You are here

Μαραθώνιος επιβίωσης για τους ξενοδόχους

31/03/2020 07:27

Μαραθώνιο επιβίωσης των επιχειρήσεων τους ξεκινούν οι ξενοδόχοι οι οποίοι βλέπουν να χάνεται ολόκληρη η φετινή σεζόν, λόγω της συνεχούς εξάπλωσης της πανδημίας τόσο στην Κύπρο όσο και στις κύριες αγορές από τις οποίες αντλούν τουρισμό.

Σχολιάζοντας τα μέτρα της κυβέρνησης, εκτιμούν ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Ο σύνδεσμος ξενοδόχων εντούτοις έχει υποβάλει στην υπουργό εργασίας τις δικές του εισηγήσεις οι οποίες επικεντρώνονται κατά κύριο λόγο στη διευθέτηση της μισθοδοσίας του προσωπικού των ξενοδοχείων και των διάφορων φόρων που πληρώνουν.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου Δώρος Τάκας, σε δηλώσεις στη StockWatch, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ακόμη και αν περάσει η κρίση μέχρι το καλοκαίρι, μόνο ένας μικρός αριθμός ξενοδοχείων θα μπορέσει να λειτουργήσει είτε για να φιλοξενήσει το λιγοστό ντόπιο τουρισμό ή για πολύ περιορισμένο αριθμό τουριστών.

«Για να γίνει αυτό όμως θα πρέπει η κυβέρνηση να επιτρέψει από τη μια τη μερική απασχόληση του προσωπικού του ξενοδοχείου και από την άλλη να εντάξει το προσωπικό που θα συνεχίσει να μην εργάζεται σε συγκεκριμένο σχέδιο ώστε να μην χάσει το εισόδημα του».

Εξήγησε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να στηρίξει ένα ξενοδόχο εάν και εφόσον περάσει η κρίση, να λειτουργήσει με περιορισμένο αριθμό προσωπικού διότι θα ήταν καταστροφικό για τους ξενοδόχους και την οικονομία να λειτουργήσουν με όλο το προσωπικό όπως προνοεί η ισχύουσα νομοθεσία.

Ο κ. Τάκας ευχήθηκε όπως η μόνη χρονιά που θα επηρεαστεί από την πανδημία να είναι μόνο το 2020 υποδεικνύοντας ότι «βλέπουμε τι γίνεται στην Αγγλία και στη Ρωσία.  Αν χαθούν οι δύο αυτές αγορές η Κύπρος θα χάσει το 80% του τουριστικού προϊόντος της».

Σχολιάζοντας τα μέτρα της κυβέρνησης είπε ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση σημειώνοντας ότι «δεν θα μπορούσαμε να επιβιώσουμε χωρίς την αναστολή των δόσεων και των τόκων. Κάθε επιχείρηση έχει το δικό της πρόγραμμα, εγώ λέω στα μέλη μου αν μπορούν να πληρώσουν τους τόκους να τους πληρώσουν, αν μπορούν να πληρώσουν και τα δυο να τα πληρώσουν, εάν πάλι δεν μπορούν να πληρώσουν να εκμεταλλευτούν το σχέδιο. Αυτό επαφίεται στον καθένα πως θα το χειριστεί».

Ο τουρισμός έχει πληγεί βάναυσα
Σύμφωνα με τον πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Λεμεσού Χάρη Θεοχάρους, ο τουρισμός ο οποίος αποτελεί το Άλφα και το Ωμέγα της κυπριακής οικονομίας έχει πληγεί βάναυσα.  Η διαφορά από τις άλλες χώρες είναι ότι οι ξενοδόχοι της Κύπρου δεν μπορούν να είναι βιώσιμοι από τον εσωτερικό τουρισμό, ο οποίος μάξιμουμ αποτελεί το 5% των συνολικών διανυκτερεύσεων μιας καλής σεζόν.

Ο κ. Θεοχάρους ανέφερε επίσης ότι «έχουμε υποβάλει γραπτώς κάποιες εισηγήσεις προς την κυβέρνηση και αναμένουμε να δούμε την ανταπόκριση της. Κάποιες από αυτές αφορούν το υφιστάμενο πακέτο, διότι εάν οι λεπτομέρειες δεν συμπίπτουν με την πραγματικότητα θα δημιουργηθούν προβλήματα. Και κάποια άλλα μικρότερα αιτήματα, όπως οι φόροι στα αεροδρόμια και τα λιμάνια, το κόστος των εκθέσεων και ο φόρος για τις διανυκτερεύσεις και για τα σκύβαλα και άλλα παρόμοια».

Θα πρέπει να δοθεί ευελιξία στους ξενοδόχους

Το σημείο αιχμής για την τουριστική βιομηχανία, εάν και εφόσον περάσει η κρίση, θα είναι η αργή και σταδιακή λειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων και της ακόμη πιο αργής ανάπτυξης της πληρότητας τους, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνδέσμου ξενοδόχων Πάφου Θάνο Μιχαηλίδη, ο οποίος συμφώνησε με τους συναδέλφους του ότι θα πρέπει να δοθεί ευελιξία στους ξενοδόχους.

«Εμείς πιστεύουμε ότι θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα προς τους ξενοδόχους να έχουν ευελιξία στην εργοδότηση του προσωπικού ανάλογα με την ανάπτυξη της πληρότητας των ξενοδοχείων τους».

Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή αν έρθει η κυβέρνηση και πει ότι πέρασε η κρίση μπορείτε να ανοίξετε, τότε το κόστος για την οικονομία θα είναι τεράστιο αλλά και καταστροφικό για τους ίδιους τους ξενοδόχους.

«Στόχος πρέπει να είναι κατ’ αρχήν να έχεις προσωπικό που εργοδοτείται και προσωπικό που διαφυλάσσεται η θέση εργασίας του αλλά και υγιείς επιχειρήσεις».

Συμφώνησε ότι το προσωπικό τους αποτελεί την κινητήριο δύναμη ενός ξενοδοχείου γι’ αυτό πρώτιστο μέλημα τους πρέπει να είναι η προστασία του προσωπικού τόσο για το 2020 όσο για τα επόμενα χρόνια.

Της Ηρώς Ευθυμίου