You are here

Αγγλία και σκανδιναβικές χώρες «έσωσαν» την τουριστική χρονιά

08/11/2022 13:23

Η Αγγλία και οι σκανδιναβικές χώρες «έσωσαν» την τουριστική χρονιά στην επαρχία Αμμοχώστου, εκτιμά ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων Αμμοχώστου (ΠΑ.ΣΥ.ΞΕ. Αμμοχώστου). Σε συνεδρία, που πραγματοποιήθηκε στις 4 Νοεμβρίου, ο Σύνδεσμος προέβη σε ανασκόπηση της τρέχουσας τουριστικής περιόδου, η οποία σύντομα ολοκληρώνεται, ενώ αναλύθηκε και η προοπτική του τουρισμού για το 2023. 

Σε ανακοίνωση ο ΠΑ.ΣΥ.ΞΕ. Αμμοχώστου, αναφέρει πως «η φετινή χρονιά κύλησε πιο ομαλά και ικανοποιητικά από ότι αρχικά ανέμενε. Αυτό γιατί η ρωσική εισβολή στη Ουκρανία και οι κυρώσεις που ακολουθησαν και επιβλήθηκαν στην Ρωσία, είχε ως αρνητικό αντίκτυπο την μη έλευση 600.000 τουριστών στη περιοχή».

Το κενό, συνεχίζει, ήταν και παραμένει τεράστιο και «αντιλαμβανόμαστε πως ήταν εξαιρετικά δύσκολο να καλυφθεί τόσο για το 2022 αλλά και για τα επόμενα χρόνια». Είναι φανερό, αναφέρει «πως η επαρχία Αμμοχώστου κτυπήθηκε περισσότερο από τις άλλες επαρχίες λόγω της εξάρτησης της στην ρωσική αγορά», αναφέρει ο ΠΑ.ΣΥ.ΞΕ. Αμμοχώστου.

Η προσπάθεια μας φέτος, «επικεντρώθηκε στις άλλες αγορές με στόχο να αυξηθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό και να μειωθούν οι απώλειες. Είδαμε και νέες αγορές να αναπτύσσονται και αυτό μας ικανοποιεί ιδιαιτέρα. Ο στόχος αυτός επιτεύχθει εν μέρη και σε συνάρτηση με το γεγονός πως αριθμός ξενοδοχείων παρέμειναν κλειστά και άλλα φιλοξένησαν ουκρανούς πρόσφυγες , μειώθηκε η προσφορά δωματίων και τα υπόλοιπα ξενοδοχεία είχαν ικανοποιητική πληρότητα».

Αναφέρεται πως, «πέραν του προαναφερθέντος προβλήματος, κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε  και το μεγάλο πρόβλημα της ακρίβειας, τόσο του ηλεκτρικού ρεύματος  όσο και των αναλωσίμων προϊόντων άλλα και των τροφίμων και ποτών. Η έλλειψη προσωπικού είχε επίσης την δική της αρνητή επίπτωση. Παρόλα αυτά, κατορθώσαμε μαζί με τις φιλότιμες προσπάθειες του Υφυπουργείου Τουρισμού και ιδιαίτερα του ιδίου του Υφυπουργού Σάββα Περδίου, να περιορίσουμε το πρόβλημα αυξάνοντας τις υπόλοιπες τουριστικές αγορές. Σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή διαδραμάτισε και το Υπουργείο Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων, ειδικά στην αύξηση των πτήσεων από τις αγορές αυτές. Η Αγγλία, οι σκανδιναβικές χώρες και οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης μας βοήθησαν ιδιαίτερα φέτος».

Όσον αφορά την τουριστική κίνηση στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, ο ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου αναφέρει πως «είναι αρκετά νωρίς για να έχουμε καθαρή εικόνα για το 2023, οι ενδείξεις όμως δείχνουν πως, παρά την αβεβαιότητα που επικρατεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου, εκτός απροόπτου θα πρέπει να αναμένουμε  μια χρονιά πολύ κοντά στη φετινή. Η ακρίβεια που βιώνουμε τόσο στα καύσιμα των αεροσκαφών, του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και άλλων προϊόντων σπρώχνουν τις τιμές προς τα πάνω και έτσι, τα ταξίδια αναμένεται να επηρεαστούν αρνητικά».

Παρόλα τα παραπάνω αρνητικά, αναφέρει ο ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου, τονίζει πως «δεν απογοητευόμαστε και η προσπάθεια για αναπλήρωσή του κενού από την ρωσική αγορά συνεχίζεται προς όλες τις κατευθύνσεις. Οι πρώτες ενδείξεις είναι θετικές».

Καταληκτικά, ο ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου τονίζει πως «βρεθήκαμε αντιμέτωποι με ένα αρνητικό κοκτέιλ εξελίξεων τα τελευταία χρόνια, αλλά είμαστε βέβαιοι, πως ο τουρισμός πολύ σύντομα θα ανακάμψει και θα συνεχίσει να διαδραματίζει τον πολύ σημαντικό του ρόλο, τόσο στην Κύπρο αλλά και παγκόσμια. Έχει δείξει άλλωστε πως έχει γερές βάσεις και αντέχει πολύ περισσότερο από σχεδόν όλες τις άλλες Βιομηχανίες του τόπου μας».