You are here

Αισιοδοξία για τουρισμό

27/03/2013 16:57
Οι ενδείξεις για τη νέα τουριστική περίοδο είναι ενθαρρυντικές και οι προοπτικές διαγράφονται ακόμη καλύτερες εάν τις επόμενες μέρες ομαλοποιηθεί η κατάσταση εξαιτίας της κρίσης, είναι το μήνυμα που στέλλει η Κυβέρνηση και οι αρμόδιοι τουριστικοί φορείς ύστερα από σύσκεψη στα γραφεία του ΚΟΤ νωρίς το απόγευμα.

Στην σύσκεψη παρακάθισαν οι Σύνδεσμοι Ξενοδόχων και Τουριστικών πρακτόρων και εξετάστηκε η κατάσταση όπως διαμορφώνεται μετά και την απόφαση του Eurogroup και τα νέα δεδομένα που όλοι έχουμε ενώπιόν μας.
Φαίνεται ότι μέχρι στιγμής δεν υπήρξε σοβαρό πρόβλημα ακυρώσεων και τα προγράμματα των τουριστικών πρακτόρων συνεχίζονται κανονικά.

Στη σύσκεψη σύμφωνα με τον Υπουργό Τουρισμού Γιώργο Λακκοτρύπη, λήφθηκαν κάποιες αποφάσεις, οι οποίες χρήζουν άμεσης διαχείρισης και οι αντιδράσεις θα είναι άμεσες, ωστόσο δεν θέλησε να επεκταθεί περισσότερο.

Ο κ. Λακκοτρύπης έστειλε μήνυμα ότι ενώ όλοι έχουν το δικαίωμα να διαμαρτύρονται και να διαδηλώνουν, δεν πρέπει να δημιουργείται κακή εικόνα για τον τόπο μας στο εξωτερικό.

Ο Υπουργός τόνισε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στον τόπο μας, καθιστούν ξεκάθαρο ότι η σημασία του τουρισμού για την κυπριακή οικονομία είναι πλέον ακόμη πιο ζωτική.

«Οι ενδείξεις φέτος από όλες τις αγορές είναι ενθαρρυντικές, αν τις επόμενες μέρες καταφέρουμε να ομαλοποιήσουμε την κατάσταση, τότε οι προοπτικές θα είναι ακόμη καλύτερες, αποτελεί ευθύνη όλων μας να προστατέψουμε τον τουρισμό μας ιδιαίτερα τη φετινή κρίσιμη χρονιά και πρέπει το ταχύτερο δυνατό να εκλείψει η όποια αβεβαιότητα ή ασάφεια όσον αφορά το κατά πόσο οι ξένοι διοργανωτές ταξιδιών και οι επισκέπτες μας, θα μπορούν να διεξάγουν ελεύθερα και απρόσκοπτα τις συναλλαγές τους», είπε ο Υπουργός.

Ταυτόχρονα, επεσήμανε ότι είναι επείγουσας σημασίας να διασφαλιστεί ότι οι συντελεστές της τουριστικής βιομηχανίας θα είναι σε θέση να προσφέρουν όλες τις υπηρεσίες που απαιτεί ο ξένος τουρίστας.

«Απευθύνομαι και προς όσους διοργανώνουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο, το δικαίωμά τους είναι απόλυτα σεβαστό, η παράκληση όμως είναι η αποφυγή εικόνων ή ενεργειών οι οποίες δημιουργούν αρνητικές εντυπώσεις για τη χώρα μας στο εξωτερικό», συνέχισε.

Ο Πρόεδρος του ΚΟΤ Αλέκος Ορουντιώτης εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις προοπτικές τη φετινή τουριστική περίοδο, λέγοντας ότι ο τουρισμός είναι ο μόνος που μας απέμεινε σε αυτές τις κρίσιμες μέρες. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μόλις η κατάσταση εξομαλυνθεί τελείως, οι διαδικασίες θα αρχίσουν να μπαίνουν στους συνήθεις ρυθμούς.

Οι βασικές αγορές για το 2013 σύμφωνα με τον κ. Ορουντιώτη είναι η Μεγάλη Βρετανία από όπου αναμένονται πέραν των 900,000 αφίξεων, η Ρωσία με 550,000 αφίξεις, η Γερμανία, οι Σκανδιναβικές χώρες και η Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος του ΚΟΤ εξέφρασε την άποψη ότι ο τουρισμός δεν έχει σχέση με τον χρηματοπιστωτικό τομέα ακριβώς γιατί βασίζεται σε αξίες όπως η πατροπαράδοτη φιλοξενία των Κυπρίων. Σημείωσε ότι έχουμε τη βάση για να συνεχίσουμε και ότι λήφθηκαν μέτρα για να διαφυλαχθεί το τουριστικό προϊόν.