You are here

Ζητούν χαλάρωση των περιορισμών για τουρίστες

02/10/2020 14:29

Χαλάρωση των περιορισμών στην έλευση τουριστών στην Κύπρο, ζητά από την κυβέρνηση ο ACTA με κοινή επιστολή με άλλους Τουριστικούς Φορείς (ΠΑΣΥΞΕ, ΣΤΕΚ και Hermes Airport).

Με κοινή επιστολή τους στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και κοινοποίηση στους συναρμόδιους Υπουργούς Υγείας, Οικονομικών, Μεταφορών και Τουρισμού, οι φορείς αυτοί ζητούν όπως χαλαρώσει το αυστηρό υγειονομικό πλαίσιο και τα πρωτόκολλα που αφορούν την τουριστική κίνηση.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, από τα τεστ που διεξάγονται στα αεροδρόμια κατά την άφιξη επιβατών έχει διαφανεί ότι λιγότερο από το 0.3% των ελεγχόμενων επιβατών έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό κατά την άφιξη τους.

Αφού αναφέρουν ότι εργάζονται για την επόμενη χρονιά, επισημαίνουν ότι τα περιθώρια στενεύουν και ότι τυχόν συνέχιση του αυστηρού πρωτοκόλλου όσον αφορά την κατηγοριοποίηση των χωρών θα ήταν καταστροφική για όλη την τουριστική βιομηχανία αλλά και για την οικονομία της χώρας μας ευρύτερα.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, οι φορείς θέτουν δύο εισηγήσεις οι οποίες μπορούν να έχουν άμεση ισχύ και να βοηθήσουν τα μέγιστα τόσο για την επερχόμενη χειμερινή τουριστική περίοδο όσο και για τον προγραμματισμό της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου.

Συγκεκριμένα ζητούν:

  1. Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Schengen και το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνουν στην κατηγορία Β μέχρι και το τέλος της χειμερινής περιόδου 2020 – 2021 (δηλ. μέχρι τον Απρίλιο 2021). Αυτό θα δώσει την ευκαιρία να διατηρηθούν δρομολόγια τα οποία λόγω της κατάταξης των χωρών στην κατηγορία Γ ακυρώνονται αφού δεν επιτρέπεται η είσοδος τουριστών ή επισκεπτών. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι αυτή τη στιγμή 14 Ευρωπαϊκές χώρες έχουν μπει στην κατηγορία Γ.

Η απαίτηση του αρνητικού τεστ PCR στην κατηγορία Β θεωρούμε ότι είναι ικανοποιητική προϋπόθεση που θωρακίζει την Κύπρο ενώ θα μπορούσαν να υπάρξουν επιπλέον δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα αεροδρόμια για μεγαλύτερη σιγουριά.

  1. Να επιτρέπει για όλες τις πιο πάνω χώρες προθεσμία 96 αντί 72 ωρών για τη διενέργεια του τεστ πριν την αναχώρηση του ταξιδιώτη, δεδομένου ότι λόγω αυξημένης ζήτησης για τεστ στο εξωτερικό (άνοιγμα σχολείων, έξαρση εποχιακών, κλπ), τα εργαστήρια δεν προλαβαίνουν να δώσουν έγκαιρα πίσω τα αποτελέσματα στους ταξιδιώτες. Αυτό οδηγεί σε πολλές ακυρώσεις κρατήσεων και κατ’ επέκταση πτήσεων.

Και καταλήγουν με τα εξής:

«Η τουριστική βιομηχανία της χώρας μας βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή έχοντας πλέον ως δεδομένο ότι η φετινή τουριστική χρονιά έχει χαθεί. Φαίνεται όμως ότι η καλή πορεία της Κύπρου επιδημιολογικά έχει θετικό αντίκτυπο στο εξωτερικό και αυτή τη στιγμή έχουμε ενώπιον μας σοβαρές προτάσεις από οργανωτές ταξιδιών και αεροπορικές εταιρείες που θέλουν να βάλουν την Κύπρο στα προγράμματα τους αρχίζοντας από την επερχόμενη χειμερινή περίοδο, και βεβαίως συνεχίζοντας το καλοκαίρι του 2021. Οι πιο πάνω εισηγήσεις όμως είναι ουσιαστικές προϋποθέσεις για να μπορέσει να προχωρήσει αυτός ο σχεδιασμός, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα μπούμε σε «αχαρτογράφητα νερά» για την επόμενη χρονιά όσον αφορά τον τουρισμό και τη συνδεσιμότητα της χώρας μας με όλες τις συνεπακόλουθες αρνητικές επιπτώσεις για την οικονομία».