You are here

Αισιοδοξία για βρετανικές αφίξεις χωρίς τεστ

06/07/2020 07:06

Προσηλωμένη στην επιδημιολογική κατάσταση στη Βρετανία θα είναι οι κύπριοι ξενοδόχοι τις επόμενες βδομάδες, ευελπιστώντας σε αναβάθμιση της Βρετανίας στην κατηγορία Α των χωρών από τις οποίες οι επιβάτες δεν χρειάζονται τεστ κορωνοϊού.

Οι ξενοδόχοι εκφράζουν ικανοποίηση αλλά και προβληματισμό για τον καθορισμό της 1ης Αυγούστου για έναρξη της συνδεσιμότητας με τη Βρετανία.

Ικανοποίηση γιατί περιορίζεται η αβεβαιότητα για τις αφίξεις από τη Βρετανία και προβληματισμός για το συνολικό κόστος του πακέτου της Κύπρου σε σχέση με αυτά ανταγωνιστικών προορισμών.

Ευελπιστούν ότι η σταδιακή βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης στη Βρετανία θα αλλάξει τα δεδομένα προς όφελος τους, επιτρέποντας τους να έχουν ένα σχετικά καλό φθινόπωρο.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου Θάνος Μιχαηλίδης, δήλωσε στη StockWatch ότι το κόστος του πακέτου ενδέχεται να λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους βρετανούς τουρίστες, ειδικότερα για τις οικογένειες, επειδή ο μέσος όρος του τουριστικού πακέτου θα ανέβει σημαντικά όταν προσθέσεις και το τεστ, το οποίο στη Βρετανία είναι γύρω στις 100 στερλίνες το άτομο. Δηλαδή για μια τριμελή οικογένεια το κόστος ανέρχεται στις 300 στερλίνες και αν υπολογίσει το αεροπορικό εισιτήριο και το ξενοδοχείο το κόστος είναι πολύ ψηλό σε σχέση με την Ισπανία που δεν απαιτείται η εξέταση για κορωνοϊό.

Ο κ. Μιχαηλίδης εξέφρασε εντούτοις την προσδοκία ότι μέχρι τέλος Ιουλίου θα βελτιωθεί η επιδημιολογική κατάσταση στη Βρετανία οπότε η κυβέρνηση, η οποία θα παρακολουθεί κάθε εβδομάδα τα δεδομένα, θα ανεβάσει τη Βρετανία στην πρώτη κατηγορία στην οποία δεν χρειάζεται η προσκόμιση τεστ για κορωνοϊό.

Παράλληλα όμως εξέφρασε και τη δυσαρέσκεια του διότι όπως είπε, «δυστυχώς θα πάει χαμένος και ο Ιούλιος. Θα κινηθεί δηλαδή στα επίπεδα του Ιουνίου που αυτό σημαίνει πολύ χαμηλή πληρότητα στα ξενοδοχεία που έχουν επαναλειτουργήσει και τα οποία δουλεύουν ως επί το πλείστον με τον εγχώριο τουρισμό μόνο τα Σαββατοκύριακα».

Παρόλα αυτά άφησε μια αμυδρά ελπίδα ότι θα ανέβουν κάπως οι πληρότητες στα ξενοδοχεία, διότι μετά τις 15 Ιουλίου κάποιοι κύπριοι θα επιλέξουν να περάσουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους στην Κύπρο και στα κυπριακά ξενοδοχεία.

Όσον αφορά το σκηνικό για το Σαββατοκύριακο που πέρασε είπε ήταν ένα από τα ίδια.  Λίγοι πελάτες από την εγχώρια αγορά την Παρασκευή, το Σαββάτο η πληρότητα να αγγίζει το 60%, την Κυριακή να αδειάζουν τα ξενοδοχεία και από τη Δευτέρα σχεδόν μηδενικές οι κρατήσεις.

Τόνισε ότι «είναι πραγματικά τραγικό να βλέπεις ένα ξενοδοχείο 200-300-400 δωματίων να είναι άδειο.  Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη κατάσταση που δεν έχει προκύψει ξανά». 

Απαντώντας σε ερώτηση ανέφερε ότι «οι ξένοι τουρίστες που καταφθάνουν αυτές τις ημέρες στα κυπριακά αεροδρόμια είναι ελάχιστοι. Απογοητευτική η εικόνα και από τη Γερμανία, την Αυστρία και το Ισραήλ», επεσήμανε.

Ευελπιστούμε μέχρι την 1η Αυγούστα να αλλάξουν τα δεδομένα

Την ελπίδα να βελτιωθούν τα δεδομένα στη Βρετανία μέχρι την 1η Αυγούστου, ώστε να ανέβει στην πρώτη κατηγορία και οι βρετανοί τουρίστες να έρχονται χωρίς πολλές διαδικασίες, εξέφρασε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου Δώρος Τάκας.

