You are here

Περιμένουν περισσότερους Βρετανούς οι ξενοδόχοι

21/09/2020 06:47

Στην καλή υγειονομική εικόνα της Κύπρου και στη δυναμική που συνεχίζει να υπάρχει από τη βρετανική αγορά ποντάρουν οι ξενοδόχοι οι οποίοι ζητούν τη διενέργεια γρήγορου, προσιτού και φθηνού τεστ για όλους τους ευρωπαίους πολίτες.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Χάρης Λοϊζίδης, δήλωσε στη StockWatch ότι «η Κύπρος φιγουράρει στα πρωτοσέλιδα στη Βρετανία ως ο πιο ασφαλής προορισμός, όχι μόνο επειδή έχει περιορισμένο αριθμό κρουσμάτων, αλλά και για την αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων», επισημαίνοντας ότι «τώρα που έκλεισαν οι Κανάριοι Νήσοι που είναι ο βασικός προορισμός των βρετανών για το χειμώνα δημιουργείται μια νέα δυναμική για την Κύπρο για τον Σεπτέμβριο και για τους επόμενους μήνες».

Τόνισε ότι υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον για την Κύπρο από τους βρετανούς και εξήγησε ότι «μέχρι το τέλος Ιουλίου που ήταν κλειστή η Βρετανία ήρθαν στην Κύπρο 8 χιλ. επιβάτες και τον Αύγουστο που άνοιξε η αγορά της Βρετανίας στην κατηγορία Β’, που προϋποθέτει την προσκόμιση αρνητικού αποτελέσματος τεστ κορωνοϊού, οι επιβάτες ανήλθαν στις 75 χιλ. ενώ το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου οι επιβάτες κυμαίνονται στις 40 χιλ.».

«Άρα», πρόσθεσε ότι «μέχρι να βγει ο Σεπτέμβριος θα μας επισκεφθούν 120 χιλ. έως 150 χιλ. βρετανοί επισκέπτες αρκεί να τους διευκολύνουν με το τεστ».

Υπέδειξε ότι «τα νούμερα αυτά καταδεικνύουν ότι ο κόσμος παρά το φόβο του ιού θέλει να κάνει διακοπές και είναι διατεθειμένος να κάνει το τεστ αρκεί να έχει πρόσβαση σε φθηνό και γρήγορο τεστ.

Οι ξενοδόχοι είπε, αναμένουν επίσης απάντηση από τον υπουργό υγείας στο αίτημα που υπέβαλαν για να δοθεί προς τους βρετανούς τουρίστες παράταση στο χρόνο διενέργειας του τεστ σε τέσσερις ημέρες από τρεις που ισχύει σήμερα διότι δυσκολεύονται πάρα πολύ στη χώρα τους να βρουν τα κατάλληλα χημεία ώστε να έχουν έτοιμο το τεστ σε τρεις ημέρες.

Σύμφωνα με τον κ. Λοϊζίδη, διάφοροι φορείς του κλάδου όπως τουριστικοί πράκτορες, αεροπορικές εταιρείες, ξενοδόχοι και άλλοι φορείς προέβησαν σε μια οργανωμένη κίνηση υποβάλλοντας αίτημα προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για ενιαίο ευρωπαϊκό πρωτόκολλο που να καθορίζει ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες θα είναι στην κατηγορία Β’, οπότε θα ενθαρρύνεται κάποιος να ταξιδέψει όταν γνωρίζει ότι μέσα στο αεροπλάνο όλοι οι συνταξιδιώτες του διαθέτουν αρνητικό μοριακό τεστ.

Παρόμοιο αίτημα είπε ότι «υπέβαλε και ο ΠΑΣΥΞΕ προς την επίτροπο υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, για ενίσχυση της προσπάθειας των ευρωπαίων πολιτών για φθηνό, προσβάσιμο και γρήγορο τεστ.

Σχετικά με τη ρωσική αγορά ανέφερε ότι αναμένουν πως το υπουργείο υγείας θα εξετάσει την αναβάθμιση της Ρωσίας στην κατηγορία Β’, κάτι το οποίο ζητούν εδώ και αρκετό καιρό και οι τουριστικοί πράκτορες.

Πάντως είπε ότι κάποια ξενοδοχεία έχουν ήδη κλείσει ενώ κάποιοι άλλοι ξενοδόχοι υπολογίζουν ότι θα κλείσουν τέλος Σεπτεμβρίου ή τον Οκτώβριο αφού ζυγίσουν προηγουμένως τα νέα δεδομένα.

Της Ηρώς Ευθυμίου