You are here

Καμπανάκι για χιλιάδες κύπριους ταξιδιώτες στην Ελλάδα

15/07/2020 07:14

Εντείνονται οι ανησυχίες των κύπριων επιδημιολόγων από την αύξηση τις τελευταίες μέρες των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα, καθώς χιλιάδες κύπριοι που θα ταξιδεύσουν τις επόμενες βδομάδες θα επιστρέψουν χωρίς να χρειάζονται τεστ.

Ενδεικτική των βαθιών ανησυχιών που προβάλλονται είναι η εκτίμηση του επιδημιολόγου και μέλους της επιστημονικής ομάδας Λεόντιου Κωστρίκη ο οποίος ανέφερε στη StockWatch «η αναζωπύρωση κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα είναι προ των πυλών».

Ο κ. Κωστρίκης σημειώνει ότι το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως λόγω της αύξησης των εγχώριων κρουσμάτων και όχι των εισαγόμενων.

Εξηγεί ότι «όταν είχε ξεκινήσει στην Ελλάδα η άρση των περιοριστικών μέτρων, τα μηδαμινά αποτελέσματα τα οποία είχαν υπόψη τους οι ειδικοί φαίνεται ότι δεν ήταν πραγματικά. Ήταν πολύ ψηλότερα. Ο λόγος έχει να κάνει με τον πολύ μικρό αριθμό εργαστηριακών εξετάσεων που διενεργείται».

Ο επιδημιολόγος του Πανεπιστημίου Κύπρου υποστηρίζει ότι σε σύγκριση με τις δειγματοληπτικές εργαστηριακές εξετάσεις που διενεργούνται στην Κύπρο και σε σχέση με την αναλογία πληθυσμού στην Ελλάδα είναι 10 φορές λιγότερες.

«Ενώ οι δύο χώρες διενεργούν τον ίδιο αριθμό δειγματοληπτικών εξετάσεων θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Κύπρος έχει 1 εκ. πληθυσμό και η Ελλάδα 10 εκ.», παρατήρησε ο κ. Κωστρίκης.

Τόνισε ότι οι απόψεις του συγκλίνουν και με αυτές του υπουργού υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου, όταν πρόσφατα ήγειρε τις ανησυχίες αυτές ενώπιον του.

Το 2019 επισκέφθηκαν την Ελλάδα πέραν των 700 χιλ. κυπρίων, η πλειονότητα των οποίων έκανε διακοπές στα νησιά του Αιγαίου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σύμφωνα με τον επίτιμο πρόεδρο του συνδέσμου ταξιδιωτικών πρακτόρων Ντίνο Κάκουρα, η συντριπτική πλειοψηφία των κυπρίων που έχει αποφασίσει να κάνει διακοπές κατά τους δύο εναπομείναντες μήνες του καλοκαιριού εκτός Κύπρου έχουν επιλέξει νησιά της Ελλάδας.

Ο κ. Κωστρίκης έχοντας υπόψη του τα δεδομένα αυτά, επεσήμανε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος ενδεχομένως να προκύψει όταν οι κύπριοι εκδρομείς θα επιστρέψουν από την Ελλάδα και δεν θα είναι υποχρεωμένοι να προβούν σε τεστ κορωνοϊού καθώς η Ελλάδα περιλαμβάνεται στην κατηγορία Α.

«Αυτή είναι η μεγάλη μου ανησυχία», τόνισε ο επιδημιολόγος.

Η διευθύντρια των ιατρικών υπηρεσιών και δημόσιας υγείας Ελισάβετ Κωνσταντίνου δήλωσε στη StockWatch ότι στο παρόν στάδιο δεν υπάρχουν επιδημιολογικά δεδομένα τα οποία συνηγορούν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να υποβιβαστεί στην κατηγορία Β.

«Να είστε βέβαιοι ότι μόλις υπάρξουν σαφείς ενδείξεις, θα το πράξουμε», παρατήρησε και πρόσθεσε ότι οι αρμόδιες αρχές της Ελλάδας φαίνεται να παρακολουθούν τη μερική έξαρση που έχει προκύψει. Αντιλαμβάνομαι ότι γίνονται διορθωτικές κινήσεις. Σημασία έχει η κάθε χώρα να είναι σε επιφυλακή για να διαχειρίζεται αποτελεσματικά την κατάσταση αφού η πανδημία συνεχίζει να είναι σε εξέλιξη», είπε.

Η επικαιροποίηση της επιδημιολογικής εικόνας των χωρών και η κατηγοριοποίηση τους γίνεται από ομάδα ειδικών επιστημόνων οι οποίοι σε εβδομαδιαία βάση αξιολογούν τα δεδομένα των χωρών.

Από την πλευρά του το μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Πέτρος Καραγιάννης δήλωσε χθες ότι όντως υπάρχει κάποια έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα ωστόσο, όπως υποστήριξε, δεν προκαλεί μέχρι στιγμής ανησυχίες.

Σημείωσε ότι η πλειονότητα των κυπρίων που θα εκδράμει στην Ελλάδα έχει επιλέξει τα νησιά όπου η επιδημιολογική εικόνα εκεί είναι αρκετά καλή.

Η Hermes Airports δεν ήταν σε θέση να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία αφίξεων και αναχωρήσεων από και προς την Ελλάδα καθώς όπως δήλωσε στη StockWatch εκπρόσωπος της, η έρευνα επιβατών έχει ανασταλεί λόγω των υγειονομικών μέτρων που εφαρμόζονται στους αερολιμένες.

Χθες η κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει τα τεστ που διενεργούνται δειγματοληπτικά σε αφίξεις επιβατών στα αεροδρόμια.

Του Λεύκου Χρίστου