεχθούν αυξημένο αριθμό τουριστών και επιβατών, ενώ έχουμε επικαιροποιήσει και κάναμε ορισμένες αλλαγές για να βελτιώσουμε τη ροή των επιβατών στα αεροδρόμια, ενώ όλες οι υπηρεσίες τους ενισχύονται με περισσότερο προσωπικό».
 
Σύμφωνα με τον κ. Καρούσο «καθημερινά γίνονται συναντήσεις και βλέπουμε πως στον προγραμματισμό των εταιρειών υπάρχουν πτήσεις προς 115 προορισμούς από 50 εταιρείες σε 35 χώρες. Το 2019 που ήταν και η καλύτερη τουριστική περίοδος που είχαμε ποτέ, το σύνολο των χωρών που γίνονταν ταξίδια ήταν 40» είπε και σημείωσε πως οι αεροπορικές εταιρείες έχουν επενδύσει στο πρωτόκολλο της Κύπρου, ενώ έχει δώσει πλεονέκτημα στη χώρα το γεγονός ότι έγινε σωστή προετοιμασία και είχαν ανακοινωθεί πολύ νωρίς τα πρωτόκολλα, σύμφωνα με τα οποία δεν θα υπήρχε κανένας περιορισμός από τις συγκεκριμένες χώρες.
 
Ανέφερε ακόμα ότι υπάρχουν «οι πτήσεις και οι θέσεις καθώς και νέες αεροπορικές εταιρείες και νέα δρομολόγια όπως το Λάρνακα – Παρίσι και Λάρνακα – Μασσαλία. Επίσης υπάρχουν πτήσεις προς τη Ρώμη, το Abu-Dhabi  και σε άλλους προορισμούς και είμαστε αισιόδοξοι ότι η φετινή τουριστική περίοδος θα είναι καλύτερη από πέρσι».
 
Σύμφωνα με τον Υπουργό Μεταφορών «δεν μπορούμε να προβλέψουμε τους οποιουσδήποτε αριθμούς επιβατών, ωστόσο υπάρχει η τάση, υπάρχει η αισιοδοξία, οι αεροπορικές εταιρείες είναι εκεί, φτάνει να βελτιώσουμε και άλλο τα επιδημιολογικά μας δεδομένα, ιδιαίτερα για το Ηνωμένο Βασίλειο για να μας χαρακτηρίσει, μαζί με τη Ρωσία «πράσινους», κάτι που ευελπιστώ ότι θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες, αφού πάμε εξαιρετικά».
 
Ο Γιάννης Καρούσος κάλεσε «τον κόσμο και ιδιαίτερα αυτούς που δραστηριοποιούνται στο τουρισμό να εμβολιαστούν, γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, μεγάλη βαρύτητα στην αξιολόγηση των χωρών που κάνει, έχει να κάνει το ποσοστό των εμβολιασμένων του πληθυσμού». Όσο βελτιώνουμε και αυξάνουμε τους εμβολιασμούς, τόσο πιο σύντομα θα χαρακτηριστούμε "πράσινη" χώρα και θα ανοίξουν οι αερομεταφορές, είπε.