Χαρακτήρισε εντούτοις πολύ θετική την κίνηση της κυβέρνησης να καθορίσει ενδεικτική ημερομηνία έστω και την 1η Αυγούστου για τους βρετανούς τουρίστες υπενθυμίζοντας ότι ήταν κάτι που ζητούσαν όλοι, δηλαδή και ίδιοι οι επιχειρηματίες, οι τουριστικοί πράκτορες και οι διοργανωτές ταξιδιών ώστε να αρχίσουν να καταρτίζουν τα πλάνα και τα τουριστικά πακέτα διακοπών προς την  Κύπρο.

Σχολιάζοντας την κατάσταση που επικράτησε στα τουριστικά θέρετρα της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου το Σαββατοκύριακο, είπε ότι ήταν αυξημένη η κίνηση στις παραλίες σημειώνοντας εντούτοις, ότι οι περισσότεροι προτίμησαν τη διαμονή στα διαμερίσματα Airbnb παρά στα ξενοδοχεία.

«Τα δεδομένα στα ξενοδοχεία συνεχίζουν να είναι τα ίδια.  Λίγοι πελάτες το Σαββατοκύριακο και μηδέν τις υπόλοιπες ημέρες και επειδή σιγά – σιγά επαναλειτουργούν περισσότερα ξενοδοχεία ολοένα και μοιράζεται η πίτα σε πιο μικρά κομματάκια», επεσήμανε.

Όσον άφορα τις αφίξεις τουριστών υπενθύμισε ότι ανέκαθεν οι τουρίστες από Αυστρία και Γερμανία ήταν περιορισμένες. Ενδεικτικά ανέφερε ότι «πέρσι που ήταν πολύ καλή η χρονιά ήρθαν μόλις 150 χιλ. γερμανοί τουρίστες».

Ο κ. Τάκας άφησε όμως και ένα παράθυρο αισιοδοξίας λέγοντας ότι «έστω και από τα μέσα ή και προς το τέλος Αυγούστου ξεκινήσει η ροή τουριστών από τη Βρετανία και σταδιακά τους μήνες που θα ακολουθήσουν, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο ανοίξουν και άλλες αγορές όπως η Ρωσία και η Σουηδία, τότε σίγουρα θα επιτευχθεί ο στόχος για άφιξη 700 χιλ. τουριστών τη φετινή χρονιά».

Σε αντίθετη περίπτωση υπογράμμισε, το παιχνίδι θα χαθεί και εμείς θα εναποθέσουμε πλέον τις ελπίδες μας στο 2021 ευελπιστώντας ότι εν τω μεταξύ θα βρεθεί και το εμβόλιο ώστε να λήξη αυτή η τόσο δυσάρεστη περιπέτεια για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Το τουριστικό πακέτο πρέπει να είναι ανταγωνιστικό

Τα ξενοδοχεία της Λάρνακας είναι πάντως σε πιο δυσμενή θέση λόγω της μικρής απόστασης από τη Λευκωσία σε σχέση με τις άλλες παράλιες πόλεις, οπότε και οι κύπριοι επιλέγουν τις μονοήμερες επισκέψεις στις παραλίες της πόλης του Ζήνωνα, σύμφωνα με την πρόεδρο του τοπικού συνδέσμου Ιωάννα Φλωρεντιάδου.

«Οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της Λάρνακας είναι μέτριες μέχρι πολύ χαμηλές» είπε και σημείωσε ότι έχουν επαναλειτουργήσει το Lordos Beach Hotel, το Golden Bay, το Radisson Blu Hotel και κάποιες μικρές μονάδες μέσα στην πόλη.

Πρόσθεσε ότι εντός του Ιουλίου θα επαναλειτουργήσουν και άλλες ξενοδοχειακές μονάδες.

Η κ. Φλωρεντιάδου, όπως και οι συνάδελφοι της, εξέφρασε ικανοποίηση για τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης των πτήσεων από τη Βρετανία λέγοντας ότι θα δοθεί ο χρόνος προς τους τουριστικούς πράκτορες να ετοιμάσουν τις ναυλωμένες πτήσεις τους προς την Κύπρο.

Συμφώνησε επίσης ότι η Βρετανία θα πρέπει μέχρι την 1η Αυγούστου να αναβαθμιστεί στην πρώτη κατηγορία, εάν βέβαια το επιτρέπουν τα δεδομένα της χώρας διότι πάνω από όλα θα πρέπει να τίθεται η ασφάλεια των πολιτών, έτσι ώστε η συνολική τιμή του τουριστικού πακέτου προς την Κύπρο να είναι ανταγωνιστική σε σχέση με άλλους προορισμούς.

Της Ηρώς Ευθυμίου